Kącik Rekreanta II (rok 2009)
szam, uu, polatali wy? Fajnie, ja chyba jutro skoczę w terenik bo pękne.
wątek zamknięty
polatali?? oj nie;] raczej ścigalismy się z wiatrem i wróciła mi chęć do życia;] kurde nawet w pracy się cały czas uśmiechałam robiąc debilne i nudne rzeczy;D
wątek zamknięty
milusia bardzo Ci dziękuje :kwiatek:
nowy kopytniak... Myślałam przez chwilę o tym, ale raz, że nie mam za bardzo pieniędzy na kupno konia a dwa, że chyba nie jestem gotowa 🙁
Mogłabym mieć nawet jednego z synów ŻADONKI. Obaj sa na sprzedaż, ale tak jak napisałam nie ma za bardzo kasy na konia, nie bardzo jestem gotowa no i żaden nie jest zajeżdżony, a ja sama bym sobie z zajazdką nie poradziła.
A tak przy okazji baaardzo chciałam podziękować SIWEJ FOLBLUTCE za ogromne wsparcie i bardzo miłą propozycję :kwiatek: :grupa: Na pewno, któregoś dnia skorzystam z Twojej propozycji 🙂
caroline rzeczywiście Gadzik nie do poznania. Progresujecie, oby tak dalej. Zresztą ja zawsze Was podziwiałam za upór i dążenie do celu mimo przeciwności. Ucałuj futrzaka od forumowej, przyszywanej ciotki 😉
halo gratki 🙂 czekam na zdjęcia Twojego cuda 🙂
wątek zamknięty
Szam- Dzięki za życzonka :*
Ja dziś, mimo iż miałam wolne, nie pojechałam do koniska, ale po prostu potrzebowałam dnia totalnego obijania się.
Jutro odwiedzę kopyciaka z nowym jarpolowskimi czapraczkiem (Fantazja, Milusia, Olkaa, Ewciaa- dziękuję :kwiatek🙂
W sobotę pewnie polonżuję Gąbczaka a w niedzielę może polatamy (jak nie skoki, to w terenik) 😍
Halo- Jestem niezmiernie ciekawa Twego przyszłego konia... w ogóle jestem ciekawa jak wyglądasz na koniu, bo chyba nigdy nie dane mi było widzieć.
Pozdrawiamy! 🙂
wątek zamknięty
Tristia ja jaki czaprak kupiłaś 🙂? Ja też dziś nie pojechałam do konia, mimo że planowałam, ale to dlatego, że miałam egzamin od 9 do 16 ciurkiem i jednak o tej 16 jedyną rzeczą o jakiej marzyłam było oglądanie z chłopakiem filmu pod kołderką a nie jazda na drugą stronę Warszawy i marznięcie 🙂
wątek zamknięty
szam, swietnie, bardzo sie ciesze, ze tak przelamujesz strach 🙂 wiesz, bede u Was w niedziele o 11 😉 w srode z reszta tez bylam!
Sierra a powiedz mi jakie w koncu dobralas?
no wlasnie, martwi mnie to szukanie - bo - nawet jak uda mi sie szybko sprzedac mojego Otto - to jak dlugo zejdzie mi na szukaniu szerokiego siodla z malym siedziskiem i dluga tybinka (szczudlakiem bylam i nadal raczej jestem...)? i w czym wtedy bede jezdzic? w ogole w czym bede - bo jesli to wszystko okaze sie wina siodla, to przeciez wiecej go na niego nie wloze.. 🙁 ehh martwie sie 🙁
zwlaszcza, ze z finansami u mnie nie rozowo obecnie. a marzy mi sie jakis kieffer, albo euroriding... ahh 😍
Halo nie badz taka tajemnicza! kogo jak kogo - ale Ciebie nie posadzalabym o wiare w przesady typu "nie powiem zeby nie zapeszyc" 👀 a KR to chyba najlepszy dowod, ze nie ma co plakac! moze tak sie wydawac na pierwszy rzut oka (ze te kontuzje, ze te doly i kryzysy, ze siodlo trzeba zmienic... 😁 ), ale przeciez wszyscy wiemy ze nasze kopytne daja nam tyle szczescia ze kazdy kryzys jest tego wart :kwiatek: wiec ciesz sie, placz - byleby z radosci!
wątek zamknięty
Kujka ja mój okres bez siodła, wprawdzie bardzo krótki, wspominam miło 🙂 Korytarz, lonża, jazda na oklep potem znów lonża... i potem znów lonża i tak dalej 😁 Nie będzie źle! Może skontaktuj się z panem Kostrzewą czy by ci nie wziął siodła w rozliczeniu? Mi powiedział, że mogę drugą ratę zapłacić kiedy chcę i nie ma problemu, a siodło mi wydał, więc da się dogadać🙂
wątek zamknięty
Dzionka- Czaprak dostałam w od dziewczyn ze stajni. Jest on w kolorze leśnej zieleni, taki zamszowy z beżową lamówką.
Foty na dniach (w końcu akumulatorki do aparatu nowe nabyłam) 🙂
wątek zamknięty
Wow, super 🙂 Czekam na fotki więc 🙂 Wszystkiego naj naj :kwiatek:
wątek zamknięty
Dzionka, niestety nie stac mnie na wylozenie na siodlo wiecej niz wylozylam na konia (a jedyne jakie interesuje mnie z oferty pana K. wlasnie tyle kosztuje), nawet jesli rozlozylby mi to i na 4 raty... jestem skazana na szukanie po rynku wtornym.
siodlo 34 znalezc jeszcze mozna, gorzej, jak chce sie szersze (patrz Sierra)
tylko napisze ze dzis jezdzilam w innym siodle i kon byl przecudowny. kroczyl luzno, obszernie, dal sie prowadzic w dole... wszystkie problemy zniknely jak reka odjal. ucieszylam sie, a potem malo nie poplakalam, bo wiem co to oznacza.
a wet powiedzial ze z zebami ok.
jutro jeszcze przyjedzie dr. od macania, ale to juz raczej pro forma...
wątek zamknięty
jestem skazana na szukanie po rynku wtornym.
siodlo 34 znalezc jeszcze mozna, gorzej, jak chce sie szersze (patrz Sierra)
To prawda niestety 🙁 Kucyk wymierzony przez saddlefittera w sierpniu okazał się potrzebować rozstawu łęku 36 🙁 Kilka rozmów z handlarzami siodłami używanymi plus przewertowanie zawartości zachodnich ebayów i zapadła decyzja o tym, żeby jednak kupić dostępnego od ręki Prestige - i poszerzyć rozstaw łęku. Tylko, że ja miałam dodatkowe utrudnienie w postaci zapotrzebowania na małe siodełko 16.5'', albo jakąś krótką 17''...
wątek zamknięty
quantanamera, a czy 17" z przedluzana tybinka/model dla bardzodlugonoznych tez sie liczy jako utrudnienie? 😵
wątek zamknięty
Jeju, to co jest z tymi producentami siodeł, jeśli konie rekreacyjne, nie obrażając Kucyka Quanty 😉, wyrastają z dostępnych rozmiarów? No bez przesady, jeśli Cross czy Czardasz ma rozmiar XXXL, to co dopiero jakiś szport hors futrowany czym się da? Czemu a polityka wąskich siodeł ma służyć? Mój koń teraz ma 34, jak się rozbuduje, to co - też będę szukać po E-Bayu czy innych zamiast jak człek i kupić dobry rozmiar prosto u producenta?... Dziwne, nie rozumiem.
wątek zamknięty
Dzionka, bo to wszystko są konie w dobrej i co też ważne regularnej pracy. Niestety ogół zwierzaków wygląda zupełnie inaczej - brak mięśni na grzbiecie, wysokie kłęby i po prostu jeżdżenie, a nie praca, która mogłaby tą sytuację zmienić...
Ale fakt, mnie też rozmiar 36 na mojego kurdupla szczerze zaskoczył.
wątek zamknięty
A żeby było śmieszniej mój Grom ma rozstaw 32 😲 A plecy m umięśnione jak pan Bóg przykazał. Za to jednemu koniowi od nas ze stajni właśnie wyszło, że potrzebuje rozstawu 38 i będą kombinować, zeby Prestige taki zrobił.
wątek zamknięty
No wlasnie z tymi szerszymi siodlami to dziwna i nieciekawa sprawa.Ja tez mam nieduzego konia- 165 w podkowach 😁,5,5 roku, juz zmienialismy siodlo na szersze, teraz jest troszke z zapasem, ale co bedzie za jakis czas?Bo mysle, ze jeszcze sie chlopak rozbuduje, bo:mlody, porzadnie je, uczciwie pracuje, ma to w genach 🙂 A czy siodla prestige mozna poszerzac powyzej rozmiaru 36.Bo rozumiem ze najszersze jakie produkuja to 36, ale moze mozna wyjsc poza ten pulap?
Kujka-Ty sie ciesz, ze to siodlo, a nie nic powazniejszego 😉A moze na czas poszukiwan ktos ze stajni pozyczy Ci siodlo?
A moze Gilkowi nie pasuje ten konkretny model?U nas bylo tak, ze kon kolezanki po zmianie siodla GG na euroridinga chodzil nieporownywalnie swobodniej mimo ze oba siodla byly tego samego rozmiaru 🙄
wątek zamknięty
oo widzisz, nie wiem czemu ubzduralo mi sie, ze do 36 🙄.Dzieki 😉
wątek zamknięty
A ja odkryłam że Prestige ma po prostu niezbyt szerokie siodła 🙄 Tak jak Stubbeny. Winteca musielibyśmy mieć między ostatnim łękiem Isabelki a pierwszym z serii Wide (które są tylko wszechstronne).
Kujeczko Tu szukasz dziwnego "górą" ja szukałam dziwnego "dołem" 😉 Ja mam klasyczną, krótkonożną 17', tyle że Czardasz potrzebował siodła, które by mu się nie bujało na jego - początkowo - płaskim i długim jak stół w jadalni grzbiecie :/
Kłąb (niczym wyrostek robaczkowy dzięki zaprzeszłym czasom rekreacji - czyli to o czym mówiła Quanta) mamy całkiem spory, klata wcale nie taka potężna jakby się mogło wydawać, za to szerokie jak beczka żebra. Do takiego konia jeszcze się coś dobrało (nomen omen 32 Prestiga, jak dla Groma). Jednak jak mi koń skoczył, wypełnił się przy kłębie, przy łopatkach ile trzeba, przebudował grzbiet tak, że już szklanek jak na barze nie postawisz to nagle się okazało że każde siodło źle leży, a Prestige wręcz lewituje. Dobiłam sprawę Prestiga tym, że jak zauważyłam że jest za ciasne, to jeździłam w pasuącym koleżanki więc koń cały czas szedł do przodu w robocie.
Czardasz teraz jest zbudowany pod Kieffera, a może Kieffer jest odszyty pod Czardasza? 👀 Chodził w dwóch, dwa mu mierzyłam (z pięciu siodeł), jedno wlazło na grzbiet że aż nas z koleżanką zatkało. Rozstaw łęku, jak to w Kiefferze, nieznany 😁 Ale tu rozmiarówka jeszcze nam się nie skończyła... ufff 😉
Milusia bo na stronie Prestiga, Equishopu i Ihaha jest informacja że to 36. Może jakiś jeden model ma do 37? Ale nie zauważyłam. Poszerzają (mam info od Equishopu) tylko do 36, z nowym mogę coś pokombinować - aby od razu zamówić odpowiednio, lub bardzo bardzo szerokie - ale może to już nieaktualne dane 😉
wątek zamknięty
moja poprzednia kobyła też była szyta pod kieffera- pamiętacie jeszcze Smoczycę? 😉
wątek zamknięty
Winteca musielibyśmy mieć między ostatnim łękiem Isabelki a pierwszym z serii Wide (które są tylko wszechstronne).
a nie da się łęku z winteca wide włozyc do np isabelki?? łęk jej już nie rozszerzy czy jak?
tak głosno mysle bo sama szukam siodła i celuje własnie w winteca
wątek zamknięty
efka, no jacha oczywicha ze pamietamy!
milusia, on w tym siodle chodzi od pol roku, pasowalo i juz nie pasuje. tu chodzi o szerokosc a nie o konkretne siodlo niestety 🙁 chyba ze chodzi Ci o to, ze siodla (rozne firmy) maja rozne rozmiarowki, ale to wiem
Nie wiem jak bedzie z pozyczeniem siodla. Jedyne jakie przychodzi mi w tym momencie do glowy, jakie mogloby nie byc za ciasne na tego gada, to skokowka amnestriowej BU.
EDIT: no i kolezanka ma na swoja zimnokrwista kobyle barefoota wide xD
Sierra, z moich obserwacji rowniez wynika ze Kieffery sa najszersiejsze. W sumie lubie te siodla, chociaz zwykle trafialam na mocno ortopedyczne, ale jak ja nie bede siedziec tragicznie a koniowi bedzie dobrze, to wezme co sie znajdzie... bo nie spodziewam sie duzego wyboru :/
mam tylko nadzieje ze uda mi sie szybko i dobrze sprzedac mojego Otto. to dobre siodelko jest...
rany, ostatnio bije rekordy. wczoraj wyszlam z domu o 8:30, wrocilam o 23 (w miedzyczasie wpadlam do domu zeby sie przebrac - 5 min z zegarkiem w reku 😉). i dzis zaspalam... 2 godziny 😵 piekna akcja
wątek zamknięty
on w tym siodle chodzi od pol roku, pasowalo i juz nie pasuje. tu chodzi o szerokosc a nie o konkretne siodlo niestety 🙁 chyba ze chodzi Ci o to, ze siodla (rozne firmy) maja rozne rozmiarowki, ale to wiem
Nie wiem jak bedzie z pozyczeniem siodla. Jedyne jakie przychodzi mi w tym momencie do glowy, jakie mogloby nie byc za ciasne na tego gada, to skokowka amnestriowej BU.
to ciesz się, ze AŻ pół roku - mój potrafił wyrosnąć z siodła już po 3 miesiącach 😉
co do rozmiarówek - euroridinga można poszerzać zasadniczo bez ograniczeń, po prostu "ile trzeba", szkoda tylko, ze tak z tym ciężko w Polsce 🙁 na szczęście jest to do zorganizowania w Niemczech - kwestia tego czy ktoś się chce podjąć kosztów...
i jeszcze jedno mi się przypomina - jeszcze kilka lat temu tzw. standard to były siodła daleko szersze niz to co aktualnie jest uznawane za standardowy rozmiar - więc sugerowałabym zebyś nie wahała się próbowac starszych siodeł, zwłaszcza starszych euroridingów i albionów
P.S. mój jeszcze tydzień jest na L4 - chcesz pozyczyc siodło o rozmiarze... na perszerona? 😁 szerokie jest nieprzyzwoicie 😁
wątek zamknięty
caroline, jak myslisz, dlaczego tak jest? tzn dlaczego dzis standardem jest 32, a kiedys - jak piszesz - byly nim siodla sporo szersze? w siodlach jakich firm jezdzi sie na koniach GP skoro moj niespelna szescioletni tuptak wyrasta powoli ze standardowej rozmiarowki?
w euroridingach bede szukac na pewno 🙂 a wiesz jak jest z poszerzaniem albionow?
a pol roku - byc moze dlatego, ze w polowie trafil nam sie boksowy areszt i lekki opad z miesni (chociaz z perspektywy czasu moze to i dobrze- chyba moj portfel nie wytrzymalby cokwartalnej zmiany siodla 😉 )
wątek zamknięty
Kujka można trafić nieortopedycznego Kieffera, mi się udało. I zgadzam się z Caroline, warto popatrzeć w stronę starszych, acz w "mint condition" . I będzie tańszy i jest szansa, że będzie szeroki. Nie wiem ile nasz Kiefferek ma lat, ale wygląda na takiego co w dobrych rękach nie jedno już widział, a - prawdopodobnie - jest to "jedynie" rozstaw 35. 😉
ps. Mierzyłam też Euroridinga czwórkę, czyli najszersze z produkowanych "standardowo" siodeł tej firmy i na szerokość byłoby zupełnie dobre, ale zwyczajnie nie leżało na "naszych" pleckach. Ale ucieszył mnie fakt, że istnieje jeszcze jakiś wybór... bo może gdybym brała nowe (a u mnie w grę wchodziło tylko używane) to dopasowalibyśmy model, szerokość, poduszki itp.
pps. ja mam rekreacyjnego tuptaka, w solidnej acz rekreacyjnej robocie a już zmieniłam - odkąd go mam - trzy siodła a w między czasie dwa były na gościnnych acz w miarę długoterminowych występach. I co ja mam powiedzieć? Sama jestem w szoku... to tylko rekreacyjny koń. To w czym chodzą te klasy GP? :/
Epikea z tego co wiem, to na łękach z Wide jest adnotacja, że pasują tylko do modelu Wide i Haflinger. Także myślę, że nie dałoby się go przełożyć do Isabelki. Jednak warto się skontaktować w przedstawicielem Winteca, bo ciotka Szafirowa coś mówiła, że można ściągnąć na zamówienie specjalny, super szeroki łęk do Isabell. Tylko, że nie jest to ani szybko, ani tanio 😉
wątek zamknięty
na pewno do Isabelek są od jakiegoś pół roku super szerokie 3 łęki - do dostania tylko na zamówienie. W pasi-koniku wiem,że mogą ściągnąć...
wątek zamknięty
o widzę, że nie tylko mnie dotknął problem za szerokiego konia 😉
Sierra, możesz zdradzić jaki rozmiar masz tego kieffera ? mam na oku 5 i dalej nie wiem ile to tak właściwie jest
wątek zamknięty
Kujk może dlatego że się troche hodowla zmieniła?? Dzisiaj większosć koni sportowych jest dość "wąska" i jak czytasz ogłoszenia to bardzo często widać stwierdzenie "w nowoczesnym sportowym typie".
Ja właśnie poluję na szersze (i większe) siodło na ebayu. Tylko nie wiem czy jak kupię to znowu nie okaże sie za małe ;/ Dobrze ze Prestige ma możliwość zmiany rozstawu łęku... Najwyżej będziemy kombinować
wątek zamknięty
Ruda_H jak chcesz, to mogę Ci na PW spisać jego numer seryjny, może ty coś sensownego z niego odczytasz 😉 🏇
wątek zamknięty
Sierra, a poproszę 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.