żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

I skoro mattesy korekcyjne (L) są mniejsze od standarda, to czy można używać takiej podkładki z korekcją tyłu lub przodu na koniach, które tej korekci nie potrzebują?

I którą z tych dwóch lepiej wtedy wziąć?? 🤔wirek:

Mattesy korekcyjne mają dokładnie ten sam wymiar co standardowe.
Podkładki z korekcją tyłu lub przodu mają korygować niedopasowanie siodła. Jeżeli wsadzisz je pod siodło które tego nie potrzebuje, to spowodujesz zmianę balansu siodła.
Ja polecam "correction system"
Dorcysia: dzięki za odpowiedź.
Więc chyba nie będę kombinowała tylko kupię M-kę standard plus a jak będzie za mała to wymienię na L-kę.
Jeszcze dwa pytania: czy warto brać podkładkę z systemem saddle fix? Co on daje poza tym, że podkładka się nie przesuwa pod siodłem? I czy podkładka bez saddle fixa się przemieszcza( jeśli siodło jest dopasowane)?
Czy warto dołożyć te 20 zł i kupić z saddle fixem? Czy można nim ewentualnie skorygować trochę wielkość podkładki, jeżeli jest np za duża?  🤔
I czy polecacie jeszcze jakieś podkładki z futrem medycznym innych firm?
:kwiatek:

Saddle fix nie tylko przytrzymuje podkładkę w jednym miejscu ale także podnosi ją do góry tworząc większy tunel nad kręgosłupem.
Musisz wiedzieć, że nie do każdego siodła pasuje przedni zaczep saddlefixa.
Np. za stubbenów się zsuwa.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
09 grudnia 2009 13:39
Dorcysiu- a jak sie ma saddle fix do prestige'a?
na prestige'ach się trzyma.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
09 grudnia 2009 13:48
Dziękuję 🙂
Oj to znakomicie 🙂
Bo Mattes już w drodze, więc lekko zamarłam z przerażenia 🙂
Dorcysia: a wiesz może czy trzyma się kieffera z wyciętym przednim łękiem? 😉
Na większości prestigóe się trzyma, ale np. na starszym top dressage nie 🙂 - jak miałam jeszcze Venus, było idealnie, teraz mam topa i niestety - top ma z tyłu takie wykończenie z 2 płatów skóry, i nie trzyma się...
Dorcysia: a wiesz może czy trzyma się kieffera z wyciętym przednim łękiem? 😉

Musiałabym sprawdzić w stajni na jakimś kiefferze.
Dorcysia, mi w stubbenie scandice się tzrymał
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
10 grudnia 2009 08:12
Fin a co ma piernik do wiatraka? 🙄 siodło się raczej nie rozrosło, za to mattes zmalał i to pokazałam na zdjęciach.
Przepraszam, pomyliłam wątki, każdemu może się zdarzyć 😡 Nie potrzebnie się denerwujesz od razu :kwiatek:
Potrzebuje żelu z obszyciem z futra. Zamówiłam żel C.S.O (480zł, na pierwszym zdjeciu), po miesiącu poinformowano mnie że wyprodukują ją dopiero w lutym 2010, nie chciało mi się czekać więc wzięłam żel (także obszyty, 288zł) Norton II. Nie pasuje mi konkretnie, futerko wygląda jak sztuczne, odpada...

Miał ktoś może obszyty żel C.S.O ? Może warto poczekać? Czy on także jest dziurkowany i taki klejący? (jakoś nie przepadam za tym typem  🤔wirek🙂 Proszę o foty i rady, może jakieś inne żele. No i coś co sprawdzi się przez dłuuuuugi czas. Siodło mam dopasowane, ale zależy mi na amortyzacji. Z góry dzięki  :kwiatek:
z tego co ja macałam to większość tego typu żeli jest klejąca żeby zapobiec przesuwaniu się go pod siodłem, bo jak widac nie ma żadnych szlufek do przypięcia gdziekolwiek.
swoją drogą mogę jeszcze podrzucić linka do podobnej produkcji http://www.decathlon.com.pl/PL/amortyzator-elowy-lena-85517491/#
A ten C.S.O. wygląda tak jaby żel z wypustkami. A jak jest w rzeczywistości?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
11 grudnia 2009 13:41
Przepraszam, pomyliłam wątki, każdemu może się zdarzyć 😡 Nie potrzebnie się denerwujesz od razu :kwiatek:

nie denerwuję się, po prostu uważam, że jeśli na jednym zdjęciu na kilkadziesiąt które mam tego siodła na moich koniach, wygląda na niedopasowane, to nie oznacza, że tak jest. Mogłam po prostu źle osiodłać, za blisko itp. Jeśli przeglądniesz resztę moich zdjęć z różnych albumów to ciężko się doszukać podobnego 😉
asds   Life goes on...
11 grudnia 2009 14:04
Ja czekam własnie na moją nową podkładkę Mattesa  😍. Niestety jak Correction kiedys kupiłam to musiałam zaraz sprzedac po jednej przymiarce bo siodło zmieniłam i już była nie potrzebna 🙁. Teraz zostaje jeno na nakładke na popręg zbierać 🙂
asior   -nothing but eventing-
11 grudnia 2009 18:11
Czy ktos moglby mi podac wymiary zelow Veredusa: Top Riding i Top Three?
MR36 miałam żel obszyty futrem i dodatkowo podklejony specjalnym materiałem z Acavallo, był bardzo fajny, nie wiem czy to plus czy minus ale kleił się mniej niz zwykłe acavallo i inne zele w tym typie, był też trochę twardszy, wyterko wyłaziło ale troszeczke- jak czesałam- a czesac praktycznie nie trzeba bo futerko jest na zewnątrz ALE ten zel jest dosyć mały -dlatego czesałam częściej bo sie futerko ubijało i w konsekwencji częstrzego czesania futerko troszke wyłaził- idealnie pasowałoby pod 16.5- ja je uzywałam wtedy pod siodłem wszechstronnym daw-maga, nie wiem jak pod innymi 17 bo wtedy nie miałam innego siodła- ale praktyczniejszy jest zwykły glut- bez podszycia i bez futra- b. łatwo sie o niego dba- wrzucasz pod szlaufa i juz- nie musić czesac, szuszyc materiału itp, itd 😉
Ada   harder. better. faster. stronger.
11 grudnia 2009 21:48
MR36, u mnie  wtsjni dziewczyna ma ten Nortona i zdecydowanie nie polecam.
Mogę się wypowiedzieć tylko jako obserwator.
Całość jakaś taka szytwna-stercząca, to futerko takie à la futerko, żel jakiś wydaje się być za gruby.
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
12 grudnia 2009 17:07
Wiem, że temat jest dłuuugi i obszerny, ale ostatnie strony tylko opowiadają o mattesach. Są może jakieś podkładki futerkowe pod siodło, które nie rozsadzą mi kieszeni? Czyli tak ok. 150? Czy opłaca sie w takim przypadku tylko mattesy? Bo z tego, co czytałam, to futerka z allegro są niezbyt wytrzymałe.. Jeżeli jednak na ostatnich stronach coś o tym było, to przepraszam.  :kwiatek:
ja macałam ostatnio futerka mustanga i byłam naprawde zaskoczona! futerko było b. gęste i moim znaniem nawet fajniejsze niz w mattesach- było takie sztywniejsze- wg mnie napeno mniej i później by się uklepało niż mattesy, a kosztowało 150zł
12 grudnia 2009 17:49
LOVELY  a gdzie? Bo w internecie nigdzie nie mogę znaleźć.. A właśnie mustanga bym chciała.
caroline   siwek złotogrzywek :)
12 grudnia 2009 17:50
ja macałam ostatnio futerka mustanga i byłam naprawde zaskoczona! futerko było b. gęste

widziałam, macałam, potwierdzam 🙂
do mustanga drogie panie sobie najelpiej zadzwonic- do olawy, do sklepu firmowego i poprosic o sprzedaz wysylkowa. bo na allegro oni nie sprzedaja. a ja sama mialam cos od  nich wysylane.
12 grudnia 2009 18:27
Dzięki dziewczyny! Zobaczę jeszcze na stoisku Mustanga w Poznaniu, bo czytałam, że się wystawiają.  :kwiatek:
ja macałam w Katowicach 😉
Mowa o tym sklepie?
http://www.mustang.pl/kontakt-01.htm

o tym.
No to teraz nic nie wiem  🙁 Mam dopasowane siodło, dlatego decyduje się na jakiś nie za gruby żel z futerkiem bo mam słabość  😍 Norton np. ciut przymały pod moją 17 Golden star.
A są jakieś nie za grube podkłady z futrem? Pomocy 🙇

Ktoś miał z tym do czynienia ? HKM
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się