Maści i odmiany

A jak się nazywa to, że gniady koń ma 'srebrne' nogi? Siwiejące na srebrno czarno nad stawem pęcinowym.
Severus   Sink your teeth into my FLESH
17 listopada 2009 10:49
Ten gniady koń ze "srebrnymi" nogami może być gniady srebrny. Co prawda te konie zwykle mają przy tym białą lub lekko beżową grzywę i ogon, ale zdarzają się przypadki, które mają jasną tylko grzywę lub ogon. Może z charakterystycznymi dla nich przebarwieniami nóg też tak jest?

PS. Spróbuję wstawić przykładowe zdjęcie jak wrócę do domu  😀
Severus, no właśnie nie wiem sama, siwizny w ogonie i grzywie to tak, ale nie beże.
MajaK   Tina 2000-2013
17 listopada 2009 11:14
A jak się nazywa to, że gniady koń ma 'srebrne' nogi? Siwiejące na srebrno czarno nad stawem pęcinowym.

To sie nazywają "zielone nogi" i jest to tylko jaśniejszy włos na nogach u gnaidego, żadne srebrne  😉

Moja ma takie zimą, jaśnieją jej właśnie, latem ma całe czarne.
Maja, mój ma to też tylko w zimę, ale młp kolegi ma cały rok i właśnie nie takie białe tylko srebrne 😉 dzięki 🙂
MajaK   Tina 2000-2013
17 listopada 2009 11:23
Nie ma reguły, niektóre mają stale, niektóre okresowo a inne w ogóle 🙂

Włos jest od beżowego, żóltego do szarego czy białego - to już różnie. Moja ma żółte. Widziałąm z prawie białymi ale tylko częsciowo na nogach a nie całe szczoty. Na bokach nadpęcia właściwie bardziej.

U znajomej klacz gniada ma cąły rok takie (połączenie fryza z haflingerem - z genem pangare do tego czyli przejaśnieniami w pachach, pachwinach i na pysku). Ma takie mieszane włosy na nogach właśnie.
17 listopada 2009 11:37
A fakt - też słyszałam o zielonych nogach, tylko jakoś mi z głowy wyleciało  😡 MajaK i Adam ma rację. Sorry za wprowadzanie w błąd  :kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
18 listopada 2009 20:32

FORSYCJA  po Insider ur. 2005
azja   koń pleśniowy
18 listopada 2009 20:47
Jara - Forsycja jest Twoja? Chciałam ją kupić, ale się spóźniłam, powiedziano mi, że pojechała do Warszawy 😅
18 listopada 2009 21:09
Azja nie 🙂 Wstawiłam fotę, bo natknęłam się na nią na stronie i jako ciekawą maść wstawiłam 🙂
19 listopada 2009 07:14
To ja dam może Sabata oo:

azja   koń pleśniowy
19 listopada 2009 08:11
Jara - jaka szkoda 😕
Pursat   Абсолют чистой крови
21 listopada 2009 10:00
Fajny srokacz:
Mój malowaniec...  😀

do ideału brakuje mu... jednej skarpetki  😀
😵
Dialogi na cztery nogi:
Ja: To ten koń jakiej jest maści?
Pan: No gniady.
J: czyli ....
P: No taki jasno gniady ,ładny. Ogon ma biały.
J:  👀 ee.... a grzywę?
P: No też białą.
Ja: to jakiej jest maści?
Pan: No,gniady,przecież mówię.
Pursat   Абсолют чистой крови
23 listopada 2009 14:27
m0niSka - turkmeńskie przysłowie mówi, że koń z trzema skarpetkami jest urodzony pod szczęśliwą gwiazdą. 😎
02 grudnia 2009 12:42
Quando

Mój ogierek z modną grzywką 🤣
JARA, jaki malutki słodziak! Ładnie maścisty, chociaż mam wrażenie, że jeszcze się "wymaści".
kaloe, on ma pasemka. 😁
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
02 grudnia 2009 13:34
kaloe moj tez ma  😎
W końcu są braćmi 😉
kaloe, margaritka
wiadomoa rzecz,że nasladują skrycie mojego  😂
niestety on przebija wszystko 😵
nie dość, że grzywka to maść jakaś taka niby teoretycznie gniada, a od spodu jakaś taka czarna podszewka miejscami
wariat 🤔wirek:

armara piekny!!  😍 masc, odmiana i baleyage  😀
To i ja dodam swoje czekoladowe cztery pory roku  😍

wiosna

słoneczne lato (na szczęście już od 2. lat tak nie płowieje)

jesień

zima

poza ciekawą maścią, dziewczynka prawie w ogóle nie obrasta zimą futrem na długość - po prostu jej króciutki włoski robi się gęściejszy (o dziwo, daje sobie radę cały dzień na wybiegu bez derkowania przy -20C)
armara piekny!!  😍 masc, odmiana i baleyage  😀

dzięki  😡 :kwiatek:
przekażę mu, moze mu się nos zaczerwieni  😁
04 grudnia 2009 07:41
królik - piękna maść, uwielbiam ciemno umaszczone konie  😜 Najbardziej podoba mi się w wersji wiosennej i zimowej
A ja znalazłam coś takiego
to dopiero ciekawie umaszczony konik
Mam nadzieje że wcześniej nie pojawiał się w tym wątku , jeśli tak to możecie  🤬
Furioso, cudny  😍

A ja takiego znalazłam:
bardzo podobne maści mają jak ten z filmiku który wkleiła Furioso. tylko sierść trochę ciemniejsza 😉
a to nie ten sam kon?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się