PSY

Seksta   brumby drover !
22 listopada 2009 18:48
arivle gdyby Twoje pies bylby jamnikiem to bylabym pod wrazeniem ale wnioskuje, ze pewnie jest masywny i boisz sie, ze ogrodzenie ulegnie destrukcji? ;D
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
22 listopada 2009 19:02
moj pies jest owczarkiem niemieckim, lekkiej postury, ale za to dlugo noznym- tak boje sie, ze ogrodzenie ulegnie destrukcji 😉
zaba   żółta żaba żarła żur
22 listopada 2009 20:26
sznurka-moje Paskudziaki za dzieciaka wcinały Royal Canin Maxi Babydog
acana dla szczeniąt ras dużych, teraz orijen testujemy ale przeszliśmy przez royale itd i acana jak na razie była naj, ale orijen dopiero zaczęliśmy worek więc zobaczymy - zmiana tylko ze względu na przekonanie się jak ma się jedna karma do drugiej i urozmaicenie
czyli karmy jednak suche
ja Krusia na początku karmiłam Arionem który jadł średnio, potem Orijenem aż doszłam do wniosku że najlepiej pies się miewa na wołowinie

mała na razie je royala, nie wybrzydza, dostaje serek biały, jogurt naturalny
i tak rozmyslam o mięsie jednak
sznurka oczywiście do suchej pies dostaje też puszki i gotowane jedzonko do tego serek czy jogurt.
tzn jeśli chodzi o suchą karmę to wcina to co napisałam, jak była mała dostawała ją lekko moczoną, dopiero z czasem przestaliśmy moczyć

a tak, to po dziś dzień dostaje niemal codziennie na jeden posiłek gotowane serca czy żołądki drobiowe lub ćwiartkę z kurczaka gotowaną z ryżem do którego jest dorzucana marchewa, zdarzyło mi się dosypać odrobinę włoszczyzny suszonej do smaku, do tego dolewana jest oliwa z oliwek, generalnie uwielbia ciepłe zupki

raz w tygodniu dostaje żółtko z jajka, dostawała twarożek lub jogurt/serek homogenizowany , marchewkę surową do chrupania, jabłuszko, uwielbiała banany i gruszkę - teraz mniej chętnie je zjada - i generalnie wszystkie owoce i warzywa najchętniej by wcinała na surowo

no a na szkolenie w ramach smaczków mięsko gotowane, przemieszane z drobnymi granulkami o jej ulubionym rybnym smaku

puszek nie dawałam i dawać nigdy nie zamierzam

edit.na same mięso bym nie przeszła, bo nie pokryje ono zapotrzebowania na wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, nawet barf to mięso, kości, chrząstki i masa warzyw i owoców
mniam mniam jak sie smacznie zrobilo 😉
co do sposobow zywienia psa, to jest tyle teorii, urozmaicac/nie urozmaicac, zmieniac karmy suche co jakis czas/nie zmieniac w ogole, ze po godzinach grzebania w necie i rozmowach z ludzmi wszelakimi, stwierdzilam ze najlepszym sposobem jest chyba poznanie wlasnego psa, jego zoladka, potrzeb, obserwacja jak wyglada kiedy jest czym karmiony, i ZDROWY ROZSADEK.

Jedyne czego sie przez jakis czas probowalam trzymac, to zeby nie mieszac podczas jednego posilku - tzn nie podawac np suchej karmy pomieszanej z warzywami, mieskiem czy polanej jogurtem, stwierdzajac ze moze faktycznie zoladek psa nie jest przystosowany do trawienia tak roznych pokarmow na raz. Ale przestalam, glownie z lenistwa, przyzwyczajenia, no i tego ze moja suka problemy z zoladkiem miewa wylacznie po pozarciu jakiegos wyjatkowego swinstwa, np padliny z mulem rzecznym ( 😵 ) Ale jakby ktos z was mial jakies madre materialy na temat mieszania wlasnie, to ladnie prosze o podzielenie sie :kwiatek:

Aha, no i jedyne co dla mnie wazne, to nie rozpuscic bestii - dopoki mimo dostawania pare razy w tygodniu obiadku z gratisem (kto nie lubi patrzec jak ich pies wcina wszystko w 3 sekundy, 3 razy wylizuje miske, a nastepnie podloge i sciany dookola, poczym przez nastepne pol godziny podchodzi do miski kilkakrotnie i czynnosc powtarza? 🤣 ) zjada tez bez wahania sama sucha karme, dla mnie wszystko jest ok 🙂
abstrahując od tematu....

uaaaaa!!!! kocham mojego psiuna!! totalnie na próbę i nieprzewidzianie - aport zielonego (!) dummika przy rozpraszającym latającym pomarańczowym(!!!) dummy 😀 ona jest boska!
A to moje psiaki :
Chłopaki - wyżły weimarskie- Fritz i 3 miesięczny Dass

oraz big baba Basami ( Tosa Inu )

Co do żywienia, to nasze psiaki karmione są surowizną, czyli surowym kurczakiem i wołowinką, wsuwają też surowe warzywka( kradziona koniom marchew 😉. Dodatkowo dostają witaminki w tabletkach( szczególnie u młodego ważne jest aby dostawał dużo wapnia). Suchą karmę dajemy sporadycznie, w wyjątkowych sytuacjach kiedy zabraknie surowego i nie zdążymy nic kupić. Basami początkowo była głównie na suchym i na gotowanym ( ryż+mięsko+warzywa), ale nie specjalnie jej to służyło 🙁 Teraz ma o wiele ładniejszą sierść, nie ma problemów z zębami i dziąsłami i wydaje mi się że jest w lepszej kondycji. Młody je surowe od momentu odstawienia od maminego cycka, czyli od mniej więcej 5 tygodnia życia i w porównaniu z resztą miotu
(dieta suche lub gotowane, żadko surowe) wypada najlepiej ( jest największy i najpotężniejszy) 🙂 Psy dorosłe karmione są 2 x dziennie, młody dostaje 3 posiłki dziennie.
Cuda!!!
Nie wiedziałam że stadko Ci się powiekszyło 😉
Cuda!!!
Nie wiedziałam że stadko Ci się powiekszyło 😉

Troszkę mi sie powiększyło 😉
uaaaa jakie piękności!

zaba! dawaj swojego!

btw. mówiłam jak bosko mój pies aportuje? a dupa, wczoraj nie chciał aportować, przekwalifikował się na psa agility :P a  śmiga dzieciak jak sprężyna więc może powinnam rozważyć.. hmm..
k_cian no my napewno idziemy na agility jeszcze nie wiem gdzie ale napewno idziemy 😀
Nero uwielbia skakać.
Ostatni na zajęciach z tresury mieliśmy mały wstęp do agility.
Był tunel i hopki przez obręcz 😀
On bardzo szybko to łapie i widać że sprawia mu to radość 😀
[quote author=W&W link=topic=32.msg389222#msg389222 date=1259225895]
k_cian no my napewno idziemy na agility jeszcze nie wiem gdzie ale napewno idziemy 😀
Nero uwielbia skakać.
Ostatni na zajęciach z tresury mieliśmy mały wstęp do agility.
Był tunel i hopki przez obręcz 😀
On bardzo szybko to łapie i widać że sprawia mu to radość 😀
[/quote]

on sie juz pchal poki zdazylam wytlumaczyc co bedziemy robic 🤣
jego mina wygladala 'ja! ja wiem! ja pokaze!'  😂
to wyobraźcie sobie psa z którym wchodzi się na halę, puszcza się go luzem i w tym momencie jak torpeda sam lata po tunelach, kładce itd 😉 i wczoraj tym się zajomowaliśmy - hopkami (i aportem piłeczki przez hopkę po i znów hop z piłeczką do mnie), kładką i strefami, tunelami i lizneliśmy slalomu.. no i siady na kładce robiliśmy :P
To ja przedstawiam psiowe moje🙂 Nunu i Bidzia 😁 😜

sienka, dokładnie to jego mina
kilka fotek z tresury

i bieganina

asds   Life goes on...
26 listopada 2009 11:03
Ktos wie co się dzieje z firmą Mikita? Od dłuższego czasu widzę sporawe przerwy w dostępności ich rumen Tabs?
26 listopada 2009 11:36
Jamaika-koniecznie ukochaj wujka Frycka od Arkadiusza i ode mnie!!!
Dawno nie mielisy okazji widzieć się na żywo...  🙁

k-cian-nie martw się!Twoja dzidzia jeszcze młodziutka,jeszcze nie raz Cię pewnie czyms zaskoczy!I nie martwiłabym sie na Twoim miejscu,że zlała chwilowo aport.Może dobrze zrobi jej własnie chwilowy odpoczynek i jakaś inna zabawa,tak jak to robisz teraz.
Trzymam za Was kciuki i nie poddawajcie się!!!  :kwiatek:
Ale piękne wyżły!!!! 😍
Jestem fanką rasy...
Więcej fot proszę, bo prawdę mówiąc wchodzę na ten temat tylko, żeby oglądać ich zdjęcia 😉  💘

26 listopada 2009 15:35
Dorzucam więc kilka fot mojego św pamięci Tadzika,ojca Arkadiusza,pół brata Frycunia,którego zaprezentowała nam Jamaika  :kwiatek:

Fotki były robione na jednym z ostatnich naszych spacerów...  😕

A to Tatuś naszych szaraków,Nordic  💘
Jamaika cudownosci!
W ogole sporo zdjęc waszych kłakow ostatnio
ja muszę nadrobić bo sie z lisiczką opuszczamy;]

jakośc komórkowa 😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
28 listopada 2009 20:08
Ruda w Poznaniu  😅

[[a]]http://psia.tv/pokaz-160-pokaz-flyball-mwpr-pozna%C5%84-2009.html[[a]]
auaaaaa żaba!  😅
wojenka rudzia wymiata!

haha, dziś wyszło szydło z worka jakie ziółko czai się w tej kudłatej sprężynce    😀iabeł:

a tak niewinnie się zapowiada w świetle dziennym..  👀

edit:

i jeszcze kilka z polowania na dummika 😉 jak zasypywać to konkretniej :P

lekka zmiana scenerii..

i już plażowa dziewczyna 😉

Sznurka ale super fota hahahaah

k_cian na pierwszych fotkach to jak pies demon 😀
żaba śliczny szaraczek 😀

Trochę mojego
nowa sztuczk czyli siad w powietrzu 😉

inne wygibasy

trochę statyki

pokusa czyli "waruj zostaw"

i z ulubioną sprite
kcian gdzie taka fajna woda?
cudna lesna sceneria

w&w ale cudak!
pieknie umaszczona ta kolezanka!

dziękujemy za komplementy 🙂

w&w on zawsze tak dostojnie wygląda, super foty

sznurka to ogrodniczki(woda i piaseczek) i krasne(las, bo w stawach woda spuszczona :/ )
zdecydowałaś się czy idziesz z dzieciakiem na szkolenie?
k_cian, czyli dobrze obstawiałam;]

na razie na pewno nie, święta to wydatki
może na wiosnę, zima na hali nastraja mnie średnio
no z wodą u nas mało możliwości

szczerze wolałabym stawy w krasnym ale cóż.. siła wyższa 😉 zastałyśmy tylko muł na dnie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się