Kącik Rekreanta II (rok 2009)

Burzol marsz na gg  😉 nie będziemy tu off topować 😉
wątek zamknięty
Jadę do stajni spróbować jazdy na cordeo (zainspirowana ostatnio popularnym wątkiem ^^). Nie ma mnie kto nagrać, ale zdam relacje jak wrócę w jednym kawałku  😁
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
20 listopada 2009 14:07

Hubertusowy Rywal.  😍
wątek zamknięty
Dzionka
ja to już zaliczyłam  😉

i żyję  😀
wątek zamknięty
Ja co prawda nie na cordeo a na halterze (na cordeo nie miałam warunków) i też żyje i zdecydowanie polecam  🏇

wątek zamknięty
Ja też przeżyłam i było CUDOWNIE!! Ogłaszam, że mój koń jest ujeżdżony  😁 Zadanie miałam utrudnione, bo po hali jeździły dwa konie pod rekreacją, więc ja musiałam pomykać po drugim śladzie. Zero problemu. Dodania, skrócenia, zatrzymania z kłusa, zwroty na przodzie, galop, koła w galopie, przekątne, wolty... było zbyt pięknie, więc pokusiło mnie żeby poskakać. Najpierw małą popierdółkę w poprzek hali z kłusa, a potem metrówkę po przekątnej. W jedną stronę szło super, a w drugą mi wyłamał, bo mieliśmy nieporozumienie co do najazdu. Potem się przestraszyłam i pewnie to czuł, bo znów wyłamał. Bez żadnego karania czy złych emocji poszłam po ogłowie, skoczył, poklepałam i postępowaliśmy na luźnej wodzy. Normalnie naturals ze mnie pełną gębą, ale nie wiedziałam, że tak bezproblemowo nam będzie komunikacja przebiegać!

Sierra co to znaczy, że nie miałaś warunków na cordeo?
wątek zamknięty
kujka   new better life mode: on
20 listopada 2009 17:53
rozumiem ze cordeo to taka cool nazwa na uwiaz/linke pod szyja?
bo jesli tak, to mysmy to z Gilkiem zapraktykowali w nasza pierwsza rocznice, z reszta opisalam to chyba w ktoryms KR.. jezdzilam na duzym, jeszcze wtedy nieogrodzonym do polowy parkurze i bylo fajnie 🙂 nawet do lasu pojechalam 😀

dzis zgodnie z obietnica probowalam troche obfocic Amnestrie i jej Bu. niestety robilam to z konia, wiec wyszlo jak wyszlo... wlasnie przerzucam zdjecia na komputer, jak ladnie ciotke poprosicie, to moze zechce cos wstawic... Fotki glownie z galopu, bo naszym gadzinom sie chcialo wybiegac na naszym "nowo wybudowanym torze" 😁
wątek zamknięty
rozumiem ze cordeo to taka cool nazwa na uwiaz/linke pod szyja?

dokładnie ...zarzucasz uwiąz na szyję, wsiadasz i jedziesz ... większość koni dobrze reaguje już za pierwszym razem, bez wcześniejszego przygotowania ... ogólnie fajna sprawa, polecam

edit:
na samym początku używałam stajennego uwiązu, teraz mam profi cordeo made in castorama (2m białej linki) - a co! trzeba się lansować  😀iabeł:
wątek zamknięty
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
20 listopada 2009 19:36
efka wielkie uff... (odnosnie kolkujacego L.).

Bilans naszego ostatniego tygodnia- noga juz wreszcie wyglada dobrze, za to dwukrotnie zgubilismy podkowe i nie mamy siodla (ani widokow na siodlo...). Ale nic to- pracujemy. W foch-trybie, z ADHD i radosnymi pomyslami,ale (tfu tfu!) pracujemy! 🙂  A, no i w tym tygodniu wrogiem publicznym numer jeden komisyjnie  wybrano lopatke 😁 czemu akurat lopatke? o to juz samego siwego gada spytac nalezy- widocznie ma swoje pokrecone powody 😉

kujka, no wlasnie wlasnie- zabieraj Amnestrie i wpadajcie wreszcie w odwiedziny w nasze skromne progi 🙂 odwiedzidzie przy okazji znajomego laciaka 😉 ktory na razie leni sie, dogadza zywieniowo i domaga uwagi 🙂
wątek zamknięty
Dzionka szkoda, że nie masz zdjęć! Jej, zazdroszczę okropnie - ale to na dzień dzisiejszy, za trudne zadanie dla mnie i mojego nieogarniętego ciała 😉

Sierra nie mogę się napatrzeć, widziałam już te zdjęcia, no ale Czardaszo 😍

Burza Pioruuuuu! Piękniś z niego niesamowity! A kiedy będziesz miała zdjęcia z Tobą na Piorku (i jakimś pięknym uśmiechem)? 😀

A ja moje drogie Panie (i Panowie) odkryłam u siebie coś o co się nie podejrzewałam 😲 Boję się galopować! Nieco większa przestrzeń, nieco (ale to NIECO) żywszy galop, a tu całkowita sztywność, latająca łydka, zimne poty! Myślałąm, że się popłączę. Z opresji ratowała mnie kujka, która zarządziła półsiad i gadała do mnie, co naprawdę pomagało. Ale jaki widzę ogrom pracy nad sobą! Jak to było, że kiedyś mogłam ścigać się na połoninach, posiadając ledwo podstawy podstaw, a teraz jest taka za przeproszeniem d*pa 🙁

Szafirowa jakiego łaciaka? Hermesa? 👀
wątek zamknięty
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
20 listopada 2009 20:01
Szafirowa jakiego łaciaka? Hermesa? 👀

dokladnie tego 😉
wątek zamknięty
amnestria, nie wierzę, nie boisz się! To kwestia objeżdżenia się po lesie 🙂

Chciałaś masz, mam nadzieje że waszę się też już robią. Coby nie było że pączek nie jest pączek

Nasz mini mini kłusik

wątek zamknięty
Dynamo   Dynamicznie :))
20 listopada 2009 22:01
Burza, jaki z niego grubasek 🙂
wątek zamknięty
Averis   Czarny charakter
20 listopada 2009 22:51
Sierra Świetne zdjęcia, jesteście jedną z moich ulubionych par. Nieważne czy na wędzidle czy na sznurkach, czy na golasa  😁 Nie widziałam Was na żywo, ale myślę, że musicie tworzyć naprawdę fajny zespół 😉.
Burza Gratuluję stępowania i KŁUSA 😀 Jeszcze tylko troszkę a zapomnicie o niedyspozycji 🙂
wątek zamknięty
Dynamo, a widziała kiedyś chudego zimnokrwistego? 😉

Averis, przynajmniej dwa tygodnie będzie b. delikatnie wszystko wprowadzane, ale nawet stęp cieszy mnie bezmiernie a co dopiero kłus 🙂 przy czym Piorek wręcz się uśmiecha, jak proszę o kłusa 😉
wątek zamknięty
20 listopada 2009 22:58
Jesteście super ! 😎 Nawet tylko w stępie  😁
Dzdisiaj była u nas pani z PZHK zmieniać właściciela w paszporcie Karsona. Kobitka ma hodowlę ślązaków i powiedziała, że mój koń ma bardzo fajną, prawidłową śląską budowę. Dumna jestem z niego  😅
wątek zamknięty
Averis, weź bo spadnę z krzesła 😉 bez takich 😉
Gratki dla młodego 🙂
wątek zamknięty
Siedzę fatalnie, konisko się stara, ale przeze mnie i tak idzie fatalnie, ale że daaawno nas nie było to proszę: (Bunia&me okiem i aparetem kujki siedzącej w trakcie robienia zdjęć na Gilu :cool🙂

wątek zamknięty
20 listopada 2009 23:08
Burza Wiesz, że ja uwielbiam taki 'misie puchate' 😉. I to było jak najbardziej szczere 😀  Za gratulację dziękujemy  :kwiatek: Cieszę się podwójnie- bo fajnie mieć konia, który ma prawidłową budowę. A o niego trochę się bałam. On jest z dzikiego krycia a jego rodzice są spokrewnieni dość blisko (mają wspólną matkę  :icon_rolleyes🙂. Oboje byli niedożywieni w młodości, a jego matka urodziła go jako 2-letnia kobyła. Dlatego bałam się co z niego wyrośnie. Ale jak widać wszystko idzie ku dobrem.
wątek zamknięty
amnestria, ale z niej musi być fotel bujany, co?🙂 Ładnie wyglądacie, klasyka, sama czerń 🙂

Averis, ee tam, spuchnie od miłości 🙂 nie martw się o chłopaka, da sobie radę 🙂
wątek zamknięty
20 listopada 2009 23:14
amnestria Zazdroszczę tego śródlesia  😜
Burza On już zaczął puchnąć  😁 Ale masz rację ,dzielny z niego chłopak 🙂
wątek zamknięty
Burza Bunia to stare krzesło, a nie bujany fotel 😁 A tak serio - niestety, przez dwa czynniki jest średnio wygodna. Pierwszym i głównym jestem ja i fakt, że nie potrafię zaktywizować jej zadu, a drugim... cóż... chore nóżki. To coś co ma przypominać stęp (1 zdjęcie) tak samo wygląda i pod siodłem, i luzem. No może zdarza się, że zadnie nogi ciut głębiej wchodzą pod kłodę, ale w stępie jest to trudne do poprawienia. Choć mam wrażenie, że jest lepiej i Buniorek zaczyna dawać nogi do przodu, a nie do góry jak było jeszcze z miesiąc temu.
Ale dziękujemy :kwiatek:

Teraz czekam aż trenejro wyzdrowieje i do roboty, bo jakiś pech mnie dopadł jeżeli chodzi o treningi 😕 😉

Averis akurat to jest łączka, która nie służy raczej do pracy, ale z braku laku (i dużej ilości błota na parkurze i ujeżdżalni) dobre i to. Hala jest, ale dziś była taka piękna pogoda ( :kocham🙂 że żal było się kisić 😉
wątek zamknięty
Averis, Amnestria dzięki, przekażę rudej dzidzi  :kwiatek:
wątek zamknięty
amnestria, a moja Pobiedka to taka machina była? 😉 też ledwo biegała. Najważniejsze to mieć konia któremu się ufa i który jest spokojny i ty masz Bunię 🙂
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
21 listopada 2009 00:10
amnestria, a co to ten nowo wybudowany ter?:P

Królik, przeciez kujka napisała że jeździła
wątek zamknięty
wiem  😉 ... i  nie kwestionuję tego, baaa nawet odpowiadam na postawione pytanie i dzielę się własnymi przemyśleniami  😎
wątek zamknięty
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
21 listopada 2009 05:42
Burzolku Piorek jest uroczy  💘 Nawet po kontuzji wygląda świetnie. Super, że wracacie do pracy  🙂

amnestria Co Ty chcesz od siebie?  👀 Wygladacie z Buniakiem fajnie  🙂 Wiadomo, że cały czas trzeba nad sobą pracować, ale jak dla mnie tragedi nie ma  😉

Averis Fajnie, że Ci się konisko dobrze rozwija. Może byś jakieś aktualne foto pokazała

szafirowa dobrze, że Crossio już lepiej się czuję  🙂

Sierka normalnie szał ciał  😜 Super razem wyglądacie
wątek zamknięty
21 listopada 2009 07:16
Nasturcja-Renata Dziękuję- też się z tego ogromnie cieszę 😀 Właśnie dzisiaj jesteśmy umówieni na sesję- więc jak tylko dostanę zdjęcia, to zaraz je tu wstawię  😅
wątek zamknięty
Dzionka Nie miałam warunków, tzn pomysł zrodził się na tkz "spontanie". W przeddzień była próba na hali (miałbyć stęp na halterze, wyszla z tego lekka jazda) i na hali - z przyczyn można rzec BHP  😁 - ta jazda też miała się odbyć na hali. Jednak była piękna pogoda, gorąco, wpadły dziewczyny z aparatem i trochę ryzykując - bo to jakby nie było premiera - wyszłyśmy na duży plac. Niezamknięty, na którym wówczas odbywały się dwa treningi skokowe z dwoma rożnymi trenerami. Na szczęście zanim zaczęłam kłusować czy galopować oni akurat skończyli i zeszli, ale mimo wszystko nie było realnie ani warunków, ani tkz "przychylnego oka" dla takich eksperymentów. No ale trudno im się dziwić... 😉

Potem jakoś nie było okazji 😉

Nasturcja Tobie również dziękuje  :kwiatek: kurczę, wtedy to byliśmy: pięknie, szczupli i młodzi...  😁
wątek zamknięty
Nie wiem czy to problem czy nie ale mój koń NIE MA ZIMOWEJ SIERŚCI!!  😲 🤔
Wczoraj z przerazeniem stwierdziłam ze ma identyczna jak latem...  👀
Generalnie nie martwi mnie to póki jest ciepło.Ale zaraz bedzie zimno, my 1 sezon bez hali i ciepłej stajni... 
Wolałabym nie derkowac...
On chyba nie wie jak ma wyprodukować taka sierść 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.