No i chyba podobnie jak mój ma wpisane bułany w paszport 😉
Z tego co czytam większosc koni jelenich wpisana jest jako bułana. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek zmieniać w paszporcie maść uzasadniając, że ta jest nieprawidłowa?
Ja kiedyś rozmawiałam z kimś z wrocławskiego OZHK i powiedziano mi, ze skoro matka mojego jest bułana to nie ma bata, żeby wpisać, że on jeleni. Z tym, że matka taka sama bułana była jak i on. No dobra, inny odcień miała maści, taki bardziej piaskowy, ale to nadal nie była maść bułana.
No bo to czasem nie ograniczałoby się do zmiany tylko naszego konia ale też rodzica bądź nawet dziadka jeśli jest możliwość sprawdzenia choćby w dokumentach.
Bo to nie jest tłumaczenie, że matka była bułana tylko ktoś wcześniej walnął juz błąd i ten błąd teraz jest powielany i procentuje na dalsze pokolenia.
Za 50 lat nie bedzie wiadomo jaka maśc jest faktycznie bo papiery będą nieścisłe. Choć moze do tego czasu dojda do nas badania markerów maści z USA i wyszkolenie naszych opisywaczy też bedzie wyższe.... 😎
ehh, no Marsidło teraz u nowej właścicielki, której w sumie wszystko jedno czy bułany, czy jeleni - słodki jest i tyle 🙂, więc ja też dam już temu spokój 🙂
To też jest koń jeleni - ogier Gaigysyz at (Karaman - Syagul po Angar) ur.1988 w stadninie Komsomoł. Moim zdaniem piękny, uwielbiam tą maść 😜

U tekińców w ogóle nie ma bułanych - tylko jelenie. Maść bułana u nich nie występuje. 😉
Starsze zdjęcie tego ogiera:
Ostatnio znalazłam takie cudeńko:

Ma ślicznego pysia, a ta łata na brzuchu 😜
edit: Jeszcze taki, z białym podwoziem 🤣
http://c.wrzuta.pl/wi8225/d49b021e00001f88452ab6de/0/konie[/img]
Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek zmieniać w paszporcie maść uzasadniając, że ta jest nieprawidłowa?
Moja miała zmienianą, generalnie miała bałagan w papierach (do dziś nie mogę się pzhk doprosić o wpisanie własciwego hodowcy 😵, choć od tego własciwego mam dokument z pieczatką). W kazdym razie w paszporcie miała wpis ciemnogniada, a w licencji kara 😁
Najlepsze w tym jest to, że opisu dokonywała ta sama osoba, o tej samej porze roku !
A ja do dziś sama nie wiem jakiej jest maści, zimą jest kara, a latem płwoieje, prawie do żółtego 🤔wirek:
A po siwych ogierach urodziła źrebaka ciemnogniadego i karego.
ja tez nie wiem jakiej masci jest moj. zima wyglada jak skarogniady latem, latem wogole dziwnie, a w parzporcie ma gniady, ale jak dla mnie gniady to inny jest troche.
edit: przypomniało mi się. 😉 Jak już jesteśmy w temacie maści.... w Świecie Koni albo Koniu Polskim znalazłam... bułanka, który w MPMK w Książu wywalczył 2 miejsce.😉 Trzymam kciuki za dalsze startowanie. 😅
Mozart P po Corleone Z :
ps: mam nadzieję,. że TaiMyr nie obrazi się za wstawienie zdjęć :kwiatek:
Oczywiście, że się nie obrazi 🙂
A dla zainteresowanych filmik z Mozartem-P:
Pozdrawiam
Dziękuję za filmik!🙂 Piękny koń, przypomina mi trochę voltowe bułki, Marsa i Barkasa konkretnie. [btw, on jest Twój? :> ]
w tym maluchu osobiście się zakochałam 😜 mieć takiego kosiarko-przytulanko-towarzysza to bym chciała 🤔wirek: 😁
taka o to mała małopolanka (z przed 2 lat)
ma serducho na dupci 🙂
moze ktos ja widzial ? ? i wie jak wyglada teraz ?
oo ja 😜 ulala jaka pieknosc z niej wyrosla 🙂
a skad wiesz o niej ? wogole gdzie ta stajnia ? 👀
Następny koń "bułany" 😎 po izabelowatej matce 😁
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-1861.html
Fajny ma ogon - jak skunks 😁
naciau, z forum małopolskiego 🙂
a podasz mi stronke do tego forum ? 🙂 to sobie poczytam co nie co 😁
malopolaki.darmowefora.pl
SUPER STAR wlkp 1992 gn.srok. Anonim wlkp - Skada wlkp po Almanach wlkp

JARA, Czy przypadkiem nie jest za chuda? 🤔wirek:
Raczej za chudy 😉 Na pierwszym zdjęciu wacka prosiak wystawia.
edit:
Na drugim zdjęciu*
Następny koń "bułany" 😎 po izabelowatej matce 😁
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-1861.html
taaa i pokryta zrebica juz jest, ale izabelem!!! moze byc izabelowate zrebie 🙄
JARA, Tak, bo ja patrzę w 'te miejsca' haha 😂
Ale fakt, zauważłam dopiero teraz 😁
ciekawie nakrapiany koń znaleziony na Picasie 🙂

Frame overo lub frame overo x sabino?
A ja znów mam maść mi nieznaną "żelazno-siwy" .
Jakiś regionalizm? Spotkał ktoś?
może chodzi o stalowo-siwego? W sumie stal z żelaza się wytwarza 😉. Jakaś odmiana maści "szpakowatej"?
A może ?
Moją "krynicą wiedzy" są opisy jakie czytam i już całkiem jestem skołowana.