Maści i odmiany

MajaK   Tina 2000-2013
10 listopada 2009 09:04
No i chyba podobnie jak mój ma wpisane bułany w paszport 😉

Z tego co czytam większosc koni jelenich wpisana jest jako bułana. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek zmieniać w paszporcie maść uzasadniając, że ta jest nieprawidłowa?
Ja kiedyś rozmawiałam z kimś z wrocławskiego OZHK i powiedziano mi, ze skoro matka mojego jest bułana to nie ma bata, żeby wpisać, że on jeleni. Z tym, że matka taka sama bułana była jak i on. No dobra, inny odcień miała maści, taki bardziej piaskowy, ale to nadal nie była maść bułana.
MajaK   Tina 2000-2013
10 listopada 2009 09:12
No bo to czasem nie ograniczałoby się do zmiany tylko naszego konia ale też rodzica bądź nawet dziadka jeśli jest możliwość sprawdzenia choćby w dokumentach.
Bo to nie jest tłumaczenie, że matka była bułana tylko ktoś wcześniej walnął juz błąd i ten błąd teraz jest powielany i procentuje na dalsze pokolenia.
Za 50 lat nie bedzie wiadomo jaka maśc jest faktycznie bo papiery będą nieścisłe. Choć moze do tego czasu dojda do nas badania markerów maści z USA i wyszkolenie naszych opisywaczy też bedzie wyższe.... 😎
ehh, no Marsidło teraz u nowej właścicielki, której w sumie wszystko jedno czy bułany, czy jeleni - słodki jest i tyle 🙂, więc ja też dam już temu spokój 🙂
Pursat   Абсолют чистой крови
10 listopada 2009 13:50
To też jest koń jeleni - ogier Gaigysyz at (Karaman - Syagul po Angar) ur.1988 w stadninie Komsomoł. Moim zdaniem piękny, uwielbiam tą maść  😜

U tekińców w ogóle nie ma bułanych - tylko jelenie. Maść bułana u nich nie występuje. 😉

Starsze zdjęcie tego ogiera:

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
11 listopada 2009 18:06
Ostatnio znalazłam takie cudeńko:

Ma ślicznego pysia, a ta łata na brzuchu  😜

edit: Jeszcze taki, z białym podwoziem 🤣
[img]http://c.wrzuta.pl/wi8225/d49b021e00001f88452ab6de/0/konie[/img]
Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek zmieniać w paszporcie maść uzasadniając, że ta jest nieprawidłowa?

Moja miała zmienianą, generalnie miała bałagan w papierach (do dziś nie mogę się pzhk doprosić o wpisanie własciwego hodowcy  😵, choć od tego własciwego mam dokument z pieczatką). W kazdym razie w paszporcie miała wpis ciemnogniada, a w licencji kara  😁

Najlepsze w tym jest to, że opisu dokonywała ta sama osoba, o tej samej porze roku !

A ja do dziś sama nie wiem jakiej jest maści, zimą jest kara, a latem płwoieje, prawie do żółtego  🤔wirek:
A po siwych ogierach urodziła źrebaka ciemnogniadego i karego.
ja tez nie wiem jakiej masci jest moj. zima wyglada jak skarogniady latem, latem wogole dziwnie, a w parzporcie ma gniady, ale jak dla mnie gniady to inny jest troche.

edit: przypomniało mi się. 😉 Jak już jesteśmy w temacie maści.... w Świecie Koni albo Koniu Polskim znalazłam... bułanka, który w MPMK w Książu wywalczył 2 miejsce.😉 Trzymam kciuki za dalsze startowanie.  😅
Mozart P po Corleone Z :
ps: mam nadzieję,. że TaiMyr nie obrazi się za wstawienie zdjęć :kwiatek:

Oczywiście, że się nie obrazi 🙂
A dla zainteresowanych filmik z Mozartem-P:

Pozdrawiam
Dziękuję za filmik!🙂 Piękny koń, przypomina mi trochę voltowe bułki, Marsa i Barkasa konkretnie. [btw, on jest Twój? :> ]
w tym maluchu osobiście się zakochałam  😜 mieć takiego kosiarko-przytulanko-towarzysza to bym chciała 🤔wirek: 😁
taka o to mała małopolanka (z przed 2 lat) 

ma serducho na dupci  🙂

moze ktos ja widzial ? ? i wie jak wyglada teraz ?
Teraz wygląda tak: http://www.arcturus-pl.com/pl/index.php?option=content&task=view&id=384 - link do strony jej właścicieli
oo ja  😜 ulala jaka pieknosc z niej wyrosla 🙂

a skad wiesz o niej ? wogole gdzie ta stajnia ?  👀
MajaK   Tina 2000-2013
15 listopada 2009 12:51
Następny koń "bułany"  😎 po izabelowatej matce  😁
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-1861.html
Severus   Sink your teeth into my FLESH
15 listopada 2009 17:27
Fajny ma ogon - jak skunks  😁

naciau, z forum małopolskiego 🙂
a podasz mi stronke do tego forum ? 🙂 to sobie poczytam co nie co  😁
malopolaki.darmowefora.pl
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
15 listopada 2009 20:18
SUPER STAR wlkp  1992  gn.srok.  Anonim wlkp - Skada wlkp  po Almanach wlkp

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
15 listopada 2009 20:21
JARA, Czy przypadkiem nie jest za chuda? 🤔wirek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
15 listopada 2009 20:22
Raczej za chudy 😉 Na pierwszym zdjęciu wacka prosiak wystawia.

edit:
Na drugim zdjęciu*
Następny koń "bułany"  😎 po izabelowatej matce  😁
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-1861.html

taaa i pokryta zrebica juz jest, ale izabelem!!! moze byc izabelowate zrebie  🙄
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
15 listopada 2009 22:25
JARA, Tak, bo ja patrzę w 'te miejsca' haha 😂
Ale fakt, zauważłam dopiero teraz 😁
ciekawie nakrapiany koń znaleziony na Picasie 🙂

MajaK   Tina 2000-2013
16 listopada 2009 16:33
Frame overo lub frame overo x sabino?
Severus   Sink your teeth into my FLESH
17 listopada 2009 07:40
MajaK i Adam - na 100%  🙂
A ja znów mam maść mi nieznaną "żelazno-siwy" .
Jakiś regionalizm? Spotkał ktoś?
może chodzi o stalowo-siwego? W sumie stal z żelaza się wytwarza  😉. Jakaś odmiana maści "szpakowatej"?
A może ?
Moją "krynicą wiedzy" są opisy jakie czytam i już całkiem jestem skołowana.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się