Ogier POSEJDON po Arianin od Promocja

Interesują mnie informacje na temat ogiera POSEJDON wlkp/trak.

Pozdrawiam 😉

p.s. Poprawiłam poprzedni błąd, sorry 😡
http://www.elfbh.pl/strona,Posejdon_,60

ten? Ale po Arianin nie Arak
jesli to ten Posejdon, a widac ze chyba ten- bardzo fajny charakter, poprawna budowa, ogierka po nim miałam tez z super charakterem... od matki wlkp. Zdecydowanie uroda poszedł w tatusia.
jesli to ten Posejdon, a widac ze chyba ten- bardzo fajny charakter, poprawna budowa, ogierka po nim miałam tez z super charakterem... od matki wlkp. Zdecydowanie uroda poszedł w tatusia.

Jaki ma charakter? :kwiatek:
Posejdona obserwowałam w boksie, przy kryciu i przed... grzeczny, zrównowazony. Pod siodłem go nie widziałam, miał juz w 2006 roku swoje lata..
A ogierek po nim tez miał fajny charakter, mimo mamusi killera.

trakenka, masz po Posejdonie konia czy zamierzasz kryc?
Zamierzam kryć swoją klaczuchę wlkp. Ciekawa jestem co z tego połączenia wyjdzie 🙂 może warto spróbować? 😀
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
03 listopada 2009 09:46
Będąc w osiecku u Bogny w 2006 raz jeździłam  na Posejdonie. Co pamiętam to to że był dośc twardy w pysku, ogolnie sztywnawy i  niezbyt przez to przyjemny do jazdy. Byl grzeczny.
To moja klacz jest bardzo wygodna do jazdy, kłus ćwiczebny to na niej przyjemność. W pysku też nie najgorzej, trochę taka hej do przodu ale to chyba zaleta, bo nie leniwa 🙂 na łyde wrażliwa b.dobrze. Oby tą miękkość przenosiła na swoje źrebaki.
Jeździłam na nim kiedyś u Bogny, bardzo potulne konisko, przyjazne i dość spokojne jak na ogiera;]] I o ile pamiętam, to fajnie skakał;]]] Ale to dawno było;P
fajnie skakal ale swojego czasu malo stylowo, bo pyska wolal w chmurach mieć. Grzeczny , milutki , wygodny, nad wyraz spokojny, tylko nie wiedzial jak sie w terenie zachowac. ale to wieki temu.
Jak dla mnie to koń piękny, z tego co opisujecie, pasuje do mojej kobyłki 😉  myślę, że będą do siebie pasować  😀 tym bardziej, że już kiedyś byli parą w SK Plękity  :emota2006091:
W takim przypadku to najlepiej jest przywieść sobie świerze w buteleczce.Też nim kryłam ale się załapał na niechęć do potomstwa mojej klaczuchy.A łeb w chmurach nie zawsze się bierze ze złego charakteru konia raczej częściej z braku umiejętności jeźdźca.Ja się w nim zakochałam.
łeb w chmurach (w czasie skokow) to była podobno kwestia poprzedniego jeźdźca, ale nie wiem nie ja skakalam. mi przypadł spokojny terenik tylko
🤦 Na dziś faktycznie koń jest sztywny w grzbiecie ale jest to wina wieku i błędu w trenowaniu za młodych lat 🤔wirek:, Dopiero jak trafił do Osiecka to zaczeliśmy go uczyć co to jest rzucie z ręki ustępowanie od łydki itp......

Skokowo to jest faktycznie bardzo dobry do dnia dzisiejszego!  👍Najlepsza Posejdona cecha to nie chędz do dotykania drągów.......

Zdrowie mimo że jest wiekowy dopisuje mu bardzo dobrze łądnie wygląda nie jest łękowaty itp do dziś chodzi w siodle.

Ruchowo Posejdon na dziś pokazuje że kiedyś się musiał ruszać dobrze poniewarz łądnie wyciąga kłus a galop jest okrągły, jedynie co się rzuca w oczy to widać że jest sztywny w w łopatce oraz w szyi ale to raczej z wieku!!! Z tego co mówiła mi pani Zofia Górska która pamięta Posejdona z lat  zakładu treningowego w Sopocie to że ruszał się wybitnie . Potomstwo które widziałąm po Posejdonie do tej pory to w najgorszym wypadku ruszało się bardzo dobrze. Na dziś do obejrzenia stoi u nie ogierek Kefajstos ktory moim zdaniem rusza się wybitnie we wszystkich  czterech chodach! 

Sport!!!!! Najpierw był w Sopocie w zakłądzie treningowym, potem jeżdził na nim Andrzej Stefaniak  startował parokrotnie w MP itp skakali potęge skoku w Halex Kadyny gdzie wygrali .Dokładnie nie wiem ile skoczył ale gdzieś około 2 metrów. Potem różne osoby się na nim startowały z różnymi sukcesami.

Jak trafił do mnie na Jesieni to przygotowaliśmy go z Darkiem Sulowskim do CSI Leszno gdzie był najstarszym koniem ,Grand Prix przeszed na zero, rok pużniej strował w Warce i na zawodach regionalnych no był Mistrzem na Lubelszczyznie . Jak Darek od nas odszedł to startowały u mnie na nim dzieci od L do N z bardzo dobrymi wynikami , bo jest to koń idealny profesor dla początkującego do dnia dzisiejszego.

Hodowla!!!!!
Z tego co mi wiadomo to krył w Plękitach , i po prywatnych hodowcach , widziałam pare koni po nim na zakładzie treningowym, cecha wspólna to wszystkie się bardzo dobrze ruszały , różnie bywało z tym talentem skokowym. U mnie w stajni konie po niem są wyruwnane, odrazu można poznać konie które są po Posejdonie bo mają bardzo ładne głowy i szyje ( tranzelka 2 bywa za duża) .

Dlaczego kocham Posejdona!
Jak zobaczyłam go pierwszy raz w Kadynach od razu się  w  nim zakochałąm, rzucał się w oczy bo był bardzo ładny no i w owym czasie robił sensacje! Decyzją odkupienia go od stada zapadłą właśnie z tego powodu oraz z sentymętu do jego ojca który też był u nas na punkcie w dzierżawie, bardzo go lubiłam za charakter.
PO tym jak już Posejdon u nas się pojawił to zakochałam się w nim bardziej z powodu niesamowitej komunikatywności  jaką okazywał do ludzi, był bardzo miłī , grzeczny i bez problemowy, potrafi pokazać w danym momęcie bardzo pięknie swoje nastroje (generalnie jest bardzo słodki)
Cechą charakteru za jaką Posejdona szanuje to jest waleczność i dokładność ! Nie jest koniem który jest mułem , wręcz odwrotnie rwie się do przodu ale nie biega bez opamiętania . Bardzo go kocham i ciesze się że nie skończy w ubojni jak większość ogierów ze stad!

Myśle że Posdejdon to najlepszy syn Arianina jakiego znam!

I chciała bym aby wszystkie konie wychowane w mojej stadninie miały takie zdrowie i charakter jak on !

Bogna! 💃
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
16 listopada 2009 14:27
O, fajnie Bogna że jesteś 🙂
Nie ukrywam elu że przypomniałaś mi o istnieniu tego forum!

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się