witam i zapraszam do naszego wątku miłośników fiordów - mieszkamy na Mazowszu w okolicach Warszawy i planujemy budowę stadniny - kiedy czas pokaże.
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,63216.0.htmlz niekłamaną radością będziemy odpisywać na pytania
Talon z www.fiording.pl to nasza rodzinka.
W Młodzikowie mieszali fiordy z angloarabami , trakenami, wlkp. aby uzyskać coś bardziej szlachetnego.Na starej volcie były zdjęcia tych koni. W każdym razie hodowla fiordów z Łękna ponoć się rozpadła 😉
......po kolei uzupełnię mało aktualne wpisy:
TALON, TAMERLAN i VILIAR to póki co najlepsze konie jakie kiedykolwiek były w PL ale to lata 80te i 90te. Dziadek Viliar - jeszcze ma się dobrze, ale ...... Wcześniej można odnaleźć w księgach stadnych takie klacze jak: ANDORA, MUSETT, MUSELLA - one były jeszcze "czyste".
Młodzikowo jak wyżej mam takie same informacje.
Łękno super klacze - charakterystyczne palenie Ł - tylko to co najlepsze i czyste to już wysprzedali, jeśli ktoś szuka kontaktu do tych linii służę pomocą.
armaquesse - w latach 70-tych i jeszcze 80 był to koń "niepoprawnie politycznie" dlatego podobnie jak w Młodzikowie, czy Łęknie etc robiono dolewki. drugi powód jest taki, że brakowało kasy na konia rekreacyjnego z zagranicy - wówczas za źrebaka z Norwegii trzeba było zapłacić 30-32'000 tyś koron (NOK) - każde inne wytłumaczenie to jest "komunistyczne politructwo" z czasów PRL
Co do fiordów trzymanych niemal cały rok bez dachu to polecam kontakt do Wielgosówki - a niebawem do nas 😁
Ja szukałem ponad miesiąc koni z pełnym paszportem, gdyby nie pomoc Klubu Fiorda z Norwegii to pewnie nie znalazłbym tego coby było warte - grosza. My teraz mamy konie z linii Mojbjerg, Halsnaes, Bjørgan - wszyscy potwierdzą, że są to najlepsze obecnie linie w Europie.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji postow