DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

a tą derke to długo szyłaś?
Wszystkich zainteresowanych samodzielnym zrobieniem wodzy pessoa zapraszam do mnie na PW wysyłajcie emeile a będę przesyłać wszystkie zdjęcia patentu oraz schemat z wymiarami !!!
a zna ktoś przepis może na smar do kopyt??

Ja ostatnio bawiłam się w robienie smaru ; )
Robi się go bardzo szybko a efekty są zadowalające. Ale według mnie tak tłuste 'coś' do kopyt nie powinno być zbyt często stosowane. Raczej ograniczone do max.2-3 razy w tygodniu. Bo jak wiadomo zatrzymuje mocno wodę w kopytach co może spowodować efekt przeciwny do zamierzonego. Przynajmniej takie są moje spostrzeżenia.  😁

Rzeczy potrzebne do zrobienia smaru:
*maść tranowa 100g
*wit.A w kropelkach
*olej roślinny słonecznikowy ok300ml
*wazelina kosmetyczna
*jakaś puszka, wiaderko na smar

Sposób:
Wszystko (po za wit.A) wkładamy do metalowej puszki/pojemniczka, puszkę wkładamy do dużego garnka
wypełnionego do połowy wodą. Podgrzewamy mieszając. NIE GOTOWAC !
Wyjmujemy puszkę i studzimy, gdy smar będzie letni dodajrmy ok.20 kropelek wit.A, mieszamy.
Wszystko zostawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia.

🏇
witamine A mozna dodac roniwez w masci, tez po ostudzeniu  😉
Achaja_Olsztyn na zewnątrz jest ortalion a pod spodem polarek
OOO dzięki 🙂 może spróbuje go "stworzyć" 🙂
Mam prośbę 🙂 czy ktoś sam uszył lub ma derkę z kapturem, chodzi mi o kaptur. Uszyłam kaptur ale nie wyszedł mi (nie miałam wzoru) może ktoś podać mi wzór rozłozonego kaptura z wymiarami a ja dostosuję już wymiary do swojego konia, bardzo mi zależy.
jak potrzebujecie tej wodzy do lonżowania pessoa to ja mam zdjęcia

czy tu nie brakuje paru rolek??
przeciez kon ma sztywna linke od zadu do pyska  🤔

🚫 czy to Metropolis NA??
cieciorka   kocioł bałkański
25 października 2009 13:23
mnie też dośc ciezko wyobrazic sobie jak to działa. jak pessoa na pewno nie wyglada, ale od dłuzszego czasu zastanawiam się jak działa...
dla zobrazowania pessowa na wyzanym obrazku:

Da radę z czapraka ujeżdzeniowego zrobić wszechstronny?
Zna ktoś w Warszawie krawcową, która by umiała?
Ja przerabiałam ujezdzenowy bialy czaprak na lezke,ale wyszla troche nieforemnie 🤔 Aczkolwiek mam zamiar ja jeszcze raz przerobic tylko juz dokladniej o wiele 😀

Wiec wnioskuje ze się da 😉
mam derkę stajenna, ale nie ma pasów między nogi, tylko pod ogon, ale jest nisko i jest wiecznie 'mokry', dlatego chcę zrobić pasy między nogi

kupiłam juz gumę, ale nie wiem, gdzie mogę kupić taką sprzączkę do regulacji

coś jak to:

tylko malutkie, o szerokości ok 2cm

🤔
korsik ja kiedys takie widzialam w sklepach z guzikami suwakami itp moze poszukaj w tego typu sklepach
byałm dzisiaj ale nie było..
znalazłam coś takiego:

tylko ma jakąś 'przesówna blokadę, a to mi niepotrzebne
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
26 października 2009 17:37
korsik, w sklepach jezdzieckich maja same klamry i suwaki do pasow, moze sa w sklepie w twoim miescie 🙂
ewentualnie na okserze sa http://www.okser.pl/sklep/hkm-1060-hkm-klamry-zapasowe-do-derki-p-2464.html
pisałam że potrzebna mi jest 2cm  😉
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
26 października 2009 18:23
korsik, sorki nie doczytalam  😡
w takim razie polecam sklepy pasmanteryjne albo z dodatkami krawieckimi w nich jest pelno takich bo uzywa sie tez do pasow do plaszczy takich plastikow
hej moze ktos mi napisac wymiary derki dla psa mniej wiecej o dlugosci grzbietu 55-60cm i najchetniej z rysunkami albo zdjeciami🙂
Hej ponawiam  🙇 mam prośbę  czy ktoś sam uszył lub ma derkę z kapturem, chodzi mi o kaptur. Uszyłam kaptur ale nie wyszedł mi (nie miałam wzoru) może ktoś podać mi wzór rozłozonego kaptura z wymiarami a ja dostosuję już wymiary do swojego konia, bardzo mi zależy.
Ja z kija drewnianego od szczotki (4zł) zrobilam elegancki wieszak na boks  🏇
ja też  🤣 🤣
ma przyczepione metalowe łańcuszki i mał być przywiercony do boksu, ale nie mogłam się doprosić i przywiązałam go sznurkiem
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
03 listopada 2009 13:49
właśnie zastanawiałam się jak przymocować taki styl do boksy  🤣 , dzięki za podpowiedź.
Ja mam na każdy boks po dwa kije,bo inaczej nie mieściły mi się wszystkie derki i ochraniacze;p
ja chyba domontuje 2 bo zawsze wiszą 2 kopmlety ochraniaczy i kalosze i mi się nie mieści

mam jeszcze pytanie co do wieszaków na derki. Chciałabym jakiś wieszak na derki, ale żeby tak wisiały, że gdy są mokre to wyschną, czyli zeby nie trzaba było składać. Stajnia prywatna więc nie mysia być to przy boksie i nie musi być małe
korsik

moze zrobic cos w tym stylu ze starych nog od plastikowych krzesel o takich:

poobcinac przewiercic i na jakies kolki wsadzidzic lub sruby rzeby sie ruszalo i jakies takie zaczepy do sciany zrobic np takie:
to pierwsze byłoby dobre tylko jak na tym wiesza się derki? nie ześlizgną się?
albo mozna przewiesic przez albo zapieta z przodu naciagasz calkiem na gorna czesc i ona tak zwisa (odpowiedznio wysoko trzeba zamontowac) u mnie w stajni takie jest i raczej sie derki nie zsuwaja

jeszcze cos takiego znalazlam
cieciorka   kocioł bałkański
03 listopada 2009 22:29
do derek jest fajna suszarka łazienkowa. montuje się pod sufitem i opuszcza jesli się potrzeba jeden wieszak.

http://www.allegro.pl/item749403417_rorets_suszarka_sufitowa_cosmo_2_poziomy_12_5_mb.html#gallery

do czapraków i typ podobnych wystarcza zwykła suszarka na bielizne
tez o tym myslalm ale czy te sznureczki wytrzymaja ciezar mokrej derki??? polarowke moze jeszcze tak ale jakas grubsza to juz watpie
a mi sie wydaje, ze na luzie wytrzymaja, bo na tym spokojnie mozna suszyc np mokry koc, albo koldre.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się