Jakie pasze dajecie swoim koniom?

brr
mój wałek wcina Fibergy od trzech miesięcy i nie narzeka
"Response Instant Energy" lub "Response Slow Release Energy" w zależności czy konik zbyt ospały czy zbyt nadpobudliwy. Naprawdę polecam [; Moja kucka wcina teraz to drugie.  😉 Dodatkowo ta pasza zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni jak i zdrowie układu pokarmowego. 😉
Pomocy o.O
Pierwszy raz koń mi się wypiął na Hartoga Balance... o.O
No nie tknie i nie ma bata...
Zatem proszę o polecenie jakiegoś fajnego, zjadliwego musli bez owsa, niskoenergetycznego, z dużą ilością dodatków, chętnie o "właściwościach przyokrąglających"  😁
darolga Hoveler Krautermusli. Jak sie otwiera worek to cala stajnia pachnie ziolami. Moj Paczus aktualnie na tej paszy.
😉
Ślicznie dziękuję!
Jutro się po niego wybiorę!

Dobrze że Siwa jest z tych wszystkożernych i nie jest tak wybredna jak Księciunio :P
Wojenka   on the desert you can't remember your name
12 października 2009 18:58
Krauter Musli jest super,tylko ta cena... 🙁
Czy ktoś może polecić coś równie dobrego,ziołowego?
Jak ten ziołowy Spillers?
ovca   Per aspera donikąd
12 października 2009 19:03
Zatem proszę o polecenie jakiegoś fajnego, zjadliwego musli bez owsa, niskoenergetycznego, z dużą ilością dodatków, chętnie o "właściwościach przyokrąglających"  😁

polecam Eqiufirsta CLASSIC MASH HERBS - kosztuje ok 70 zł, stosujęgood jakiś 3-4 miesięcy...i ma takie dodatki,że sama chętnie podżeram, marchewka jest rewelacyjna  😁
Ziołowy Spillers bardzo fajny, dawałam swego czasu. Ale chyba też nienajtańszy.
Mam póki co czysto teoretyczne pytanie. W naszej stajni padł źrebak, więc klacz przestała dostawać pasze dla matek. Został nam prawie caly worek Pavo Podo Lac. I nasuwa się pytanie.. co z  tym zrobić? Wyrzucić chyba szkoda, skarmienie kobyłce do końca oczywiście odpada.Odkupić nikt nie chce. W stajni sa jeszcze dwa wałki. Jeden jest na diecie, więc odpada.

Zastanawiam się czy mój wałek, któremu zawsze przyda się troche brzucha mógłby ten jeden worek zjeść. Czy w tej paszy są jakieś składniki przez które lepiej mu jej nie podawać?
Normalnie podaję mu hoveler relax na przemian z Hartogiem basic, co myślicie? Zrobić mu taką małą zmianę??
Wojenka Medow Herb Spillersa bardzo polecam. Super pachnie, konie pozerają🙂 Cenowo worek ok 82 PLN. Mój dostawał razem z Response Slow Release Energy i obie pasze mogę polecić🙂
ovca   Per aspera donikąd
12 października 2009 19:39
Quendi -spróbuj mu mieszać ze "starą" paszą, ja tak robiłam, jak sprzedawałam odsadki i zostawała mi pasza "junior" - wszystkie konie żyją, żaden nie odmłodniał 😉
Quendi, a Twój koń to jakiś wyrywny elektryczny nadpobudliwiec, że dostaje hoveler relax? Pavo dla źrebnych klaczy, jak większość pasz dla źrebnych klaczy, cechuje wysoki poziom białka, czyli energii oraz witamin. Konia nie pracującego, nadpobudliwego bądź lekko pracującego rekreanta bym tym nie karmiła, ale.... znam stajnie, w których pasze dla źrebnych klaczy jako dodatek, jadły ciężko pracujące rekreanty, żaden nie umarł, każdy wyglądał zdrowo i kwitnąco😉 Oczywiście, garść tej paszy "na smak" Twojemu koniowi nie powinna zaszkodzić, ale na Twoim miejscu nie dawałabym tego na kila dziennie.
Zastanawiam się nad wprowadzeniem do diety mojego konia czerwonych buraków. Jego sąsiad z boksu obok zjada je z wielkim apetytem. Mam jednak pytanie o wartości odżywcze i ilość, jaką koń może jednorazowo zjeść. Wiadomo, że wprowadzać do żywienia trzeba je stopniowo, ale jak duża może być docelowa porcja dzienna?
Czy ktoś z Was stosuje pasze RED MILLS ? Ja kupiłam jeden preparat i jest ok, ale nie znam żdanych opinii na temat tych produktów.
Tak w Irlandii w dwóch stajniach niektóre kone jadły pasze tej firmy, w obydwu przypadkach granulat. Wyglądały dobrze, nie chorowały, miały dość energii do pracy, ale nie wygłupiały sie po tym. Ale szefowa mówiła, że ta pasza jest troche nieekonomiczna, inny granulat(inej firmy) starczał na dłużej, tego Red MIll trzeba było sporo dawać w stosunku do innych pasz.
asior   -nothing but eventing-
21 października 2009 12:34
Dawal ktos Reformin plus Hovelera? Albo poleccie jakis inny koncentrat witaminowy w granulkach  👀 Zawsze dawalam Mega Base, ale chce ulatwic zycie stajennemu, zeby nie musial mieszac na mokro witamin z owsem. A granulki sypnie i po sprawie.
Doma   Folbluciki folbluciki folbluciki :)
21 października 2009 21:30
ja dawałam Reformin, byłam bardzo zadowolona i w zimie pewnie będę znów dawać, bo niestety wit w płynie zamarzają 😤

a ja od dwóch miesięcy zaczęłam karmić paszami Dodsona kilka najcięższych folblutów do utycia i efekty są rewelacyjne!! mogę polecić z czystym sumieniem mimo cen, mają szeroką game produktów, musli są wzbogacane witaminami, całą gamę ziół, moja klacz ma nadkwasotę i miała wrzody, jest cała gama produktów mocno wspomagających leczenie wrzodów, w tej chwili dostaje sioła Ulca Tonic, właściwie nie ma bóli żołądka od tego czasu 🙂
A mój koń nie chce jeść Fibergy, widziałam że nie dojada 🙄 Dostaje do tego odrobinę witamim, mocno pachną, myślałam że to przez nie ale jak jej dałam z ręki troche sieczki bez witamin to też nie chciała. Woli siano... Teraz zamówiłam Alfalfa mam nadzieję, że będzie to jeść, jak nie to będe musiała jakoś sprowadizć Spillersa, bo jego kochała.
Myślałam w ogóle, że to przez jakis stres czy coś, ale jak jej dawałam chlebek czy marchewke to prosze bardzo wcinała, a paszy to juz nie 😤
Doma
a jaki m spillersem karmiłaś do utycia?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
22 października 2009 09:28
Też dawałam Reformin. Bardzo fajne witaminy, sama wcinałam(strasznie słone 😉 )
mój ogr po prostu pochłąnął to musli 🤣

http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php/cPath/215_292/products_id/8097

I teraz zamierzam znowu ją kupić jako urozmiacenie bo w sumie to on głównie owies gnieciony wcina a musli dostaje na podwieczorek.
Doma   Folbluciki folbluciki folbluciki :)
22 października 2009 11:45
co do Dodsona i Fbergy, to osobiście wole Fiber P, moja folblutka dostaje Build Up z Fiber P i Build Up jest wybitnie smaczne, nasze xx go uwielbiają bez wyjątków, Fiber P to sieczka z musli, też bardzo chętnie zjadana...
moja klacz jedyne czego nie cierpiała to Save & Sound  i Equine Sensitive, niestety nie znosiła tych granulek, w S&S całą sieczkę wyjadała tylko zostawiała granulki...  oprócz tego źrebak karmiony jest Suregrowem,, wygląda według mnie bardzo fajnie, klacz karmiąca dostawała Mare & Youngstock czy jakoś tak to się nazywało i wyglądała na tym duzo lepiej niz na paszach Hóvelera np podczas karmienia... inna klacz dostawała High Fiber Nuts, dla koni nadpobudliwych w lekkim treningu, oczywiście utyć na tym nie utyła, wyglądała normalnie, ale sierść lśniła jak diament i charakterek był lepszy...
Ja ostatnio zrobiłam małą przemianę w jedzeniu Synka.

Zostawiam w paszarni pudło z mieszanką, z której Samu dostaje na każde karmienie 1,5miarki.

Mieszanka to:

3 miarki owsa, miarka musli struktur equichamp eggersmanna, 3 duże garście sieczki hartoga, miarka aminoralu z eggersmanna, i 3 garstki granulatu high energy eggersmanna (do smaku).

Wieczorem dostaje do tej mieszanki jeszcze chevinal plus.

Póki co takie karmienie wydaje mi się najrozsądniejsze, zresztą sądząc po wyglądzie konia - nie narzeka🙂😉)
Dawal ktos Reformin plus Hovelera? Albo poleccie jakis inny koncentrat witaminowy w granulkach  👀 Zawsze dawalam Mega Base, ale chce ulatwic zycie stajennemu, zeby nie musial mieszac na mokro witamin z owsem. A granulki sypnie i po sprawie.

Ja dawałam i byłam zadowolona. Teraz zwierzak dostaje Martall Force i też jestem zadowolona, portfel również, bo Marstall troche tańszy.
Mam pytanie: jaką pasze polecacie ( wybaczcie, ale nie mam sily przegladac calego watku) dla starszego ogiera, na okres jesienno-zimowy? Chodzi mi o to, ze zrobil sie strasznie leniwy i taki bez zycia. Niestety nie jest aktualnie w treningu, takie "zwykłe" codziennie jazdy.
moja od jakiegoś czasu dostaje sixteen plus dodson&horrel

pasza fajna, trochę 'mokra' dużo dodatków, koń wcina, w sumie nie dostaje jej duzo, ale wygląda ok

ja płacę za worek ok 92zł, trochę drogo, ale nie płacę za wysyłkę ( w innych sklepach widziałam po ok 110-120zł + wysyłka  :icon_rolleyes🙂
Polecam otręby ryżowe Max E Glo na przytycie i poprawę ogólnej kondycji konia. U nas zmiana widoczna po 1 miesiącu.
My testujemy teraz lucerne Hartoga oraz ziołowego Spilersa i z lucerny jestem bardzo zadowolona, bo pieknie pachnie jest czysta, krotko cięta i konie ją uwielbiają. Spilers jest niesamowity, bardzo intensywny ziołowy zapach,bez grama pylu, z marchwia, koń za nim przepada 🙂 Super sprawa jako urozmaicenie zimowej diety. Mam jeszcze w paszarni worek ziołowego granulatu Hartoga, ale jeszcze nienapoczęty wiec zobaczymy jak ta pasza będzie sie spisywała  😉
In.   tęczowy kucyk <3
25 października 2009 21:02
Ja muszę obczaić jakąś w miarę tanie muesli, które nie przytyje mi konia i nie da jej energii... 🤔
Nie wiedziałam w jakim temacie się zgłosić więc piszę tutaj.
Mam dostęp do lucerny w formie zsroszkowanej(mąki?) i w formie granulatu.
Zastanawiam się czy nie dawać jej jako dodatek do paszy, tylko teraz moje pytanie, ile dziennie mogę jej podawać?
Mój koń jest na owsie, Max-E-Glo otręby ryżowe, 2x w tygodniu mesz i wit. w proszku.
Warto dawać tą lucerne?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się