pony ale fajnie wyglądają te bobki 😀 Ale bym takie pożarła...
sznurka, Orzeszkowo, Lotnaa świetne muffinki 😜
sznurka A piernikowe ludki z avatara też robiłaś? 😜
Moja Siostra ostatnio kupiła taki zestaw na Allegro i oszalałam na punkcie Jej wypieków 😍
orzeszkowo maliny obtaczałaś w czymś? W mące? Bo Siostrze utonęły... Ale i tak były pycha 😁
ooooj Raven wyglądają, a smakują tysiąc razy lepiej, a dla lubiących cynamon to rrrraaaaj 😀
pony, coś ty zrobiła najlepszego! Ja kocham cynamon! Przez Ciebie będę musiała skorzystać z przepisu i upiec te pyszności :P
hej ho 😀 ! to chwalcie się jak wyszło i w razie pytań służę pomocą🙂
Moje są trochę bardziej płaskie. Ale za to pyszne, w sam raz na jesienne wieczory do piwka lub czerwonego winka 😜
ja spłaszczam tylko odrobinę, lubię jak są takie pękate🙂
Potrzebuje przepisu na fajne wypasione ciasto 😉
Jestem komuś winna przysługę, ale zażyczył sobie dobre ciasto - bo uwielbia słodycze. Nie mam pomysłu co mu upiec - wiem że lubi sernik (ale wydaje mi się to dość pospolite), rodzynki i orzechy...
Macie jakiś fajny przepis???
a moze zrob pralinki, do tego ladne pudelko z takim zamknieciem z różą i udekoruj muszelkami? ja to zrobilam jako laurke (nie umiem malowac, wiec postawilam na cos co wychodzi mi w zyicu najlepiej- gotowanie) 😀
Proszę bardzo:
Snik:
Ciasto:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
30 dkg mąki
25 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieśc ciasto i upiec z tego dwa placki, temperatura 180 stopni, czas pieczenia? Jak jest rumiane to wyjąc🙂
Krem:
1/2 litra śmietanki kremówki 36% (ja daję 30)
2 opakowania śmietan-fixu
(w przepisie jest jeszcze pol szklanki cukru pudru- ja radze nie dodawac. Nie dodaje a jest super, bo tak jak pisalam- nie muli)
Ubic śmietanki, pod koniec ubijania wsypujemy sobie smietan-fixy. Kładziemy śmietane na jeden placek i na to kladziemy drugi BARDZO OSTROZNIE. nie jest to latwe zadanie-wiadomo- kruche ciasto. Placek trzeba jakby zsunac, łatwiej to zrobic w dwie osoby😉
Karmel:
Puszkę slodzonego, skondensowanego mleka wkladamy do garnka z wodą i gotujemy dwie godziny. Studzimy, wyjmujemy, i smarujemy ciacho. Przepis mowi, zeby calosc posypac orzeskzami ziemnymi, ale ze mi nie smakuje to posypuje zwyklymi-wloskimi lub laskowymi, Nie miele ich tylko kroje drobno nożem- ładniej wg mnie wygląda🙂
W razie czego pytac! Smacznego!
Muffinka- sama się zacytuje- polecam to ciasto🙂
Pony znam ten przepis i to ciasto - robiłam tysiąc razy. Nie mam siły robić go znów, znudziło mi sie 😉
Edytka w zyciu nie robiłam pralinek 😡
rano odszukam przepis na pralinki. na pewno mam dwa rozne: czekoladowe i czekoladowe z masa karmelowo-orzechowa. bardzo proste tylko czasochlonne 😉
Raven, niestety nie
ale avatar wyraża tęsknote za świętami
a za mną chodzą szafranówki i chyba trezba je w końcu zrobić
Muffinka - to ja polecę Ci bardzo proste i baaaardzo słodkie ciasto 🙂
Potrzebne składniki to:
- herbatniki - ja kupiłam 2 duże paczki
- krem do karpatki ja kupiłam taki w proszku, ale można też zrobić samemu taki na budyniu
- śmietana kremówka i śmietanfix
- tzw. krówka czyli karmel z mleka skondensowanego. Jest dostępne gotowe w sklepach, a można też zrobić samemu. Wykorzystałam 1,5 puszki.
przygotowanie:
na blachę rozkładasz herbatniki, na to wykładamy wcześniej przygotowany krem do karpatki, potem kolejna warstwa herbatników, na nie "krówkę", znów herbatniki i na to ubitą ze śmietanfixem kremówkę.
Można to wszystko posypać utartą czekolada lub czymkolwiek innym.
sznurka - co to szafranówki? 😡 😡
Edytka- daj ten przepis na pralinki bym sobie zrobiła bo uwielbiam 😉
pralinki czekoladowe
500g czekolady (mozna mleczna, chociaz lepiej polaczyc mleczna z gorzka. proporcje zaleza od wlasnych upodoban; jak ktos woli gorzkie czekoladki to powinien dodac wiecej gorzekij np 300g i mniej mlecznej np 200g).
szklanka smietany kremowki
2 lyzeczki rumu/brendy (jezeli ktos lubi, mozna w ogole nie dodawac)
1 lyzeczka mocnej kawy
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
plus dodatki (o tym za chwilę)
siekamy czekoladę. w garnku podgrzewamy smietanę aż zacznie się gotować. zdejmujemy z ognia i przez drobniutkie sitko przelewamy ja do miski z czekoladą. dodajemy kawe, alkohol, ekstrakt i mieszamy az cala czekolada sie rozpusci (jezeli jest z tym problem to mozna miske z masa postawic nad garnkiem z gotujaca sie woda; miska musi miec jednak grube dno zeby masa sie nie przypalila).
chowamy do lodowki, masa musi stardniec.
nastepnie przy uzyciu 2 lyzeczek lub urzadzenia do robienia kulek (mozna je zastapic specjalna okragla lyzka do wyjmowania gniazd nasiennych) formujemy kulki i ukladamy je na papierze.
znowu chowamy do lodowki.
nastepnie gotowe kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze/kakao/roztopionej bialej czekoladzie/roztopionej mlecznej czekoladzie/roztopionej czekoladzie z bardzo drobno posiekanymi migdałami lub pistacjami (ja zawsze robię wszystkich 6 wersji).
mozna je znowu wsadzic do lodowki. natomiast same pralinki podaje sie w temperaturze pokojowej.
wersja z masa orzechowo-karmelową
wszystko tak jak w poprzednim przepisie z tym, ze potrzebny bedzie jeszcze cukier i orzechy.
wkladamy orzechy do torebki, a nastepnie walkiem/mlotkiem/ walimy w torebke az orzechy rozpadna sie na malutkie kawaleczki. w garnku robimy karmel (cukier plus odrobinka wody). na blasze ukladamy orzechy i zalewamy ja karmelem.
kiedy wystygna znowy wkladamy mase i rozwalamy ja na kawaleczki. mieszamy z masa czekoladowa, chlodzimy i postepujemy dalej tak jak w poprzednim przepisie 😉
podziwiam was za takie skomplikowane przepisy 👍
Edytka, to brzmi pysznie ale ja takich bajerow chyba nigdy nie ogarne...
moje dzisiejsze osiagniecie to..... 👀 najbardziej tradycyjna, najprostsza i najklasyczniejsza szarlotka na kruchym spodzie i z kruchym wierzchem, posypana cukrem pudrem. dodalam troche maki razowej.
odkrylam ze sekret kruchosci zalezy od ilosci jaj! im mniej tym lepiej.
dzisiejsza szarlotka miala wiele zalet ale najwazniejsze:
a. dalo sie ja zrobic z pomoca 2,5-latki, jedna reka opiekujac sie niemowlakiem
b. zostala pozarta prawie w calosci za 1 posiedzeniem
Edytka zrobię jak tylko znajdę czas, ale już mi ślinka leci
Dzięki za przepisy, wprawdzie ciasto juz zrobiłam (konkretne na życzenie) ale pralinki wypróbuję.
Ja zaraz idę piec placek ze śliwkami 😀
ajaja wlasnie pieka sie 'snickerdoodles' wg przepisu pony. Zobaczymy!
Musialam z braku cynamonu ( a daleko do sklepu :P ) dodac przyprawy korzennej do piernikow, nastepna partia bedzie z cynamonem 😉
a ja nie mogę tu zagladac...
wyszło mi i już połowa blachy zjedzona 😀
ojoj sznurka tez nie powinnam ale czasem można sobie pofolgowac....😉 ja dzis mam taki dzien i bede zajadac smutki, o!
U mnie właśnie do piekarnika zawędrowało cynamonowe. Kocham je.
Seksta, mam nadzieję, że wyjdą😉
ja zjadłam 3 taki 'bułeczki' i pękam...reszta na jutro bo nie chcialabym zwymiotowac od nadmiaru.
A wyszly pyszne! Tylko nie wiem, czy miały wyjść bardzo kruche?pony?
Bo moje sa mega kruche. 🤔
moje są z wierzchu kruche, w środku mniej😉