Jakie pasze dajecie swoim koniom?
xxagaxx, a które Pavo mialaś? ja mialam okazję testować nature's best i cerevit i jakoś.... przerost formy nad treścią z deczka.
dla kaszlaków te ziołowe, to nisko i powiedzmy sobie wysoko energetyczne, oraz SportsFit... Koń dalej się zachowywał tak jak się zachowuje zero więszej energii, czy jakichkolwiek zmian. Pasza jakby za bardzo przemielona dla mnie... tak jakoś, moze spodziewałam się czegoś lepszego po Pavo?? Cena wysoka, a koń tak samo wygląda jak po Balnace Hartoga... Plus jak dla mnie pasza ładniejsza z wyglądu i o ładniejszym zapachu.
Hmm, to wychodziłoby, że większość pavo jest troche nieadekwatne do ceny... Natures best bardzo fajnie wygląda, da się odróżnić większość 😉 składników, koń to wcinał, ale... prawie 100 zł to drogo, jak na takie cos. Stwierdziłam, że deklaruję swą lojalność hartogowi. 😉
Ja daje energetyczną ACC i dwóm koniom F musli jedemu cool mix, i jedemu equichampa jestem bardzo zadowolona i widac efekt jesli chodzi o przybranie na wadze i sierść.
silverstar, ja przetestowałam eggersmanna.
Z pasz: struktur equichamp, frucht musli, high energy musli, natur musli
Zdecydowałam się na high energy musli i wczoraj poczułam juz efekty 😁
silverstar, jeśli byś chciała powera, ale troszkę mniejszego to polecam granulat high energy🙂😉
Silver, a ile mu dalaś, że już taki power?;]
m0niSka właśnie sie zastanawiałam nad tym granulatem również i następnym razem chyba sie skusze🙂
Likier daje mu miarke dziennie czyli ok 1 kg plus owies normalnie, a od 3 dni targa mną na prawo i lewo.
Mój od wczoraj na Max E Glo - na poprawę kondycji i wyglądu + Chewinal Extra.
O efektach napiszę za miesiąc.
silverstar, szkoda, że jesteś tak daleko bo mam worek na sprzedaż;P
Mój zwierz kończy worek Hartoga Balance i wracamy do equifirsta classic club. Jednak zmiana paszy na mniej energetyczną u schyłku lata nie była dobrym pomysłem i chłopak po 2 tyg intensywnych jazd ma dosyć. A szkoda, bo ten Hartog taki faajny 😍
A ja wam powiem tak.
Mój koń pracuje rekreacyjnie, ale dość intensywnie i prawie codziennie. Dostawał różne pasze bez owsa w składzie, które przy skarmianiu zawsze mieszałam z owsem.
Jak na razie wypróbowaliśmy po kilka worków:
-Pavo Nature,s best
-Pavo Cerevit
-Pavo Condiction Extra w granulacie
-Egersmanna Musli ( brązowy worek, musli bez owsa)
-Hartoga Balance
-Hoevelera Allinone
-Hoewelera ER Pferde Musli
-Marstalla Corn Musli
-Equi First- Classic Club ( ta akurat jest z owsem)
I moje doświadczenie jest takie, że nie zauważyłam żadnych większych zmian na którejkolwiek z tych pasz. Wszystkie one są jednakowe w działaniu. ( wszystkie mają energetyczność w granicach 12 En, podobną więc od owsa)
Tyle, że ceny różne i smakowitość. Mój najchętniej jadł chyba Cerevit i granulat Pavo. Najgorzej mu szło Hoevelera EF Pferde Musli. I tyle. 😉
Bardziej energetycznych mu nie dam, bo w treningu żadnym nie jest.
Jesteśmy na otrębach ryżowych. Póki co- odpałów nie ma, na efekty wizualne też za wcześnie, ale smakują. Chociaż gdzie producent się doszukuje orzechów to nie wiem (spróbowałam 😉 )
Ritek tez na otrębach ryżowych, pachną orzechami. Efka próbowała mówi, że dobre i smakują orzechami. Mnie tez namawiała na spróbowanie mówiąc - "smaczne, zobacz tu mam taka czysta grudkę" 😉
my teraz mamy
Hartoga Balance moja pokochała to musli 🙂
przez 2 dni nie miała, bo się skończyła...to po zjedzeniu owsa po prostu robiła kupę do pojemnika.. 😵
jak zakupiłam worek i znowu dostaje to przestała... księżniczka obrażalska 🙂
Jesteśmy na otrębach ryżowych. Póki co- odpałów nie ma, na efekty wizualne też za wcześnie, ale smakują. Chociaż gdzie producent się doszukuje orzechów to nie wiem (spróbowałam 😉 )
Tyyy ja to tę energię powoli już widzę :>
hej a co sadzicie o podawaniu np. musli, meszu, witamin tej samej firmy??? czy jednak lepiej jest pomieszac witaminy innej firmy musli innej i mesz innej.z gory dzieki!
Ja tam karmie calosciowo Hovelerem i jestem zadowolona. Jedynie jakies suplementy (kopyta, stawy) inne.
Nie chce mi sie czytać ( wybaczcie 😉 ) ale mam takie pytanko czy Mesz Marstall'a mozna dostac w duzym worku ( 20kg)
bo kumpela wygrała w takim,żółtym wiaderku i sie zastanawiam czy sa worki.
A tak pieknie pachnie, że bym Złotowi kupiła bo dałam mu troszeczkę na spróbowanie i bardzo bardzo mu smakuje 😉
http://www.horsepower.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=3&sName=havens-musli-beta-plus-(coolmix)-pasza-dla-koni
Coś na temat tej paszy? Stosował ktoś? czy dla mojej mającej pełno energi ćwierć folblutki będzie ok? 👀
Sluchajcie wiecie gdzie moge dostac "Indeks żywieniowy"? ( z tej broszurki korzysta sie, np w THK by ukladac dawki pokarmowe... i jak brzmi pelny tytul... szkole troche dawno skonczylam i nie przypuszczalam, ze kiedys moze mi sie przydac, a tu prosze 🤬
albo gdzie moge zamowic... 🤔
My w thk układaliśmy dawki pokarmowe z książki "Normy żywienia zwierząt gospodarskich". Np na allegro jest:
http://allegro.pl/item758247252_normy_zywienia_zwierzat_gospodarskich.html
[quote author=paa link=topic=25.msg341535#msg341535 date=1253790607]
Tyyy ja to tę energię powoli już widzę :>
[/quote]
MÓJ JAKBY BARDZIEJ ZRYWNY 😉, ALE NADAL OPANOWANY. NA SZCZĘŚCIE.
WIZUALNYCH EFEKTÓW JESZCZE BRAK.
In. dzieki. Ja jednak ukladam z innych takich cieniutkich, tylko konie byly tam opisane.
Ale normy to normy dzieki jeszcze raz :kwiatek:
To teraz jeszcze ja... z pytaniem, które nie daje mi spokoju😀
Mianowicie. Zaczyna się sezon, w którym Mona dostaję musli popołudniu. Wiem, że jak zaczynam dodawać ten posiłek to powoli, po garści i codziennie więcej. Ale powiedzmy mam takie pytanie... zacznę podawać powiedzmy jakieś musli dla koni nie pracujących, za miesiąc dla seniorów, a znowu za miesiąc jakieś inne. Czy zmieniając rodzaje tego musli mam zaczynać od dawkowania takiego jak w przypadku podawania trzeciego posiłku po jakimś czasie? Czyli np. w poniedziałek daję ostatnia miarkę musli dla nie pracujących, a we wtorek zaczynam już worek dla seniorów. Daję całą miarkę czy zaczynam od mniejszej ilości? No bo powiedzmy składniki inne.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...męczy mnie to pytanie od paru dni 😁
myślę, że od razu miarka, a po co chcesz tak często zmieniać?
Kupiłam worek paszy dodson and Horrell - Fibergy. Daje to ktoś? To sieczka na bazie lucerny, w sumie żałuję że nie kupiłam Alfalfa, ale od następego razu sie już na to przerzucę. Poza tym tylko sianko daje, więc dlatego wolę Alfelfe bo tam jest więcej witamin i minerałów i w miarę sensownie zbilansowane. I trochę większa dawka energii pochodzącej z białka.
PS Jakby ktoś chciał mogę podesłać dokładna analizę składu tych dwóch sieczek i paszy Safe and Sound, bo na stronie Dodsona jest tylko tak pobieznie skład wymieniony bez szczegółów.
korsik nie będę zmieniać tak często🙂 tak tylko chciałam się dowiedzieć.
Kobyła zresztą i tak dostaje tylko dla urozmaicenia więc kupuje to co je chętniej. Czasem musi wypróbować parę różnych aby trafić na ten jeden, dlatego pytam🙂