Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Lov   all my life is changin' every day.
18 września 2009 20:11
martva, super bokeh! to poranna rosa, czy deszczowe kropelki? 😉
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
18 września 2009 20:24
Echh szkoda, ze zdjecia trafily juz na 2 strone 🙁

Generalnie to dzisiejsze zdjecia, robione po 17, kropelki ze spryskiwacza :P Zwykla woda - zeby nie bylo :P Jako,ze ja kocham kropelki to musze sobie jakos radzic, zeby je miec 😀

Dzieki za opinie!  :kwiatek:
wątek zamknięty
18 września 2009 20:54
Jeśli się ejszcze mogę amatorsko wypowiedzieć, najbardziej podoba mi się 4 i 5, w 2 i 3 element główny ginie w tle... ale i tak bokeh świetny 😁
wątek zamknięty
Lotnaa   I'm lovin it! :)
19 września 2009 10:14
martva, 3 i 4 fajne, tylko kadr dla mnie jakiś taki nieco nijaki.
wątek zamknięty
martva, mnie się podoba tylko ostatnie
Podoba się ciemny dół zdjęcia, to, że ostre krople są zarówno nad jak i pod łodyżką, która całkiem fajnie została wkomponowana w kadr.
Na reszcie widzę tylko masę plamek i dostaję oczopląsu.
wątek zamknięty
Ja pomalutku, powolutku obrabiam Janów. Ale nie przywiozłam w tym roku za dużo ciekawego materiału 🙁 wiecznie mi coś (lub ktoś) właziło w kadr. Na zdjęciach więc panuje chaos. A ja lubię na czysto i sterylnie. Z dedykacją dla Marty B. która tylko kiwa głową nad "tymi moimi kadrami" i Wojenki lubiącej stateczne i dumne araby 😉

Wojenko, mam Twojego smoka w kąpieli ale mało statecznie wyszedł 😉 Mimo to wystawiam go na rapidzie, będzie do ściągnięcia niedługo.

Martva, fajne te Twoje kropelki 🙂 Może przydałaby się troszkę większa głębia ostrości, aby na pierwszym planie było więcej ostrych. Ale to takie aptekarskie przymknięcie, o 1 działkę przysłony, żeby efekt tła zachować. Bez zrobienia eksperymentu i porównania 2 zdjęć ciężko wyrokować.
wątek zamknięty
19 września 2009 20:25
🙇 abre, prosimy o więcej  😍
wątek zamknięty
Dużo więcej nie ma 🙁 Ale coś się znajdzie. Chwilami świeciło słońce i ciepłe światło uatrakcyjniało sceny.
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
19 września 2009 20:51
abre, NIESAMOWITE  🤔 🤔 🤔
wątek zamknięty
Dynamo   Dynamicznie :))
19 września 2009 21:39
abre, brak słów  🙇 🙇
wątek zamknięty
Cieszę się, że komuś przypadły do gustu 🙂
wątek zamknięty
naaajs 🙂
wątek zamknięty
Superaśne ; d 👍
wątek zamknięty
20 września 2009 09:50
Dzięki za wszelkie opinie!

Abre - zdjęcia są...niesamowite! Można się na nie patrzeć i patrzeć i patrzeć...  😍
wątek zamknięty
Martva, Lov, pewnie się powtórzę, ale czym focicie?
(Przepraszam, ale mój komputer nie pozwala mi na przekopywanie całego wątku... )
wątek zamknięty
a ja ostatnio zrobiłam taki pstryk... i efekt mnie pozytywnie zaskoczył, zawsze jakoś wychodzi tak, że całkiem przypadkowo wychodzą mi fajne fotki, a jak się staram i kombinuję, to same gnioty...  🙄
wątek zamknięty
20 września 2009 10:58
Nikon D60 - w przypadku kropelkowych zdjęć obiektyw to Nikkor 18-55 3,5-6,5 VR a tak to mam jeszcze Sigme 70-300 APO Macro 😉
wątek zamknięty
Abre jestes moim fotograficznym Bogiem  😀 😵
wątek zamknięty
dempsey   fiat voluntas Tua
20 września 2009 15:11
Abre jestes moim fotograficznym Bogiem  😀 😵

przylaczam sie!
Abre, wyslij gdzies na konkurs czy co.. I-sze miejsce masz jak w banku. a juz okladke w KP to na pewno
wątek zamknięty
20 września 2009 18:00
buyaka, ja również Nikon D60 i Sigma DG Makro 70-300 😉

A co powiecie o tych? Szumy duże wyszły, bo iso 800, na hali mało światła było..

I jeszcze inne:

wątek zamknięty
abre
magiczne, pierwsze mi się straszliwie podoba !  👍

wątek zamknięty
trzynastka   In love with the ordinary
21 września 2009 13:24
Abre czy mogłabyś ostatni raz (obiecuje, że ostatni ! ) podać link do jakiegoś forum, tekstu czy książek traktujących o fotografii?
Chodzi mi o wszystkie możliwe informacje, jaki obiektyw kiedy, co kupić, jak używać, jak ustawiać etc.  :kwiatek:
wątek zamknięty
21 września 2009 16:38
wątek zamknięty
21 września 2009 17:20
ninevet, np. http://www.forum.nikon.org.pl/

Tylko własnie szukam takie "re-volty" wśród wielu for poświeconych tej tematyce, nie chce skończyć na fotograficznym "świecie koni"  😁
Dlatego chciałam byście coś polecili
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
21 września 2009 18:29
ninevet, ale co jest złego w forum nikona? to potężne kompedium wiedzy o foto. Jest na nim paru na prawdę zarąbiaszczych fotografików... i czornyj  😁
wątek zamknięty
21 września 2009 18:31
nie mówie, że jest złe.
Szczerze mówiąc nawet nie usiadłam na nim jeszcze porządnie, po prostu odniosłam wrażenie, że Lotna podrzuciła mi pierwsze lepsze ale jeśli tak nie jest to przepraszam i idę się zagłębiać  :kwiatek:
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
21 września 2009 19:13
Dzisiejsze plenerowe wyniki 🙂
Jakieś sugestie? :kwiatek:

wątek zamknięty
Kochani mam do Was prośbę..

Koleżanka wychodzi za niespełna 2 tygodnie za mąż, a jako że nie może sobie pozwolić na zatrudnienie profesjonalnego fotografa to poprosiła mnie o uwiecznienie uroczystości..
Zależy mi żeby sesja (kościół a kilka dni później plener) wyszła możliwie jak najładniej dlatego proszę Was o rady.

- mniej więcej jakich ustawień użyć by otrzymać przyzwoite fotki w kościele (nie mam własnej lampy błyskowej ale chyba uda mi sie jakąś na tę okazję pożyczyć)?

- gdzie (Poznań i okolice) warto się wybrać na sesję plenerową?

No i co tylko jeszcze przyjdzie Wam do głowy..

Ps. Dysponuję Nikonem D80, statywem, i dwoma obiektywami: Nikkor 50 mm VR i Nikkor 70-300 VR

Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂
wątek zamknięty
ninevet, forum Nikona to fotograficzny kombajn. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość pytań, które chciałaś i będziesz chciała zadać. Tylko jeszcze musisz poświęcić trochę czasu na poznanie słownictwa branżowego i opanowanie wyszukiwarki (działa po zalogowaniu). Owszem, to trochę ŚK, przynajmniej niektóre działy. Ale są też wartościowe wątki poprzyklejane np. w dziale optyka, które są kopalnią wiedzy. Jest też zbiór linków - odnośników do różnych portali foto, gdzie można poczytać o konkretnym zagadnieniu.
Obawiam się, że w przypadku forum foto model voltowy by się nie sprawdził - to jednak forum ściśle techniczne, gdzie najważniejszą rzeczą jest sprecyzowanie problemu i zamknięcie go w wąskich ramach w celu łatwiejszego znalezienia odpowiedzi.
Jeśli będziesz mieć problem ze znalezieniem odpowiedzi daj znać - napiszę pod jakim hasłem szukać.

Querido, współczuję. Odpowiedzialność ogromna.

1. Idź do księdza, powiedz w czym rzecz, zapytaj o zgodę na fotografowanie. Teoretycznie powinnaś mieć ukończony kurs ale ksiądz też człowiek.

2. Brałaś udział w ślubach, pamiętasz jak przebiega ceremonia? Jeśli masz wątpliwości dopytaj księdza. Możesz też się przejść na cudzy ślub w celach rozpoznawczych. Dowiedz się jak się po kościele poruszać aby nie przeszkadzać w ceremonii (np. pod żadnym pozorem nie przechodź pomiędzy księdzem a ołtarzem). Dopytaj, w których momentach nie wolno Ci robić zdjęć - np. niektórzy kapłani nie życzą sobie bycia uwiecznianym podczas kazania).

3. Obejrzyj kościół przed ceremonią jeśli masz taki problem z ustawieniami. Zobacz jak jest oświetlony podczas mszy.

4. Rób zdjęcia mocno otwartą 50-tką, tele Ci się raczej nie przyda (chyba, że w plenerze). Przy czym weź pod uwagę, że 50 mm na D80 to jest jednak dość wąsko. Poproś kogoś, żeby Ci ślubnie zapozował i sprawdź, co Ci się w kadrze mieści. Jeśli kościółek mały to może się okazać, że będziesz musiała pożyczyć coś szerokiego.
Staraj się w kościele nie schodzić poniżej 1/60 sek (sprawdź wcześniej czy tyle utrzymasz, teoretycznie nie powinnaś mieć problemu). Jeśli masz już naprawdę pewną rękę możesz zejść niżej. Pamiętaj, że i przy 1/60 możesz nie zamrozić ruchu (młodzi najczęściej są zbyt spięci by się ruszać ale to różnie bywa). Do tego dobierz przysłonę (w okolicach f/1.8 - f/3.5, w niektórych przypadkach spisze się f/1.4 ale tu musisz zwrócić szczególną uwagę na punkt ostrzenia). Do tych wartości dobierz ISO. Spokojnie możesz robić na ISO 800 - jeśli zdjęcia będą dobrze naświetlone i nie trzeba ich będzie na siłę wyciągać szum powinien być ładny i po wywołaniu na papier właściwie niewidoczny (to z cudzych doświadczeń).
Jeśli masz lampę w kościele możesz zejść z ISO niżej. Ale pamiętaj, że gdy kościół ciemny to na niskim ISO i krótszym czasie może się okazać że pierwszy plan masz doświetlony a w tle czarną dziurę. Więc lepiej nie dawać niższego niż ok. 400. Lampa powinna doświetlać a nie oświetlać. Wszystko o lampach powinnaś znaleźć w linku poniżej.

5. Pooglądaj zdjęcia ślubne i zwróć uwagę co i w jaki sposób jest na nich pokazane.

6. Jeśli zdecydujesz się na lampę błyskową to wcześniej zapoznaj się z tym: http://foto.jasiu.pl/  i przećwicz wszystko porządnie. Podczas ceremonii nie będzie czasu na zaglądanie do instrukcji. Najważniejsza zasada - odbijać światło. Nie wal na wprost bo wyjdą paskudne cienie.

7. Pomiar światła daj centralnie ważony chyba, że masz opanowany punktowy i umiesz szybko wprowadzać korekty. Rób na priorytecie czasu lub manualu, dobierając odpowiednie ISO ale uważaj, by się nie zagalopować.

8. Rób w nefach. Obawiam się, że trzeba będzie podczas obróbki dopasować balans bieli (w kościele możesz trafić na kilka źródeł światła o różnej temperaturze barwowej a automat w aparacie prawdopodobnie sobie z tym nie poradzi.

9. Weź kilka kart, nie musisz ich zapełniać w całości. Zdarza się, że jakaś pada. Lepiej więc robić zdjęcia na kilku i w razie wypadku utracić tylko część danych. Warto też mieć zapasowe aku do lampy i body.
Zaplanuj zawartość kieszeni tak, aby świeże karty nie myliły się z zapisanymi.

Co do sesji wszystko zależy od PM. Ich zapytaj w jakim otoczeniu chcą być sfotografowani. Jak już się dowiesz o czym marzą mogę spróbować podpowiedzieć Ci, gdzie to można znaleźć 😉
wątek zamknięty
23 września 2009 11:40
ninevet, forum Nikona to fotograficzny kombajn. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość pytań, które chciałaś i będziesz chciała zadać. Tylko jeszcze musisz poświęcić trochę czasu na poznanie słownictwa branżowego i opanowanie wyszukiwarki (działa po zalogowaniu). Owszem, to trochę ŚK, przynajmniej niektóre działy. Ale są też wartościowe wątki poprzyklejane np. w dziale optyka, które są kopalnią wiedzy. Jest też zbiór linków - odnośników do różnych portali foto, gdzie można poczytać o konkretnym zagadnieniu.
Obawiam się, że w przypadku forum foto model voltowy by się nie sprawdził - to jednak forum ściśle techniczne, gdzie najważniejszą rzeczą jest sprecyzowanie problemu i zamknięcie go w wąskich ramach w celu łatwiejszego znalezienia odpowiedzi.
Jeśli będziesz mieć problem ze znalezieniem odpowiedzi daj znać - napiszę pod jakim hasłem szukać.

Dziękuje za odpowiedź :kwiatek: postaram się męczyć Cie jak najrzadziej  😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.