Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Dynamo   Dynamicznie :))
11 września 2009 16:00
mery, zdjęcie zdecydowanie ma 'to coś' ! cudo 🙂
kamkaz, to podoba mi się dużo bardziej od poprzednich 😉
wątek zamknięty
Zdjęcie mojego autorstwa jest w ulotce KJK Szary  😉
wątek zamknięty
Ja mam takie pytanie,mianowicie: włączam dzisiaj aparat, a mój kochany obiektyw zwariował (sigma apo 70-300mm) zaczął brzęczeć jak silnik  🤔 za chwilę przestał, gdy chciałam wyłączyć aparat znowu to samo i tak w kółko  😤 Ostatnio też często autofocus się gubił i wariował. Co mogło się z nim stać? Bo podłączyłam inny obiektyw i wszystko było ok, czyli jednak wina obiektywu... (?)  🤔
wątek zamknięty
mi jak wariowal autofocus i tez cos trzeszczalo, to po prostu wymienilam w sklepie aparat... (mam gwarancje na 4 lata)... Nie robili problemow, wiec mniemalam, ze byla to jakas wada wlasnie obiektywu... (mimo, ze dzialal dobrze przez jakis czas...)
wątek zamknięty
Właśnie u mnie na wyświetlaczu wyświetla się tylko MF (nawet jak niby jest AF włączony  🙄  ) Czyli jednak obiektyw... Teraz jestem ciekawa ile będzie kosztowała naprawa  😫
wątek zamknięty
Używa ktoś filtrów połówkowych?
wątek zamknięty
Ja. Co chcesz wiedzieć?
wątek zamknięty
Używasz prostokątnego, czy takiego zwykłego, nakręcanego na obiektyw?
Chodzi mi o szarą połówkę. Chyba najbardziej przydaje się do fotografii krajobrazu?
wątek zamknięty
Prostokątnego z systemem Cokin. Jest dość niewygodny jeśli chce się robić zdjęcie na szybko bo jednak trzeba tę instalację założyć. Ale jak się dojdzie do wprawy zajmuje to chwilkę. Nakręcane moim zdaniem nie spełniają do końca swojego zadania. Masz w nich ustawiony na sztywno horyzont i nie możesz go przesunąć a to jest właśnie najważniejsza cecha filtrów połówkowych - nazywają się połówkowe ale zazwyczaj służą do przyciemniania tej części kadru, która jest za jasna. Rzadko kiedy jest to połowa kadru, najczęściej 1/3 lub 2/3.
wątek zamknięty
Mery ostatnie zdjecie z uczuciem, ale tak naprawde przewijajac strone nie przyciaga wzroku. Moim zdaniem troche rozjasnic i za bardzo splaszczone w sobie... Wydaje mi sie, ze inaczej jest gdy tylko jedna osoba jest na zdjeciu, inaczej gdy dwie, wtedy sie po prostu sciskaja, albo po prostu takie wrazenie sprawia ta szczegolna fotografia dla mnie.  Sama nie wiem, wracam do ksiazek  👀

dzieki za opinie! chociaz niezbyt sie z nia zgadzam 😉 własnie jak dla mnie zdjecie scisniete nie jest, ale rozumiem i przyjmuje do wiadomosci 😉 rzadko ktore zdjecie MOJE mi sie podoba, co mozna zobaczyc po czestotliwosci wrzucania 😉 moze wzroku nie przyciaga, bo mala kopie wrzucilam, nie wiem czy gdzies go nie wykorzystam, a nie chcialabym, zeby ktos mi ukradl 😉
w sumie dobrze, ze kazdy ma inny gust 😉

Lotna i Dynamo, dzieki 🙂 ! ciesze sie, ze sie podoba nie tylko mnie 😉
wątek zamknięty
Abre a masz konkretnie Cookina, czy coś typu Cookin? Bo pełno jest na allegro systemów typu Cookin, i zastanawiam się, czy jest to równie dobre.
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
15 września 2009 20:02

Co powiecie o tym? Bo mi coś w kadrze nie pasuje, ale nie umiem określić, co. Może więcej dołu by się przydało?
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
15 września 2009 20:23
Jak dla mnie chyba zbyt mało dołu w stosunku do gory, ale moge sie mylic 😉
wątek zamknięty
15 września 2009 20:32
Właśnie, chyba przydałoby się trochę miejsca w kierunku w którym patrzy koń?
Coś jeszcze? 😉
wątek zamknięty
Tak trochę centralnie jest, ja bym dała mniej lewej, zwłaszcza, że głowy konia i dziewczyny są zwrócone w prawo
wątek zamknięty
15 września 2009 20:39
A powiedzcie mi, jak to jest z publikacją zdjęć tego typu- pary nie znam, nie pytałam o możliwość zrobienia zdjęcia itepe. Wydaje mi się, że będąc na zawodach jest to w jakiś sposób osoba publiczna. Mam rację?
wątek zamknięty
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
15 września 2009 21:21
słonecznie i jesiennie 🙂
wątek zamknięty
Lov, nie masz racji. Nie ma czegoś takiego jak "osoba publiczna". Jest osoba "powszechnie znana". Jeśli osoba na zdjęciu nie jest osobą powszechnie znaną, choćby w swoim środowisku, w dodatku sfotografowaną podczas wykonywania funkcji publicznej, to w teorii nie możesz publikować takiego zdjęcia.
To, czy je opublikujesz, to już jest Twoje ryzyko.
wątek zamknięty
dempsey   fiat voluntas Tua
15 września 2009 23:04
mam pytanie do fachowcow: czy takie zdjecia (i inne w tej galerii) to juz jest retusz 100% czy to raczej swietna technika???
jak patrze na nie, to czuje ze sa przewalone, ale jednoczesnie mam wrazenie jakbym byla na ostrym haju i widziala swiat inaczej. robia wrazenie - czy tylko na mnie?
wątek zamknięty
jak dla mnie retusz to tu znikomy... ale moze ja sie nie znam 😉
wątek zamknięty
Wiele razy słyszałam, że zdjęcia zawodników w czasie imprez sportowych można publikować. To co, to nieprawda?  🤔
wątek zamknięty
Linkuję na forum już chyba piąty raz 😉 http://wiadomosci.mediarun.pl/news/14921,
wątek zamknięty
"Obowiązek uzyskania zgody takiej osoby w ww. sytuacji nie będzie istniał nawet wówczas, gdy daną osobę można będzie zidentyfikować. Z punktu widzenia Ustawy, istotna jest bowiem obiektywna ocena konkretnych okoliczności, nie zaś subiektywne odczucie osoby zainteresowanej. Jeżeli więc publikacja danego zdjęcia nie ma na celu rozpowszechniania wizerunku właśnie tej osoby, nie może się ona jedynie powoływać na fakt, iż można ją na nim rozpoznać".
Co do przedstawiania imprez publicznych, krajobrazu itd.
wątek zamknięty
halo, nie zacytowałaś całości.

"... oraz osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, czy publiczna impreza.
(...)
W odniesieniu do osób nie będących powszechnie znanymi, możliwość rozpowszechniania ich wizerunku bez wymaganej Ustawą zgody, ograniczona została tylko do sytuacji, gdy osoba, której wizerunek podlega rozpowszechnieniu, stanowi jedynie szczegół przedstawianej całości. Obowiązek uzyskania zgody takiej osoby w ww. sytuacji nie będzie istniał nawet wówczas, gdy daną osobę można będzie zidentyfikować. Z punktu widzenia Ustawy, istotna jest bowiem obiektywna ocena konkretnych okoliczności, nie zaś subiektywne odczucie osoby zainteresowanej. Jeżeli więc publikacja danego zdjęcia nie ma na celu rozpowszechniania wizerunku właśnie tej osoby, nie może się ona jedynie powoływać na fakt, iż można ją na nim rozpoznać."

To nie chodzi o to że zrobisz 1000 zdjęć na których będą portrety zawodników z Pcimia Dolnego i potraktujesz każdy z nich jako szczegół ale o zdjęcie na którym widać szereg osób jako tło dla wydarzenia bądź podczas fotografowania krajobrazu/architektury ktoś wszedł Ci w kadr i można go na tym zdjęciu rozpoznać.

Tu masz zdjęcia nawiązujące do przytoczonego powyżej fragmentu.
Pierwsze to publiczność na zawodach. Jest trybuna i to ona została sfotografowana. Widać na niej wiele osób, które siedzą do fotografa tyłem. Ale jest kilka, które można rozpoznać. Jednak zdjęcie jest ilustracją zawodów jako imprezy i tutaj osoby przedstawione stanowią jedynie szczegół przedstawionej całości.

Na drugim zdjęciu teoretycznie głównym tematem jest dziewczynka z konikiem. I tu już mamy większe pole do interpretacji.
1. Dziewczynka została sfotografowana jako ilustracja zawodów. Biegała dookoła trybuny galopując z konikiem i stanowiła dość niecodzienny, bardzo sympatyczny widok. Dla mnie jako fotografa stała się symbolem tej imprezy. Nie jest to zdjęcie Ali B. z Pobiedzisk czy Kasi L. z Borówka tylko małej przedstawicieli widowni. Jednak przedstawia konkretną osobę.
2. Na drugim planie widzimy chłopców, z których jednego możemy bez problemu zidentyfikować. Lecz stanowią oni jedynie tło. Zdjęcie może funkcjonować zarówno z nimi jak i bez nich. Nie ma znaczenia dla treści fotografii czy tam stali, czy też nie (treści, nie kompozycji).
Mamy więc głównego bohatera zdjęcia bez którego zdjęcie traci ważność oraz niemal równie rozpoznawalną osobę w tle, bez której zdjęcie nie traci nic.

Czy mogę te fotografie publikować - cóż, pierwsze tak, drugie publikuję na własne ryzyko. Robię to w dobrej wierze używając tych fotografii jako argumentu w dyskusji. I mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe 🙂
wątek zamknięty
16 września 2009 14:40
abre, :kwiatek: czyli koniec końców, nie mogę publikować bez zgody. Więc to jedno na moje ryzyko 😉
wątek zamknięty
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
17 września 2009 13:42
Mam ogromiasta prosbe do Volciarzy: chcialabym sobie wywolac zdjecie mojego Foresta, ale niestety fota wymaga obrobki photoshopowa - czy ktos moglby mi to zdjecie troche podreperowac. Chodzi mi glownie o przyciemnienie nieba i rozswietlenie cienia padajacego z glowy na klode, da sie tak? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc i wrazie potrzeby moge doslac orginalny plik.

wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
17 września 2009 19:24
Condina, wywołac w sensie z rawa czy w sensie wygrukowac? 🤣

a czy nie pisałaś abre, że wizerunki zawodników na zawodach można publikować?
to jest chyba sytuacja z zawodow
wątek zamknięty
cieciorka, jest różnica pomiędzy wizerunkiem Andrzeja Lemańskiego którego zna pewnie cały świat jeździecki z prasy branżowej, zawodów lub osobiście a wizerunkiem nikomu nieznanej 13-latki biorącej udział w kucykowych zawodach towarzyskich.
Osoba publicznie znana jest osobą znaną publicznie. Tyle na temat.

Condina, na pierwszy rzut oka zdjęcie nie jest najlepszej jakości. Nieostre i z dużymi przepałami. Trudno będzie coś z niego wyciągnąć. Mogę spróbować ale nic nie obiecuję.
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
17 września 2009 22:13
myślałam, że sytuacja zawodów ogólnie "zwalnia" z konieczności zgody na publikacje. tak przynajmniej rozumiałam.
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
18 września 2009 20:09

Moge prosic o jakies opinie? 😉 :kwiatek:
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.