szczepienie przeciw tężcowe

Pytanie medyczne czy szczepicie się co 10 lat na tężca?Ponieważ koń jest nosicielem tej bakterii to jest możliwe zakażenie rany.oczywiście nie zawsze konie są nosicielami,ale jest potencjalna możliwość
Jeszce nie słyszałam żeby sie ktoś od konia zaraził teżcem.....
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
17 września 2009 13:45
Szczepimy głównie nasze konie 😉 bo to one są najbardziej wrażliwe na zakażenie. Ale sam tężec jest przecież chorobą niezaraźliwą.
Jeżeli ktoś jest często wystawiony na kontakt np. z krwią potencjalnych nosicieli tężca, to się szczepi. Z racji częstego kontaktu z obcymi kotowatymi jestem szczepiona średnio co 6-8 lat (edit: mąż zabronił chwalenia się pogotowiem  😁 )
Tężec jest chorobą zakaźną bakteryjną, ale nie zaraźliwą. Nie można się zarazić od chorego czy to konia człowieka czy innego zwierza tylko przez kontakt z bakterią np. z ziemi, nawozu itp. - przynajmniej tyle mi wiadomo. Jeśli idziemy do lekarza ze zranieniem to zwykle się pyta w jakich okolicznościach to się stało, jeśli ktoś nadepnął na gwoździa, rana miała kontakt z ziemią, a w moim przypadku jak lekarz się pyta co robię i mówię, że prowadzę stajnię, to dostajemy surowicę przeciwtężcową i po kłopocie.
Ponieważ koń jest nosicielem tej bakterii to jest możliwe zakażenie rany.oczywiście nie zawsze konie są nosicielami,ale jest potencjalna możliwość

omg.
konie nie sa nosicielami, tylko tezec wyjatkowo lubi srodowisko stajnenne- gnoj, bloto itp. dlatego latwiej o zakazenie w tym wlasnie otoczeniu. i owszem, osoby przebywajace w tym srodowisku czesto i tam narazone na skaleczenia powinny przyjmowac anatoksyne przeciwtezcowa, przyjmuje sie, ze az na 2 lata zupelnie wystarczy- tak mi powiedzial lekarz.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się