Jadę sobie kiedyś na kn i idą trzy starsze Panie, po czym słyszę tekst "O to, to na pewno arab jest. Jaką ma szlachetną głowę."
dzisiaj koledzy stwierdzili że jestem jeździaczem,a jak się zaczęłam śmiać to koleżanka pomyślała,że jednak nie jeździacz tylko ujeździacz 😂 i w tym momencie padłam 😂 😡
Nitka, jak to nie rozumiesz, o czy dyskusja? Przed wszystkim to żadna dyskusja, a po drugie to gadamy o pupce marynki, bo tak…. Bo wolno. 😉
Hypnotize, dobre, to ze „szkopem”. Hahahaha….
Tepa, a ciekawe czy panie wiedzą co to szlachetna głowa, czy szlachetny profil… może dopatrują się gdzieś rzymskiego nosa… 😉 😂
dziś w szkole gadałam z koleżanką o kółku chemicznym, ja że nie idę, ona mi na to czemu, ja że pójdę pewnie do koni, to ona: ahh za naukę byś się wzięła, a nie konie idziesz ujeżdżać, co ja jej na to, że nie ujeżdżam, ona: jak to nie? cały czas ujeżdżasz, ja tylko że nie ujeżdżam, bo są ujeżdżone, ja tylko na nich jeżdżę 😁
Moja babcia rok temu dzwoni do mnie:
- Kochanie, ja oglądałam wczoraj zawody hippiczne na olimpiadzie i się strasznie zdenerwowałam. DLACZEGO CIĘ NIE POKAZALI?!" 😵
ikarina, a dlaczego mieli Cię pokazać na olimpiadzie? 🤔
Zapewne z punktu widzenia babci olimpiada = ikarina. Babcie tak mają 🤣
może dla babci to tak "elitarny sport", że nikt go nie uprawia, a ci którzy to robią sa tak nieliczni a przy tym tak śiwetni, ze to wlasnie oni są na olimpiadach.
A poza tym wnusia - jej ukochana wnusia jest na pewno najlepsza we wszystkim co robi. Takie sa babcie. Kochane i rozbrajające.
I własnie dlatego ze sa takie płochliwe, delikatne i moim zdaniem dosyć ciezkie do ucywilizowania z racji swojego ADHD wrodzonego, wiem ze nigdy nie bede miała araba.😉
no tak...brzytwa w rękach małpy... 🙄
Arab będzie taki jakim go wychowamy.
Przełamując stereotypy
http://www.garnek.pl/orjentica/1859768/w-drodze-na-pastwiskohttp://www.garnek.pl/orjentica/1551292/gora-grabowiechttp://www.garnek.pl/orjentica/732704
orjentica, OMG
http://www.garnek.pl/orjentica/1859768/w-drodze-na-pastwiskoto nawet nie jest proszenie, a wolanie o tragedię. Dziecko na oklep na BETONIE BEZ KASKU? Dla mnie to już jest szczy braku odpowiedzialności.
A tak trochę z innej beczki. Zasłyszane.
-No, bo ja mam takie polskiej produkcji siodło DAN - MED.
A to ci dopiero zagadka....!! Prawie jak hydrozagadka!
Z czasopisma dla dzieci "Jessy". Nr 02/2009.
Padłam!! 😵 😂 :wysmiewacz22:
Lonżę znalazłam.
Ale co to jest uchwyt? Siodło do tresury?
kurde, co oni z tym ujeżdżAniem? 🤔wirek: Nie mówiac już o odmianie 'Haflinger'
Ale przy poprzednim padłam 😂
Ale co to jest uchwyt?
Nie wiem dlaczego, ale skojarzyło mi się z... munsztukiem. 😵
Uchwyt = pasek przed siodło? 😉
Z tym, że wtedy nie będzie pasować... ^^
jak uchwyt to munsztuk to troche makabrycznie wyszlo buahaha
siodlo do tresury to zapewne ujezdzeniowka? jakos przy 'siodle jezdzieckim' oko mi poszlo najpierw na uj. a dopiero przy siodle do tresury zauważylam to drugie :P
Munsztuk? Mnie to na czanki wgląda :]
dajcie spokój, to jest dno i dwa metry mułu, co oni tam wypisują. Mam zamiar do nich zadzwoić, bo tak byc nie moze.
A to drugie zdjęcie widzicie? I podpis pod nim? Pal sześc, ze haflingery to takie "wszechstronne konie" 🤔wirek: , ale że do ujeżdżAnia...?
Cisawa, masz moze do nich maila albo stronę
www? Mam też ochote do nich napisać, bo aż żal d. ściska.
Musze sie wyżyć 😁
Siodło do tresury... Taa 😉 Wszak nawet niegdyś w słowniczku "Końskiego Targu" dressage tłumaczyli jako tresura 😉
to jest nie do pomyślenia... 🤔wirek: 🤔 😲
ale fakt... dressage to po francusku tresura...
orjentica, OMG
Dziecko na oklep na BETONIE BEZ KASKU? Dla mnie to już jest szczy braku odpowiedzialności.
za to już mi się kiedyś oberwało,naprawiłam zaniedbania ale poza tym nie w tym kontekście pokazałam te zdjęcia tylko aby uświadomić że arab to niekoniecznie niezrównoważony koń.
[quote author=Strzyga link=topic=1046.msg336590#msg336590 date=1253119499]
orjentica, OMG
Dziecko na oklep na BETONIE BEZ KASKU? Dla mnie to już jest szczy braku odpowiedzialności.
za to już mi się kiedyś oberwało,naprawiłam zaniedbania ale poza tym nie w tym kontekście pokazałam te zdjęcia tylko aby uświadomić że arab to niekoniecznie niezrównoważony koń.
[/quote]
Zastanawiam się skąd te stereotypy o arabach. Sama mam araba, młodego, w dodatku po torach. Nie widziałam nigdy bardziej spokojnego i tak zrównoważonego konia. Natomiast widziałam kilka wielkopolaków i małopolaków, które nie nadają się do współpracy z człowiekiem. W niektórych przypadkach to wina właścicieli, ale zdarzają się też takie charaktery. Mój stoi w pensjonacie, którego właścicielka ma same araby, każdy z nich jest "normalny" nawet pięciomiesięczny źrebak nie boi się kontaktów z ludźmi.
wioletka.s ale tu nie chodzi o strach przed kontaktem z człowiekiem, raczej typową dla rasy wrażliwość i pobudliwość...
wioletka, w Janowie w stadninie gdzie całe stada pasa się na ogromnych obszarach, jak zobaczą człowieka przy barierce, to tez lezą i wszystkei się pchają do kontaktu. To, ż etwój jest tak spokojny, to jest wyjątkiem. U nas w stajni jest jeden arab i NIE jest koniem spokojnym. Oprócz dominującego charakteru, jest pobudliwy i bardzo "energiczny" - nazwijmy łagodnie.
To SĄ konie płochliwe i trudne do pracy, choć, jak juz z nimi wypracujesz coś, to na pewno sa oddane i odważne - jak każdy inny koń innej rasy.
Notarialna, nei mam zadnego adresu ani nawet telefonu. Musze innymi ścieżkai znaleźc, bo nie odpuszcze takich rzeczy. MAło tego, będę chciała zeby mi oddali kase za tę gazetkę. Nie dal samych pieniedzy, ale dla zasady. Tam jest jeszcze pare kwiatków, ale już nie chciałao mi sie foto.
Gorzej jak takie małolaty tą pożal się gazetę dorwą, przeczytają i już wiedzą wszystko na temat jeździectwa. Potem takie kwiatki po stajniach lansujące się widać, ze po prostu zal d. ściska.
Aż się odechciewa wszystkiego, łącznie z chodzeniem do takiej stajni, bo na bachory nic powiedzieć nie można, a jeszcze gorzej jak mają swoje konie. Zwróci się uwagę, obraza majestatu u bachora i skarga do sypiących kasą rodziców. Aż mnie ściska jak pomyśle sobie o takich kilku przypadkach co pałętały się w stajni jak ja jeszcze jeździłam. Brrr!
znalazałm sronę internetową tej pożal się gazetki. I co? Oczywiście WŁosi ja wydają!!! Czemu mnie teraz już nie dziwi ten stek bzdur wyprodukowany na kredowym papierze???? 😵
Napisałam do nich. Ciekawe czy sie odezwą.
cisawa, mogłabyś podać adres strony?
Piszecie, że araby SĄ nadpobudliwe i płochwile. Jak się je tak traktuje to takie są. Traktujecie je strasznie stereotypowo....