Ochraniacze

Ada   harder. better. faster. stronger.
12 września 2009 14:16
korsik Zakłada się je z wiatrem.

Ma ktoś z was te tyły ? Jak się sprawują ?

christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
12 września 2009 14:26
te tyły mają pomóc w otwarciu zadu koniom, które kulą tył. jak koń się ładnie otwiera, a "szmaty" zadem puszcza lepszą są całkiem długie tyły, zaciskowe, albo ciężkie.
12 września 2009 19:26
te tyły mają pomóc w otwarciu zadu koniom,

Z tego co mi wiadomo robią to ochraniacze długie lub ciężkie tak jak napisałaś nigdy nie słyszałam teori że takie tyły (jak na zdjęciu) temu służą. Dla mnie to zwykłe tyły, które mają chronić nogę konia przed urazem. Mój koń nie strychuje się więc nie potrzebuje typowych strychulców (zdjęcie nr 2), dlatego preferuje taki model(zdjęcie nr 1) gdyż chroni większą część nogi (dokładniej staw) podczasu skoków (ewentualnego uderzenia o drąg).
Porównując dwa zdjęcia poniżej można zobaczyć iż są takiej samej długość co typowe strychulce a chronią więszą część nogi.

Więc dlaczego miałyby spełniać taką samą funkcję co np. długie tyły ?
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
12 września 2009 19:58
ja tu tylko sprzątam, a tak poważnie to jest to co usłyszałam od trenera kiedy chciałam Pro Jumpy I, zamienić na Pro Jumpy II. powiedział, że dla mojego się II nie nadają bo mój ma ładnie otwarty zad i jak coś ma go jeszcze poprawić to ciężkie, albo I (w których normalnie startuje), bo to mu da te 5cm w górę. II nie dałyby mu tak naprawdę nic. za to polecił kupić je mojej klubowej koleżance, której koń kuli zad (ona aktualnie startuje w zaciskowych).
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
12 września 2009 20:00
Ada, ale te Veredusy są dociskane.
christine a pro jump I to jakie??
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
13 września 2009 07:43
xxagaxx, wysokie, zapinane na 3 rzepy.
13 września 2009 08:06
Ada, ale te Veredusy są dociskane.

Mogłabyś rozwinąć co masz na myśli ?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
13 września 2009 08:22
ja nie Zuziasta,ale wydaje mi się,że ten model ma zapięcia na tzw. zaciski ,a poprzedni model był na rzepy 😉
13 września 2009 13:00
Kurde wydawało mi się że ten też ma normlane rzepy :/
A czy posiada ktoś ochraniacze Eskadrona Flexisoft Pro Safe? Jak wychodzą w konfrontacji z Olimpicami Veredusa? Mam te drugie, bardzo sobie chwalę, chciałabym jednak kupić drugie na zawody
Już pisałam o nich kilka razy. WG mnie nie są warte swojej ceny. Jakościowo bardziej przekonują mnie klasyczne eskadrony. Te są ładne, lekkie, ale jakieś cienkie i szybko się rysują, do tego w jednym przodzie postrzępił się lekko neopren. Mam je tylko na zawody, przejechałam w nich może kilkanaście parkurów i nie wyglądają jak nowe... Swoich nie żałuję, bo dorwałam z przeceny w kolorze nugat.
Czyli jednak Veredusy wychodzą tu lepiej? A różnica w cenie to tylko 60zł (droższe Veredusy)
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
13 września 2009 20:13
Pierwsze Hampy mam i polecam, neopren gruby, ten rzep z emblematem też i dobrze trzyma, generalnie ochraniacze są trwałe, moje już wiele przeszły a nadal są w świetnym stanie 😉
Czy WW double locki rozm. M dla takich nóżek (przody) będą ok? Kompletnie nie wiem w jaki rozmiar celować nawet po przejrzeniu tabelki rozmiarów  🤔wirek:. Te veredusy splint booty na pierwszym zdjęciu są troszkę za duże.

Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
13 września 2009 23:07
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia po co wklejać zdjęcia konia (i jego nóg) jako pomoc w dobraniu rozmiaru 🙄
Nie żebym się czepiała, ale wcale nie mam wyobrażenia o wymiarach nóg Twojego konia po ich obejrzeniu na fotce.
Gdybyś napisała jaki jest rozmiar tych Veredusów może byłoby trochę jaśniej 😉
Moim skromnym zdaniem powinnaś napisać do sklepu, podać wymiary nogi i poprosić o radę 😉
O matko ale ze mnie gapa  😵 . Miałam napisać, że te splint booty na zdjęciu to L i że "są troszkę za duże" ... no właśnie miałam  😁 . A co do rady ze sklepem to nie za bardzo jest jak bo ochraniacze chcę ściągać z angielskiego ebaya 😉
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
14 września 2009 17:07
arivle, hampy najlepsze 😉
Mój koń nosi normalnie rozmiar L/Full (mam Veredusy też Lki) a WW nosi na przód M a na tył L, jak mu ubrałam najpierw Lki na przody to się w nich utopił :P
arivle Kupuj Hampa Pro, mam je ponad 1,5 roku i są nadal w idealnym stanie, używane 3-4 razy w tygodniu, często myte, rzepy mocne.
edit
tu masz komplet za 180zł
http://www.okser.pl/sklep/hampa-384801-hampa-pro-ochraniacze-skokowe-komplet-p-407.html

Mia bierz rozmiar M
In.   tęczowy kucyk <3
14 września 2009 21:44
arivle, wg mnie Nortony lepsze od Hampy, bo tańsze a swoje używam 2 lata codziennie na jazdę i padok czyli ok 10h dziennie i są w superświetnym stanie : ) te dokładnie http://www.okser.pl/sklep/norton-530770-norton-pro-ochraniacze-p-1494.html i kupiłam je w innym sklepie internetowym zqa 140, niestey nie pamiętam, który to był sklep
Jak dla mnie wszystkie te pro są takiej samej jakości.. Płaci się tylko za naszywkę na rzepie, więc najlepiej wybrać najtańsze 🙂
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
14 września 2009 21:55
A co do rady ze sklepem to nie za bardzo jest jak bo ochraniacze chcę ściągać z angielskiego ebaya 😉

Ale to nie stoi na przeszkodzie, żeby skontaktować się z jakimś polskim sklepem, który je sprzedaje 😉
Nikt Ci przecież nie każe ich kupować 😎
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
14 września 2009 22:01
nerwina nosi L veredusa a WW przod L pasuje a na tyl XL
Szukam kompletu ochraniaczy w rozmiarze shetty, na cztery nogi najchętniej, czy robią w ogóle ochraniacze w takim rozmiarze w kolorach innych, niż majtkowy róż i majtkowy błękit?  😵
tak! w amigo-konie w Bedzinie maja... ale nie wszystko jest na stronie, wiec trzeba dzwonic 🙂
xxagaxx, Fantazja, Dziękuję bardzo! :kwiatek: Biorę M 😉
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
15 września 2009 18:16
a oprucz tych w/w wyminionych przeze mnie, jakies inne dobre o podonej cenie, wacham sie miedzy Hampą, a Nortonem... Ale gdyby było coś jeszcze?  🙇

Dodam, że mam yorki, M, bardzo fajne, aje ciut zaduze na ruda, albo inaczej, przod jest na styk, ale w tyle miesci sie dwa razy... No i ten tyl teraz lerz u czeka na lepsze czasy, moze mozna do nich kupic jakis fajny pasujacy tyl? zabydowany najlepiej... No i niedrogo... 🙂  🙇
Orzeszkowa, z shetty moze byc cięzko
niektore fajne ochraniacze tez z rozmiarze pony nie występują...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się