Odznaki PZJ
Kiedy powinni przesłać odznakę po egzaminie?
hmmm, od konca kwietnia do jakisch dwoch tygodni temu to ile mineło?
bo tyle czekalam na swoja 😂
hmm... Zdałam w 2007 jakoś we wrześniu i do tej pory nie mam ; P
:O Acha... bo juz sie martwiłam...
Pani z PZJ napisala mi, że powinnam dostac jakies "zaswiadczenie" o zdawanej odznace a ja nic nie dostalam, to rowniez normalne?
Cóż, patrząc na mój przypadek... Tak ; P
Na pewno nie jest to błąd, ważne żeby zmienić.
Podobne pytanie techniczne jeśli chodzi o brązową odznakę. Bo niby przygotowuję do niej czasem kogoś a nie jestem jednej rzeczy pewna na 100%:
Kto wie jak według komisji egzaminującej należy najlepiej poprawić zagalopowanie na złą nogę:
a) przejść do kłusa ale jechać dalej według rysunku i zagalopować w następnym narożniku (co jeśli jeszcze raz wyjdzie na złą)
b) natychmiast zrobić woltę (wrócić do miejsca zagalopowania w danym elemencie) i zagalopować,
c) wszystko jedno,
Według Brytyjskiej Federacji Jeździeckiej wszystko jedno byle poprawić.
A czy PZJ ma jakieś preferencje w tej kwestii?
Przejsc do klusa tak szybko jak sie da i zagalopowac poprawnie w trakcie wykonywania elementu🙂 przynajmniej tak bylam uczona🙂 nie powtarzac, nie robic wolt🙂
...albo po prostu przed narożnikiem-do kłusa i w narożniku zagalopowanie-jak koń ewidentnie nie lubi na daną nogę. A jak się nie uda, to trudno, nikt się bardzo, bardzo nie będzie czepiał. No, chyba, że egzaminator wyjątkowo 'czepliwy' 😉
U mnie odznaki egzaminował między innymi Mickunas i tłumaczył nam właśnie, że ludzie za bardzo się przejmują galopem na daną nogę. 😉
Jedna dziewczyna jechała właśnie na koniu, na którym na prawo trudno zagalopować, próbowała zmienić, ale się nie udało. Ale nikt nie robił afery.
Będzie egzamin na brąz i srebro w LKJ Kuclandia Książenice.
Termin 11.10
Konie klubowe dostępne z tego co wiem.
Jakby kogo zainteresowało 😉
Chodzą słuchy że mają być odznaki w Sopocie pod koniec miesiąca. Czy ktoś może wie coś więej na ten temat?
tak mi odpisali z sopotu
"na przełomie września i października, termin będzie znany i podany na
stronie
www.hipodrom.sopot.pl pod koniec przyszłego tygodnia"
...albo po prostu przed narożnikiem-do kłusa i w narożniku zagalopowanie-jak koń ewidentnie nie lubi na daną nogę. A jak się nie uda, to trudno, nikt się bardzo, bardzo nie będzie czepiał.
W skokach pewnie nie , ale na czworoboku czepiać się będą...
Faith ma rację - należy poprawić przez lotną/kłus/stęp - zależy kto co umie...
Ona tak wczoraj pojechała i ... zdała :-)
Cuda sie zdarzaja😀
Zebym jeszcze pamietala o polsiadzie....😉 no ale, do przoduuuu😀
zdałem brąz, ale nie mam na to jeszcze odznaki ani żadnego papierka - co zrobić by móc jechać srebro?
aaa, i ile czasu po zdaniu brązu mogę? nadal jest 3 miesiące czy mogę od razu? 🙄
Proszę mi powiedzieć jak dokładnie jest na brązowej w części skokowej dla kuca?
"Kuce – wysokość przeszkód zgodna z kategorią kuca – maksymalnie 60 cm"
Czyli jaką wysokość ma kopertka po drągach i jaką szerokość ma okser?
I kto się wybiera 3 października w Sopocie? Moje 3 uczennice chcą jechać.
edit:
Przepraszam że marudzę, ale czy mógłby się ktoś podzielić ze mną swą wiedzą na ten temat 🙂
Zgubiłam gdzieś na wakacjach biały czaprak i teraz nie wiem co robić - ubrać się jak na konkurs, tzn. koszula, plastron, marynarka, białe bryczesy i założyć koniowi kolorwy czaprak, czy skoro nie ma białego czapraka to ubrać się elegancko ale nie galowo? 😡 Brązową będę jechać.
pożyczyć biały lub kremowy może? lub kupić jakiś najtańszy..
Nie zdążę kupić. Biały nie jest wymagany, zastanawiam się tylko czy nie będę głupi wyglądać z innym niż biały czaprakiem i w pełnym stroju galowym...
Dzionka prosze Cie 😉 ma byc tylko schludnie 😉 a na skokach tez masz zawsze biały czaprak?
Dzionka, czaprak ubierz jakikolwiek, byle czysty, i będzie ok ; )
No tak też pomyślałam, że byle jakiś schludny i nie różowy (chociaż czemu nie, mam ładny różowy 😁 ) i nie powinni mnie pogonić. A jeszcze takie pytanie. Cytat:
"W przypadku zgłoszenia sie na egzamin poprawkowy bez kopii protokołu od
zdajacego pobierana jest opłata w wysokosci 25 PLN."
Czyli jeśli nie zdam, ale zgłoszę się na poprawkę z tym protokołem, to yyy nic nie płacę?
Edit: Pytanie nr dwa - czy skoro można jechać w ochraniaczach, to można też w owijkach?
Ja mam wiadomosc dla tych ktorzy zdali odznake w Lublinie w Bonanzie i nie dostali jeszcze odznaki. Otorz doszlo kilka odznak do bonanzy i trzeba sie zglosic po nie w ta sobote najwczesniej. Bedzie to 17.10.09r. i akurat zawody. Pozdrawiam 🏇 😅 Ja rowniez pojade, bo zdalam brazowa 28.02.09r. i juz ile mozna czekac 👿 🤬
A co jeśli nie dam rady być na egzaminie? (np.z różnych przyczyn)
To wyciągają jakieś konsekwencje?
Jak Cie dorwa to włócza końmi .
Jezeli juz sie zglosilas to zadzwon i uczciwie powiedz ze nie mozesz i tyle, przeciez Cie nie zjedza.
Kto się wybiera 22.11 do Aromeru?
Jeśli nic złego, nie planowanego się nie wydarzy to my z Czardaszem pojawimy się na srebrze! 😅
Ja się właśnie zorientowałam,że nie mogę jechać,bo zdawałam srebro 4 lipca i nie minęło jeszcze pół roku:/
zdałem brąz, ale nie mam na to jeszcze odznaki ani żadnego papierka - co zrobić by móc jechać srebro?
aaa, i ile czasu po zdaniu brązu mogę? nadal jest 3 miesiące czy mogę od razu? 🙄
Ja też chcę wiedzieć, ja też!!!
O ile dobrze pamietam to musi byc pol roku odstepu.
Z tego co była niedawno dyskusja o nowych przepisach,to po brązie srebro można jechać choćby na następny dzień.
Między srebrem a złotem musi być odstęp. Jeśli dobrze pamiętam 😉
Jeśli gdzieś była odpowiedź to przepraszam, ale powiedźcie mi proszę czy jak startuję sobie w regionalnych od ładnych paru lat, nie musiałam zdawać brązu to zeby zacząć jeździć Ogólnopolskie to muszę zdać srebrną? No i czy część skokowa jest obowiązkowa ( zaznaczam ze w skokach startować nie chcę i mój koń skakać nie może)?
Właśnie od Aromeru też się chcę wybrać na odznakę 🙂 21.11