Wady budowy, ocena eksterieru

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
02 września 2009 14:09
A to moja po wakacyjnym letnim  wypasie i równo 2 letnia kobieta- co traz można powiedzieć?

edit- tylko mam takową fotk 🙁
Thilnen  srokacz boski jeżeli chodzi o maść, budowa też nie wydaje się być zła 🙂

zabeczka 17  napisz coś więcej o klaczy : jakiej jest rasy na początek, wtedy coś więcej będziemy mogli pisać🙂

Ja mam do oceny klacz śląską  1,5 roczną  ( za tydzień kończy)  proszę o ocenę tego jak się rowija na obecną chwilę ma około 155  cm wzrostu. ( dla porównania chłopak ze zdjęcia ma 183 cm )  matka  Płotka śl  ojciec Apis śl  z SO Książ

05 września 2009 21:11
monoligea  poczytaj kilka stron wcześniej ;]
zabeczka17 Wybacz, ale jak czasem nie mam czasu nie czytam całego tematu tylko ostatnie 2,3 strony. Twoja klacz troszkę się poprawiła, napewno jest zaokrąglona, lecz  widoczna jest bardzo wąska szyja, mało umięśniona. Klacz ogólnie rośnie, także  w jej wieku nie można od niej wymagać zbyt wiele... mięśnie na razie rozwija tylko podczas jedzenia trawy 🙂 Podejrzewam, że po pół roku pracy na lonży powinna się poprawić.
vissenna   Turecki niewolnik
05 września 2009 21:59
To może teraz Łaciate?
Rodowód: http://www.allbreedpedigree.com/demon15
Partia głowy i szyi osobno i osobno reszta łaciatego ciałka 🙂
http://img248.imageshack.us/i/dolecbody.jpg/
http://img443.imageshack.us/i/epetynadolca1.jpg/
05 września 2009 22:05
monoligea No cóż dopiero skończyła dwa lata więc jedyne ćwiczenia jakie wykonywała,  to był w jej wykonaniu szał na łące 🙂

Pomału wdrażamy się w  ćwiczenia na lonży  ( pozdrawiam naturalsów  🙂 )  Jednak zdaję sobie sprawę że dopiero poważniejsza pracę zaczniemy po zimie 🙂  Młoda jest drobna , rośnie swoim trybem i raczej nie mogę wymagać zbyt wiele ;] Fakt że konisko moje w końcu zaczęło nabierać masy 🙂 Nic no mam nadzieję że budowę ma okey i raczej nie przysporzy nam ona problemów. jednak jak będzie okaże się w praniu ;]
Zdjęcie konia ma być w pozycji zootechnicznej!
Nie w pozycji zootechnicznej, ale wydaje mi się, że sporo widać.
Koń ma 8 lat, ok 180 cm wzrostu.

Co myślicie na temat tego wałaszka i możliwości poprawy jego budowy dzięki pracy? Nie podoba mi się ten karpiowaty grzbiet i brak mieśni w okolicach kłębu, grzbietu i podudzi. Co sądzicie o zadzie?

Bardzo proszę o wypowiedzi.

monoligea przede wszystkim Twoja klacz nie spełnia wymogów wpisu konia do księgi koni rasy śląskiej:
"Maść gniada, ciemnogniada, skarogniada, kara, dopuszcza się maść siwą, inne maści eliminują konia z hodowli." za programem hodowlanym ochrony zasobów genetycznych koni rasy śląskiej PZHK
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
09 września 2009 11:51
No jest ślązakiem, tylko bez prawa wpisu do księgi  🙂
Ze zdjęć ciężko określić, bo są takie, że pewne mankamenty budowy (np. krótka szyja) mogą wynikać (i najprawdopodobniej tak jest) z ustawienia na zdjęciu. Wzrostem nie ma się co przejmować- ślązaki rosną i nabierają masy do 5 roku życia. Są takie, które już jako roczniaki wyglądają na dorosłe, a niektóre, pomimo osiągniętego wieku uznawanego powszechnie za "dorosły", nadal wyglądają źrebięco i nieproporcjonalnie (vide moja śląska 2,5-latka). Ogólnie klacz chyba ładna i poprawna, fajna głowa- taka śląska  😀
espana   Z tego doskonale sobie zdaje sprawę, nie mogłabym o tym nie wiedzieć, bo w paszporcie takie rzeczy są uwzględnione 😉 

AleksandraAlicja  Szczerze mówiąc na 2 zdjęciu wyszła mało korzystnie, ale strasznie się mała wierci, kręci, ciężko  ją uwiecznić w takiej całkowicie naturalnej, rozluźnionej postawie  i do tego poprawnej  do oceny 😉 

Tak  nawiasem mówiąc, jak ją kupowałam sądziłam, że będzie brudnym kasztanem, bo ze zdjęć za gówniarza  jest ciemna jak noc, a teraz mam  kasztankę w siwiźnie....  ogon ciemnieje, miesza się z siwymi... aż się boje co to wyjdzie za parę lat 🙂
monoligea, ja tam widzę jelenią szyję i profil garbonosy pyska 😉 Poza tym - ona jest młoda, "dojdzie do siebie" i będzie ładniej wyglądać bo jak na konia w rodzaju ślązaka to jeszcze za "szczupakowata" 😉
artamka, zad też nie jest jakoś rewelacyjnie umięśniony. Koń jest zbudowany ładnie, ale przez te 8 lat chyba niewiele pracował, co?
garbonosa nie jest w 100 %, tak może się wydawać na tym zdjęciu, ale uwierz, że jest prościutka jak kreska. co do tej jeleniej szyji to już słyszę od  drugiej osoby, więc coś w tym może być, ale zauważ że prawie każdy koń w takiej pozycji, gdy zadrze głowę - wydaje się ona lekko jelenia.  Ostatnio nawet zmyliło mnie jedno zdjęcie konia kolerzanki a na innym wyglądała ta szyja już  zupełnie inaczej, ale daje mi to do myślenia.....

no tak,  odezwę się za  rok, dwa i wtedy porównamy co wyrosło...🙂 z tym co było 🙂
Sankarita, zastanawiam się nad jego budową, gdyż rozważałam kupno. Nie mam pojęcia, co przez ten czas robił... ale wygląda na to, że niewiele🙂
Aaa, nad kupnem :> Kojarzę tego konia z ogłoszeń -> jedyny znaleziony przeze mnie koń, na którym mój luby nie wyglądałby jak na kucyku. 😁 No, nie wygląda na konia w treningu, ale równie dobrze może być koniem np.jeżdżonym jakiś czas, ale większość swojego dotychczasowego życia łażącym sobie po pastwiskach i jeśli nie ma żadnych nieprzyjemnych-niewyleczalnych chorób - to ja bym go brała. 😉
monoligea, pozwoliłam sobie zrobić porównanie....

Pierwszy koń - profil szyi prosty, drugi koń - Twój - lekko jeleni. Trzeci koń - voltowiczki [mam nadzieję, że się nie obrazi] trochę bardziej jeleni. Dwa pierwsze konie stoją w zasadzie tak samo i w takim samym stopniu zadzierają głowę.
Ale, tak jak powiedziałam - Twoja klaczka jeszcze jest w fazie zmian. Zobaczymy co z niej będzie za dwa lata. 😉
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
17 września 2009 21:51

skoro już mowa o szyjach i zostałam wywołana do tablicy pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie z wiosny ubiegłego roku i chyba czerwca tego roku.
Na moje mało fachowe oko troszkę się szyja rozbudowała ale niewiele, skupiałam się na "przyzwyczajaniu " konia do pracy w niższym ustawieniu. W zasadzie pracę nad mięśniami szyi zaczęłyśmy  jakiś miesiąc temu bo klaczka ładnie się obniżyła więc na efekty trzeba będzie jeszcze poczekać ale w najbliższych dniach zrobię zdjęcia aby mieć porównanie .
Wiem , że drugie zdjęcie słabej jakości ale  proszę was o opinie , czy idziemy w dobrym kierunku?
Zastanawiam się czy kiedyś uda się zgubić kształt jeleniej szyi?
LoveHorses, wydaje mi się, że całkowicie "jelenia" nie zgubisz, ale.... może on być po prostu tylko takim "defektem", ale nie przeszkadzającym w pracy. Budowy "wrodzonej" poszczególnych "części" konia nie da się przecież zmienić diametralnie -> "szczupaczego nosa nie wyprostujesz, łękowatego grzbietu nie "odłękowacisz", jeleniej czy łabędziej szyi nie wyprostujesz.
A co myślicie o moim?
17 letni ogier hanowerski. Innej pozycji raczej nie bedzie bo On nigdy nie stoi dobrze. Zawsze je trawe :P

18 września 2009 07:52
Sankarita  pomimo tego defektu i tak ją uwielbiam  :przytul:,  a  praca na czambonie zrobiła swoje i diabełek nie biega już z zadartym pod niebo łbem i szyją wygiętą w drugą stronę.  Chyba kapnęła się , że nie jest to wygodne ustawienie. Mam nadzieję że wypracuje mięśnie górnej partii szyi i szyja wyprostuje się  a  defekt nie będzie tak widoczny. Patrząc na te dwa zdjęcia wydaje się ,że ta dolna partia mięśni  troszkę zanikła.
  pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie z wiosny ubiegłego roku i chyba czerwca tego roku.
Na moje mało fachowe oko troszkę się szyja rozbudowała ale niewiele,
Wiem , że drugie zdjęcie słabej jakości ale  proszę was o opinie , czy idziemy w dobrym kierunku?

Więcej mówi górna linia szyi niż dolna  😉

Nie wydaje mi się, żeby zmieniło się - nadal brak rozbudowanych górnych  mięśni .
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
18 września 2009 08:18
Guli dolna partia mięśni na szyi mówi baaaaardzo dużo. To są tzw mięśnie oporu i patrząc na nie można sporo powiedzieć o tym jak koń jest jeżdżony.
To prawda 🙂

Pytanie było, czy szyja zmieniła się, w sensie rozbudowania górnych mięśni.
Według mnie, zmiany nie widać. 🙂

p.s

Są konie z jelenią szyją , które nigdy nie były użytkowane przez człowieka , więc nic nie mówią o jeździe
18 września 2009 09:03
Więc co mówią dolne partie mięśni?
Co do górnych to tak jak wspomniałam , że dopiero zaczynamy pracę bo od niedawna klacz zaczęła chodzić w niższym ustawieniu i pewno potrwa jeszcze trochę zanim będą widoczne efekty. Pytanie tylko czy przy jeleniej szyi będą takie widoczne? Czy szyja wyprostuje się choć troszkę?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
18 września 2009 09:10
Mocno wykształcone dolne mięśnie szyi świadczą o nieprawidłowym treningu. U Twojej kobyłki niestety cały czas nie widać żadnych zmian w umięśnieniu szyi.
moge juz wstawic zdjecie mojego?  😡  :kwiatek: 2,5 latek młp 170/1 w kłębie

18 września 2009 09:50

górą rzeczywiście nie wydać zmian ale szyjka troszkę się wypełniła, zdjęcia tego nie oddają. Natomiast nie wiem czy dobrze zaznaczyłam dół, ale czy nie wygląda to tak jakby inaczej się ukształtowały mięśnie (tylko czy na lepsze?). Może to tylko złudzenie   🤦. 
Złudzenie. 😉 Na drugim zdjęciu "pociągnij" za uwiąz tak, by konik ułożył głowę dokładnie tak samo jak na pierwszym. 😉

Hypnotize, no... koń - jaki jest, każdy widzi. 😉 Tzn ja tam żadnych nieprawidłowości nie widzę..
galopada_, on czasem nie ma leciutko szczupaczej szyi czy to z kolei moje złudzenie optyczne?:> ogółem ładnie zbudowany młodziak, nawet chyba aż za dobrze odżywiony [brzuszek 😉 ]
jaka to szczupacza szyja?  👀  po kastracji ( 4 msc temu) sporo schudl, wyszedl mu kregoslup i zebra, zabralam go do siebie do domu, caly dzien na duzej, ladnej trawie, duzo siana i nam sie przedobrzyło  😂 od wiosny zaczynam go lonzowac wiec troche wtedy sie umiesni i zrzuci sadełko  😁
Jezus! O łabędzia mi chodziło! 😀 Gafa na 102 😀
Tak czy owak - lepszy koń lekko spasły niż chudy. 😉
no araby ma ale dosc daleko w papierze  😂
http://www.allbreedpedigree.com/dzamal2

edit. a co z łopatka, bo ja nie wiem jak patrzec zeby sie dopatrzec jaka?  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się