Skąd ten cytat...?

Na pewno 😉
morwa   gdyby nie ten balonik...
29 sierpnia 2009 12:44
Na pewno czytałam? 😉
No to wrzucam:

Powoli zaczęła zdejmować ubranie. Ku swojej radości stwierdziła, że idzie jej wyjątkowo sprawnie. Nawet mama byłaby zadowolona, patrząc teraz na Myszkę...
...golutka i szczęśliwa stanęła na wyprostowanych nogach i wyciągnęła do góry rączki. Podskoczyła. Czuła, że jest teraz wiotka i lekka jak łodyga kwiatu i że naprawdę odrywa się od podłogi. Wprawdzie wiedziała, że odrywa się tylko w środku, lecz była przekonana, że tata to dostrzeże.
  Powoli, powolutku zaczęła tańczyć. Unosiła nogi wyrzucała je w bok, wznosiła rączki coraz wyżej i wyżej, przeginała ciało, naśladując trawę na wietrze.    Zastanawiała się, czy tata czuje to, co ona: czy wie, że Myszka tańczy przepięknie i lekko, a tylko jej ciało trzyma ją na podłodze holu; miała nadzieję, że tata widzi, iż ona fruwa jak motyl, choć ciałem jest przywiązana do ziemi.
Na pewno "Prawiek..."
Też nie czytałam 😉
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
29 sierpnia 2009 14:49
Poczwarka Terakowskiej?
morwa   gdyby nie ten balonik...
29 sierpnia 2009 15:30
Pewnie Bee. Wstawiasz.
29 sierpnia 2009 18:03
Pochyliła się tuż nad nim.
– Czuje pan siłę, jaką panu daję?
– Tak.
– To miłość.
busch   Mad god's blessing.
29 sierpnia 2009 19:25
Tak, to oczywiście był "Prawiek ...". Oficjalnie pozwalam wam żałować, że nie przeczytaliście- fenomenalna pozycja  😜

nowej zagadki na razie nie umiem zgadnąć 😉
30 sierpnia 2009 10:40
podpowiedź: dzieło francuskiego pisarza, który ostatnio napisał 'La tectonicque des sentiments' (polskiego tłumaczenia nie podam  😁 )
busch   Mad god's blessing.
30 sierpnia 2009 10:45
Éric-Emmanuel Schmitt i "Odette i inne historie miłosne"?
marzycielka z ostendy 😉?
30 sierpnia 2009 10:51
nie i nie.  😁
kolejna podpowiedź - to książka, która może mieć powiązanie tematyczne z nadchodzącą rocznicą.
teraz już zgadniecie na pewno.
ahh czyzby ta o Hitlerze ? "przypadki adolfa h"?
30 sierpnia 2009 10:57
tak, La Part de l'autre - Przypadek Adolfa H.
uwielbiam książki Schmitt'a.
Przypadek Adolfa H.

oczywiscie, ze PRZYPADEK, pomylilo mi sie 😉

no to prosze, cos skandynawskiego:
"mistrz ceremonii wszedł na płytę i unosząc w górę laskę, nakazał ciszę. wrzaski zamarły natychmiast, tylko tu i ówdzie dały się jeszcze słyszeć pełne napięcia pomruki.
-oznajmiam- krzyczał mistrz ceremonii- że będziemy świadkami honorowej walki, której reguły niniejszym ogłaszam. żaden z widzów nie ma prawa nawet tknąć betonu, nigdy, w żadnych okolicznościach. chodź no tu, Erik!
Erik wszedł na płytę... (...)"

up, up !

"(...) to dziwne, ale ja w ogóle nie jestem zdenerwowany, a przecież za niespełna dziesięć sekund krew tego faceta rozbryźnie się po całej podłodze, po tapetach( ważne, żeby się potem nie poślizgnąć na zalanej krwią podłodze), a on będzie szukał po omacku tymi swoimi długimi łapami, niczego nie widząc. ja nadal jestem całkiem spokojny. ale teraz to naprawdę musi być ostatni raz. potem już nigdy więcej. po tym tutaj koniec,nigdy więcej.
i zrobił pierwszy powolny krok w stronę skamieniałego mężczyzny."

koniec książki.
Czy to jest książka szwedzkiej autorki o Włodzimierzu Wysockim?  😎
Czy to jest książka szwedzkiej autorki o Włodzimierzu Wysockim?  😎

nie :P
A już chciałam się wykazać sprytem...  😎
To daj podpowiedź jeszcze (i tak mało kto tu zagląda)
hmm, książka sfilmowana i nominowana do oscara w 2004 roku.

a teraz wszyscy wejda na google, albo na wikipedie i sobie znajda :P
E, google nie wypluły mi nic istotnego 😉
01 września 2009 00:00
ech, ech. z tego co pamiętam, to do oskarów nominowany był w 2004 roku "Niepokonany Seabiscuit", ale to raczej nie to  😁
Moje typy to: "Dziewczyna z perłą", "Rzeka tajemnic" i "Miasto Boga".
😎
ej Dziewczyny, napisałam Wam na samym poczatku,

COŚ SKANDYNAWSKIEGO

i czy w "dziewczynie z perła" było o rozbryzganej krwi na podłodze ?? :P
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
02 września 2009 19:55
coś kiepsko idzie zgadywanie, ja nie mam pojęcia co to może być  😁
A co to ja "Dziewczynę z perłą" czytałam, żeby coś o niej wiedzieć  😎 dopiero czeka na swoją kolejkę
ja tylko widzialam :P

coz... to wrzucajcie co chcecie, jak nikt moich nie jest w stanie zgadnac...
Jan Guillou "Zło"?

Pewnie tak, więc wstawiam. A jak nie, to i tak się już poddałaś  😎

"- Dlaczego właściwie należy klękać do modlitwy? Gdybym ja szczerze pragnęła się pomodlić, wiem, co bym uczyniła. Poszłabym sama, samiutka na wielką, piękną łąkę albo lepiej jeszcze do dużego, ciemnego lasu i patrzałabym na obłoki, het, w górę, w te cudne, bezgraniczne, błękitne niebiosa. Wtedy po prostu odczułabym modlitwę..."
wreszcie  😵
"Ania z Zielonego Wzgórza" Lucy Maud Montgomery
T&N oczywiście, wstawiasz
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się