siodło ujeżdżeniowe

No właśnie, a jak z jakością tego Sylwestra (skoro o nim mowa). Opinie są różne, są podobno jakieś Daw-Magi super, ekskluzywne i standardowe. Jak to z nimi właściwie jest?
ushia   It's a kind o'magic
25 sierpnia 2009 22:11
ushia, GG to miękkie siodło? To chyba w sumie największy minus tego siodła - dla bardzo wielu osób jest za twarde.

ha, najwyrazniej rzecz gustu albo raczej tyłka 😉
mnie sie w nim siedzialo miekko - moze nie tak jak w topie ale dalej twierdze ze jest miekkie - twardy to dla mnie jest stuben romanus - masakra!

o zarzutach wobec sylwestra pisalam chwile wczesniej
a to co opisujesz to rodzaj uzytej skory - wyjasnione na stronie producenta szczegolowo
Dziewczyny pomocy - nie mam siły przeglądać 30str wątku a i wyszukiwarka nic ciekawego nie wypluła - gdzie na Kiefferze mogę odnaleźć info o rozmiarze łęku?

Wiem że to już było ze 100razy, ale wcześniej nigdy taka informacja nie była mi potrzebna  😡

[quote author=quantanamera link=topic=300.msg322659#msg322659 date=1251210708]
ushia, GG to miękkie siodło? To chyba w sumie największy minus tego siodła - dla bardzo wielu osób jest za twarde.

ha, najwyrazniej rzecz gustu albo raczej tyłka 😉
mnie sie w nim siedzialo miekko - moze nie tak jak w topie ale dalej twierdze ze jest miekkie - twardy to dla mnie jest stuben romanus - masakra!

[/quote]

ushia myślę, że rzecz w czymś innym
z passierami w moim odczuciu jest nietypowa sytuacja, ponieważ fakt, one nie powalają miękkością siedziska przy pierwszych oględzinach, ale wsiadasz i wszystko jest dokładnie gdzie być powinno, jesteś zwyczajnie w domu 😉 ni grama w żadną stronę nie trzeba bo jest akurat w sam raz i wbrew tego co się da wymacać na siedzisku ręką jest na prawdę miękko! także... trzeba wsiąść i sprawdzić 😉
Co sądzicie o Prestige Academy?? Ma już ktoś to cudo?
Zgadzam się z k_cian. Jeździłam w GG, Lenoxie, mam Optimum. Żadne niby nie miękkie, ale wszystkie jak najbardziej OK. Zresztą jak jeździłam w pożyczonym Top Dressage'u przez 2 tygodnie nie powiem, żeby było miększe niż mój Passier.
KuCuNiO   Dressurponyreiter
26 sierpnia 2009 20:21
Czy ktoś siedział moze w Passierze Young Champ?
Nowym lub już wyjeżdżonym?
Marzy mi się to siodło i może będę miała okazje kupić takie jeśli moje obecne nie będą pasowały.

margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
26 sierpnia 2009 20:43
czy jest jakis prestige z  "bananmi" i extra glebokim siedziskeim?
co mozecie powiedziec na temat siodła euroriding Achat D oraz Prestige Hippos Dressage ?
Hippos dressage dla mnie masakra 😉
na achat siedziałam, ale tyle lat temu ze nie pamietam, w koncu wtedy kupiłam Scandice
26 sierpnia 2009 21:06
Prestige Hippos jak dla mnie bardzo słaby.
Nie wygodny, twardy i miałam wrazenie, ze zbyt bardzo siędzę nad koniem. Nie przypadł mi do gusty niestety:P
a ja nadal szukam jakijś ujeżdżeniówki 16.5 lub 16 z długimi tybinkami (używanej)... obdzwoniłam już sporo handlarzy siodeł, sklepów itd i nik nic nie ma.
jutro jeszcze będę dzwonić do jednego pana, ale czy w diamancie 16 tybinkie nie są zbyt krótkie? może ktoś widział?

26 sierpnia 2009 21:19
Siedziałam w Diamancie 16'' i tybinki były bardzo długie:-))
W sumie fajnie mi się jeździło:P
kujka   new better life mode: on
26 sierpnia 2009 21:22
Sierka poszlo PW
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
26 sierpnia 2009 21:24

Staaare czasy, słaaabe zdjęcia., Diamant 16" - a nogi mam krótkie 😉
Siedziałam w Achacie. Jak dla mnie na nie, bo starsznie daleko od konia i czułam się zakleszczona. Ale siodło miękkie, siedzisko niezłe. Natomiast reszta mi po prostu nie pasowała.
oti   Everybody lies...
28 sierpnia 2009 09:49
a miał ktoś może do czynienia z siodłem Albion? angielskie siodło. ciekawa jestem, jak z jakością skóry itp.
Ja mam skokowego Albiona i jakość skóry wg mnie ok.
Mam Daw Maga Sylwestra Exclusive. Bardzo mi odpowiada,sprawdza sie przy treningach na wyższe konkursy.
A ile Sylwester w tej wersji kosztował? czy robiąe j też w brązie?
wejdz sobie na strone chociazby amigo tam maja je w kazdej wersji i kolorze i sie zapoznaj 🙂
ex. kosztuje ok 2500zl
mam kolejne pytanie 🙂
co sadzicie o euroridingu diamancie? ten z czerwonym znaczkiem. w kilku słowach 🙂
i czy roznia sie w zaleznowsi od koloru znaczka? te niebieskie to vhyba nowsze modele? bo wiem ze inaczej wygladaja ale skad wynika ta zmiana? czerwone sa lepsze czy niebieskie (jak chodzi o diamanta) 🙂 🏇
Zorilla Ktoś pisał (nie pamiętam kto  🤔wirek: ), że te z czerwonym znaczkiem różnią się trochę. Z niebieskim znaczkiem na pewno są nowsze ( Mam model z 2007 roku). Ale nie jeździłam w tym z czerwonym. Zadzwoń do p. Kostrzewy i zapytaj się, on na pewno wie.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
28 sierpnia 2009 18:32
Ja też jeżdżę w skokówce Albiona i bardzo ją sobie chwalę - porządnie wykonana i wygodna.

Niebieski Diamant jest nowszy i jest zdecydowanie inny niż ten starszy. Ale jednym bardzo pasuje  niebieski, innym czerwony więc ciężko powiedzieć, który tak ogólnie lepszy.
W ujezdzeniowym Albionie czulam sie jak na krzesle z przyciasnym oparciem. Za gleboko mi sie siedzialo i jakos tak zwiazana sie czulam.
Mam pytanie do tych, co oglądali ME (no i w ogóle czołówkę europejską): czy mi się zdaje, czy top jeźdźcy jeżdżą w bardziej "obcisłych" (dla siebie) siodłach, niż to u nas jest przyjęte? Bo mi wygląda, że tam jest tylko parę milimetrów luzu. Prawda to li? czy złudzenie?
mialam Euroridinga z czerwonym znaczkiem. Bardzo polecam. Zdecydowanie fajniejszy od niebieskiego😉

halo, ja może nie jestem czołówką europejską, ale odpowiem 😉 Mam siodło o rozmiarze 17, jeździłąm na nim od nowości wiec jest wyjezdzone pod moj tyłek. Wczesniej mialam 16,5 i jeździło mi sie podobno. Lubie siodła dopasowane pode mnie i wciąż mam w 17 wrażenie że mogłoby być trochę mniejsze:
halo, coś w tym jest. Kuc właśnie dostał nowe siodło... siedzisko 16.5, krótkie tybinki (z 16tki). W takim siodle się najlepiej na nim siedzi, czuje konia, no i wreszcie łydka prawie cała na boku konia, a nie połową na tybince. Na logikę, wystarczy popatrzeć, gdzie jest kolano jeźdźca na tym zdjęciu:

- a gdzie na zdjęciach rtk - duża część łydki jest na siodle, dużo mniejsza na koniu. Kolejny przykład:

Tutaj nie tylko krótka tybinka, ale i bardzo dopasowane siedzisko. Małe, zamykające.

Patrząc na fotki rtk można odnieść wrażenie, że mogłaby się obok dosiąść druga rtk i nie zabrakłoby miejsca 😉

Tyle, że takie wnioski nasuwają mi się, kiedy zastanawiam się nad tym, co napisała halo. Wybór małego siodła był podyktowany tym, że w takim rozmiarze koń najlepiej chodził i siodło przestawało przeszkadzać jeźdźcowi w momencie, kiedy trzeba jakieś ćwiczenie mocniej wyjechać i bardziej "z" tym koniem być. Ale może to właśnie dlatego?

No właśnie chodziło mi o coś takiego jak na ostatnim zdjęciu, gdzie przód-tył ni ciut nie idzie się przesunąć/ dać się przesunąć. Może tak właśnie powinno być, a nasze "nadmiary" biorą się z dziesięcioleci jazdy w siodłach niedopasowanych? Wtedy w luźniejszym łatwiej znaleźć sobie miejsce. Zagadnienie o tyle ciekawe, że pod frakiem to trzeba się dobrze przyglądać  🤔
Ja powiem tyle, ze jezdzac duzo mlodych koni chwale sobie moje 17-nastki, ale jezdzilam dlugo w 16,5 i na starszych koniach, gdzie sie praktycznie w pelnym siadzie pracuje, bylo mi bardzo milo i wygodnie. 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się