Kolejny koński dramat
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6952514,Makabra_koni_w_Pradzewie.htmlPatrząc na niektóre zdjęcia można się rozpłakać. Kiedy w tym kraju będą stosowne kary za krzwdy wyrządzane zwierzętom?
I pomyśleć, że to wszystko działo się u członka Polskiego Związku Hodowców Koni Arabskich!
Pod artykułem jest numer konta, na które mozna wpłacać pieniądze na pomoc tym koniom. Czy jednak w tym przypadku nie należałoby ich sądownie wyegzekwować od właściciela?
Paskudnie powrastane kantary :/
OMG 😲 Mam nadzieję, że koleś za to beknie. Może w końcu ktoś w tym kraju zostałby faktycznie skazany na pobyt za kratkami, a nie dostał wyrok w zawieszeniu za "niską szkodliwość czynu".
😤 😕
... Rany, poryczałam się przy oglądaniu tych zdjęć... I tylko koni żal... Jak można być takim potworem...?!
Tak, tylko koni żal... Ja nie wie, bo chyba nie da sie przeoczyć że koń ma za mały kantar, nie można było w porę ich powiększyć, trzeba było doprowadzić to takiej sytuacji...nie rozumiem takich ludzi...
ja bym mu życzyła mieszkania w półmetrowych gównach z za małym kagańcem na twarzy...
a to zdjęcie konia co ma cały pysk rozwalony przez kantar to poprostu wymiękła.. 😲 😕
🤔zczeka: Ale patrzcie: ten kon musiał sporo urosnąć od czasu gdy założono mu ten kantar. Zatem jak długo już stoją w takich warunkach?
Nie wyrabiam. Czy tylko w Polsce kary za znęcanie się nad zwierzętami są tak małe?
Te zdjęcia wywołują u mnie jedno uczucie-niehumanitarne bardzo.
Chciałabym widzieć jak ten oprawca koni zdycha w boleściach z wyprutymi flakami rozwlekanymi przez psy.
😤
masakra 😲 😤
łzy same idą do oczu. Niech w Polsce w końcu zaostrzą kary za znęcanie się nad zwierzętami, bo coraz częściej słyszy się o takich przypadkach.
Z rozmowy właściciela ze strażnikami z SiPDZ (za TV24):
(kantary) "są zdjęte i temat się zakończył. To się zagoi."
"Trzeba było zwrócić uwagę, tobyśmy zdjęli, no nie ma sprawy"
"To jest sprawa z kilku dni dosłownie"
😤
Powtórzę to samo, co napisałam w kwestii maltretowanego kota: sąd sądem, ale w naszym państwie sprawiedliwość w moim odczuciu rozmija się mocno z zapadającymi wyrokami.
Ukręciłabym łeb przy samej du**e. Pościskała w ciasne, wżynające się w skórę sznurki.....
Nie mam słów. Brr... 👿
Płakać się chce 😕.
😤
swoją drogą w jednym z tych policyjnych programów na Animal Planet był kiedyś przypadek konia z wrośniętym kantarem- właściciel dostał za to kilka lat i dość dużą grzywnę (nie pamiętam liczb...)
No pięknie, kolejny bezmyślny sadysta z dwoma obliczami, tu biznesmen, właściciel radia i działacz w Związku Hodowców, a z drugiej strony ma głęboko w d.. te konie, a na jego stronie takie ładne zdjęcia...
http://www.pradzewarabians.com/
SKANDAL !!
Członek PZHKA ??
Właściciel radia ??
LEKARZ?- z profilu na naszej-klasie wynika, że ukończył Akademię Medyczną!
Czyli osoba nie upośledzona, nie biedna, nie laik totalny o koniach nie mający pojęcia!
Jestem w stanie zrozumieć jeszcze ( jakoś) osobę głupią, ciemną jak tabaka w rogu....Chociaż nie. Nie jestem! Bo można nie wiedzieć, że kopyta się struga, że gnój należy wywalać, że wystające kości nie świadczą o zdrowiu konia. Ale żeby kantar w pysk wrósł ????
SKANDAL! Powinien za to beknąć i to tak konkretnie !! Bardzo konkretnie!
Na tych ładnych zdjęciach to konie są chude i część ma już za małe kantary
Kurde wiecie co...
Drażni mnie coś takiego. Nie to w jakim konie sa tam stanie, ale to ze pare lat temu walczyłam ze strażą dla zwierzat i Tozem o to zeby zrobili cos ze stajnia w Alwerni. Gdzie konie stały u podnóża góry, miały "stajnie" zrobiona z paru belek i folii, całe błoto i syf z góry spływał im pod nogi w czasie deszczu. Była tam jeden niewypuszczany ogier który stał w tym syfie po brzuch.
Była masa klaczy ze źrebakami i kucykowy ogier który te klacze na pastwisku krył ciągle. Konie były chude masakrycznie a ich kopyta były w opłakanym stanie. Jedna klacz nie stała na 4 nogach, bo w przedniej miała wrosnieta podkowe tak bardzo ze nawet nie było jej widać. Zmusiłam wlasciela zeby razme ze mna temu koniowi to ściągnał... pod spodm była ropa i zgnilizna...
Wiecie co stwierdziła straż? brak uchybień.
Pan dalej prowadzi ta stajnie. Dlaje ma te same konie...
Tzn ze powinnam cos takiego od razu do gazet zgłaszać?
Jakim cudem tymi końmi z postu ktokolwiek sie zainteresował i jest odzew ludzi, a sprawa opisana pzreze mnie została po prostu olana?
Hypnotize chyba nie masz innego wyjścia tylko zgłosić sprawę mediom. Ja tylko jednego nie rozumiem, jeśli zgłosiłaś sprawę do straży (miejskiej czy dla zwierząt) to czy oni są ŚLEPI ❓ ❗ Nie wiem o co chodzi...
Pana (jeśli wogóle zasługuje na takie miano) od arbów to bym zatłukła własnymi rękoma jakbym dorwała, jak można ze spokojem patrzeć jak stworzenie cierpi. W takich momentach żałuję, że konie cierpią w ciszy, bo jakby mogły wyć to może faceta ruszyłby sumienie.
Boże widzisz a nie grzmisz.... ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗
Dla mnie dopuszczenie się takiego CZEGOŚ przez osobę podobno świadomą (lakarz, członek PZHK), powinno by karane podwójnie! To tak jak gwałt przez księdza albo morderstwo przez policjanta! Masakra!!! 😤
wiecie najgorsza jest buta tego pana, gościa z kasą, który myślli że można kupić za nią na własność końskie życie, układami partyjnymi, ogólnym kolesiostwem. Co na to jego koledzy-poklepią po ramieniu? Może przyszedł czas żeby nagłośnić sprawę notorycznego niewywiązywania się naszych władz z egzekwowania przepisów unijnych w organizacjach unijnych. Pozamiatanie tej sprawy pod dywan da zielone światło innym oszołomom. A apele o zbieranie wśród nas pieniędzy na pomoc w tym przypadku uważam za bezsensu. W końcu z naszych podatków utrzymujemy też administrację to niech kasą sypnie, a baron finansowy niech płaci, a nie naśmiewa się i kpi z ludzi uczciwych i hoduje pieczarki.
Nazywanie go hodowcą ubliża setkom uczciwych hodowców, którzy cieżko pracują żeby ich koniom byo dobrze, wzbudza podejrzenia przecietnego człowieka co do hodowli koni w Polsce
P.S. a tutaj kwiatek od hodowcy dla kolegów
"Prezes spółki będącej właścicielem stadniny powiedział tvn24.pl, że dziwi go szum wokół całej sprawy. Zarzuty stawiane przez PiSdZ ocenił jako bezpodstawne. - W stajni nie ma drastycznych warunków, konie są najedzone i zadbane, a kantar można zdjąć - twierdzi. Według niego, sytuacja w jego stadninie jest taka sama jak w innych."
Niestety zyjemy w kraju gdzie znecanie nad zwierzetami uchodzi wszystkim bezkarnie, szczegolnie tym ktorzy maja pieniadze i koneksje. Zreszta tak na marginesie znecanie sie nad rodzina tez uchodzi bezkarnie🙁 mamy takie a nie inne "prawo".
Jak zobaczylam reportaz to pierwsza mysl jaka mialam to pojechac do faceta przewiezc go w bagazniku do lasu, zbudowac my bunkier i tam go trzymac do konca jego zycia. Normalnie golymi lapami bym ......
Bardzo ciekawa jestem jak sie sprawa zakonczy.
Z jaja go powiesić ,aż chce się płakać na widok tych biednych koni 😕
Czemu w POLSCE nie ma kar za takie czyny powinni iść siedzieć i płacić wielkie kary i dostać zakaz trzymania zwierząt , 🤬
Wiecie,co? To już przecież nie jest pierwsza taka sprawa ,o jakiej dyskutujemy.
Nie jest nawet dziesiąta. 😕
I nie,wiem,jak Was,ale mnie nie uspokaja informacja,że sprawę ujawniono.
To znaczy-NIE MAM WRAŻENIA,ŻE SPRAWIEDLIWOŚCI STAŁO SIĘ ZADOŚĆ.
Przeciwnie- jestem przekonana,że teraz zacznie się rozmywanie, tłumaczenia,
granie na czas a na koniec śmieszny wyrok w zawieszeniu . Jeśli w ogóle.
Nie wierzę w państwo polskie . Nie lubię tego kraju-między innymi własnie za to.
Już przecież pisano,że Rzecznik Praw Zwierząt przy Panu Prezydencie ma zamknięte usta i zakaz wystąpień za napiętnowanie górali z ostoi PIS.
Nie lubię,nie lubię-wstydzę się.
Za dużo znajomych to ten Pan nie ma...
Wiecie co,? Myślę, że trzeba mocniej naciskać na ukaranie tego Pana. Czy myślicie, że w re-volcie jest n tyle siły by zatruć życie takim typom?
Taniu też mi wstyd ale tutaj widzę życiową rolę dla naszego Prezydenta, jako przedstawiciel naszego narodu powinien przejść do potomności i podręczników historii jako wzbudzający szacunek przywódca, który dokonał rzeczy do tej pory niemożliwej- usankcjonował, wyegzekwował prawo dotyczące praw zwierzat w tym kraju. Nie sztuka głaskać swojego kota i zamykać usta swojemu rzecznikowi, bo górali dużo, wybory się zbliżają i lepiej nie podpadać. Tu trzeba prawdziwej odwagi. A ja staram się wspierać finansowo właśnie Policję dla zwierząt, bo przy dużym poparciu społecznym będzie silniejsza. bera, o może pisać nma maila do Pana Prezydenta ?
Czy myślicie, że w re-volcie jest n tyle siły by zatruć życie takim typom?
Zatruć? Ja bym nogi z d. powyrywała i kazała maraton biec. 😤 😤 😤
Zwłaszcza, że ktoś tu napisał, że to nie biedny, niewykształcony chłopina z roli, tylko wielki pan biznesmen... Biznesmen... Imbecyl, kurna. 😤 Żenaaada.
Ja nie wiem KIEDY do jasnej anielki ludzi pojmą, że zwierzę(a tym bardziej KOŃ!) to nie jest zabawka do ładnego wyglądania?!
Nawet nie chcę oglądać tych fot, po Waszych komentarzach, a jak słyszę w sprawach o znęcanie się nad zwierzętami wyroki 'za niską szkodliwość czynu', to mną teleppie... 👿 😤
Nie lubię,nie lubię-wstydzę się.
dokładnie, amen.
Mnie przyszło do głowy,żeby napisać do tej Pani ale nie umiem jej znaleźć na stronie
http://www.prezydent.pl/x.node?id=82Umie ktoś?
Doczytałam już:
Krzysztof Kubasiewicz lekarz ginekolog 😲
RADIO PARADA I nawołuję łodzian do bojkotu tej rozgłośni .
I oświadczam,że ten pan powinien być wykluczony ze świata miłośników koni na zawsze .
I mam nadzieję,że ten sąd końcowy skarze go na wieczne męki . 😤