pensjonaty w okolicach trójmiasta
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317455#msg317455 date=1250455564]
P.S. Czy ktoś próbował "dotrzeć" do Pani Prezes i jej wytłumaczyć o co kaman? Tak z ciekawości pytam... 👀
[/quote]
nie raz, nie jedna osoba i w nie jednej sprawie. bezskutecznie. ciezko z nia dyskutowac
Lets-go, z nią się chyba nie da po ludzku rozmawiać, przynajmniej ja bym nie dała rady, zważając na to w jaki sposób się chociażby wypowiada. 🙄 Po prostu bym tego nie zniosła....
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317079#msg317079 date=1250413080]
Na pytanie jak mam trenować w lato na hali padła odpowiedź: No jest lato, na dworze. 🤔wirek: Ja na to: NIE MOŻNA TRENOWAĆ UJEŻDŻENIA NA ZEWNĄTRZ BO KOŃ POWINIEN MÓC SIĘ SKUPIĆ I MIEĆ DOBRE PODŁOŻE POD TYŁKIEM - mówię.
Sorry. ale to stwierdzenie bardzo mnie:
1- rozsmieszylo,
2- zdziwilo,
3-sklonilo do stwierdzenia, ze nie mam pojecia o jezdziectwie w ogole i sie na niczym nie znam 😵
No sorry, ale tak bzdurnej rzeczy juz dawno nie czytalam 😂
No dlaczego rozgrywane sa w ogole zawody w ujezdzeniu w sezonie letnim ??? Jak te konie moga sie skoncentrowac na czymkolwiek jesli nie drepcza akurat w hali ??? 😂 😂 No choc podczas halowek to publika chyba nawet jeszcze blizej czworoboku sie znajduje - i to wtedy Ci nie przeszkadza ?? 🤔
No i czy Ty jezdzisz GP, ze Twoj kon musi byc na 10000000% ( bo w tym przypadku to 100% to juz chyba bedzie za malo) skupiony w kazdej sekundzie pracy ??? 👀
Pozostaje tylko wspolczuc Twojej ujezdzeniowej$ "maszynie".....
[/quote]
No własnie mnie tez to zdziwiło :P No, ale moze w Niemczech tak się jeździ 😁
a ja do Przywidza nie zapraszam,bo mimo,że nie jest wcale tak dobrze,to i tak jest za gęsto...i mimo czerwonych wpisów na tablicy trzeba rozpychać się łokciami coraz bardziej. 🏇
[quote author=smerfi link=topic=87.msg317456#msg317456 date=1250455583]
Na pytanie jak mam trenować w lato na hali padła odpowiedź: No jest lato, na dworze. 🤔wirek: Ja na to: NIE MOŻNA TRENOWAĆ UJEŻDŻENIA NA ZEWNĄTRZ BO KOŃ POWINIEN MÓC SIĘ SKUPIĆ I MIEĆ DOBRE PODŁOŻE POD TYŁKIEM - mówię.
1- rozsmieszylo,
2- zdziwilo,
3-sklonilo do stwierdzenia, ze nie mam pojecia o jezdziectwie w ogole i sie na niczym nie znam 😵
No dlaczego rozgrywane sa w ogole zawody w ujezdzeniu w sezonie letnim ??? Jak te konie moga sie skoncentrowac na czymkolwiek jesli nie drepcza akurat w hali ??? 😂 😂 No choc podczas halowek to publika chyba nawet jeszcze blizej czworoboku sie znajduje - i to wtedy Ci nie przeszkadza ?? 🤔
No i czy Ty jezdzisz GP, ze Twoj kon musi byc na 10000000% ( bo w tym przypadku to 100% to juz chyba bedzie za malo) skupiony w kazdej sekundzie pracy ??? 👀
[/quote]
[/quote]
Ależ to bzdurne "przytyki" które tutaj wypisujecie. 🤔 Inaczej nie umiem tego nazwać. Przecież pracuje się z koniem w różnych miejscach i różne są cele różnych treningów. Zarówno jeżdżąc na zewnątrz i jeżdżąc w hali, jeżdżąc w terenie itd. itp. Ale jeżeli chciałabym się szczególnie przyłożyć do np. półpiruetów, idę do hali. Idę do hali także dlatego bo chcę zobaczyć ten półpiruet w lustrze. Idę także do hali jeżeli wieje silny wiatr lub jeżeli tną robaki. Podłoże rozumie się samo przez się i wiadomo, że nie może konisko dobrze chodzić jeżeli nie ma odpowiedniego podłoża, tylko ogrodzony kawałek łąki, piach, kamyki, tu i ówdzie stara torebka po czipsach, a jeżeli popada to kałuże jak jezioro Garda. Ale przecież wy to wiecie, więc są to głupie przytyki, nie wiem w zasadzie czym sobie na nie zasłużyłam. 🤔wirek:
A jak się poszukiwania zakończyły? Wybrałaś już coś?
Strzyga Ogólnie mówiąc w Trójmieście, z tego co widziałam (nie widziałam wszystkich ośrodków, podkreślam, np. nie widziałam Jackiewiczów, nie byłam w Przywidzu itp.!), jest tylko jedna osoba (ośrodek) która zrozumiała (w moim zrozumienia rozumieniu 😉) o co chodzi: stajnia Poni. Jeżeli miałabym przyznawać jakąś nagrodę, dostałaby ją właśnie Ponia. Bez dwóch zdań.
P.S. Czy ktoś próbował "dotrzeć" do Pani Prezes i jej wytłumaczyć o co kaman? Tak z ciekawości pytam... 👀
[/quote]
Tak, ale Hipodrom jest miasta - a celem polityków są wyniki wyborów, a nie Twój koń.
Poza tym p. prezydent Sopotu ma kłopoty, więc nikogo ruszyć nie da.
Do tego, by rozgrywały się wyścigi (to p. prezes lubi) nie musi na Hipo stać żaden koń. By odbyło się CSIO - też.
Najbliższe 2-3 lata to będzie remont - więc konie są niepożądane.
Niech nie zmyli Ciebie to, że p. Justyna Dysarz jest członkiem sopockiego klubu 🙂
Tak, ale Hipodrom jest miasta - a celem polityków są wyniki wyborów, a nie Twój koń.
Poza tym p. prezydent Sopotu ma kłopoty, więc nikogo ruszyć nie da.
Do tego, by rozgrywały się wyścigi (to p. prezes lubi) nie musi na Hipo stać żaden koń. By odbyło się CSIO - też.
Najbliższe 2-3 lata to będzie remont - więc konie są niepożądane.
Niech nie zmyli Ciebie to, że p. Justyna Dysarz jest członkiem sopockiego klubu 🙂
[/quote]
Na chwilę obecną, po tym co widziałam, przeżyłam 😉 i tutaj czytałam wszystko to dla mnie wygląda jak gigantyczna mistyfikacja 🤔wirek: albo przekręt. 🤔wirek: Nie bardzo "rozumiem" też hipodrom patrząc na to z "zawodowego" punktu widzenia (zajmuję się marketingiem, konkretnie marketingiem sportowym) - wszystkie działania nie trzymają się tam kupy. 🤔 Może się słabo znam, nie mam doświadczenia w tak dużym ośrodkiem, maksymalnie robiłam marketing dla 70 boksów z dwoma halami, a prawie 200 na hipodromie to już zupełnie inna bajka - jednak wydaje mi się że jednak "mechanizmy" podobne? ❓
Marketing hipodormu na ta chwile jest nastawiony na "jak najmniej koni".
I wydaje sie byc skuteczny. W tej chwili mamy kolo 40 koni na pensjonacie plus piec szkolek, po kilka koni kazda. Miejsc jest na 250 koni.
Smerfi a myślisz, że skąd się biorą te konie "ujeżdżeniowe", które na widok spadającego listka uciekają z czworobku?
Let's-go sorry, ale wbrew temu co piszesz wydaje mi się, że większości rzeczy, które wymieniasz potrzebujesz Ty, a nie koń jak twierdzisz. Bo dla mnie to rzeczami, których koń potrzebuje to padok z towarzystwem innych koni, trawa, woda i jak już musi być zamykany w boksie to żeby tam było czysto i było co do mordy włożyć. Rozumiem, że masz konia kalekę i że wymaga dobrego podłoża przy pracy, ale po kiego grzyba koniowi do szczęścia drągi, lustra, hala przez cały rok i karuzela? Rozumiem, że Ty możesz chcieć mieć te rzeczy zapewnione w pensjonacie, ale błagam nie pisz że to niezbędne do końskiego szczęścia.
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317509#msg317509 date=1250459058]
Na chwilę obecną, po tym co widziałam, przeżyłam 😉 i tutaj czytałam wszystko to dla mnie wygląda jak gigantyczna mistyfikacja 🤔wirek: albo przekręt. 🤔wirek:
[/quote]
Trywializując - podstawowym pytaniem dla marketingu jest "a ile więcej się sprzeda, jeżeli zrobimy to i to?"
W przypadku Hipodromu sprzedaje się (przynajmniej do niedawna tak było) wszystko "na pniu" - więc oferent może wybrzydzać w klientach, zamiast ich zachęcać.
Jeżeli masz możliwość być gdzie indziej - to tak zrób.
...albo ściągnij inwestora, który spowoduje ,że Hipodrom spokojnie sobie umrze w zapomnieniu...
dziś,na dobrą sprawę, to jest jedynym obiektem, gdzie mogą sie zima odbywać zawody...tak gdzieś w promieniu 150 km
Pod warunkiem, ze na odskokach konie nie beda sie dokopywac do betonu wlasciwie.
Ale fakt... nigdzie indziej nie ma hali o odpowiednich wymiarach.
Koniczka 😉 No wlasnie juz sie dowiedzialam skad sie takowe biora... Wystarczy zyczyc tylko duzo szczescia im a przede wszystkim ich jezdzcom...
Let´s go przepraszam ale nie rozumiem o co Ci chodzi z "przytykami"?? Sama wczesniej napisalas, podkreslajac swoja wypowiedz DUZYMI LITERAMI, ze, cytuje: " NIE MOŻNA TRENOWAĆ UJEŻDŻENIA NA ZEWNĄTRZ BO KOŃ POWINIEN MÓC SIĘ SKUPIĆ I MIEĆ DOBRE PODŁOŻE POD TYŁKIEM". Chyba sama nie wiesz co to znaczy pisanie/mowienie ze zrozumieniem w takim razie. Piszesz, wyraznie, ze sie nie da, po czym zmieniasz zdanie, ze jednak sie da ?? 🤔 Pomysl nim napiszesz cos... I jk juz napisano, daj swojemu "kalece" byc troche koniem. Jedynie dobrze, ze z tego co widzialam ma boks z padokiem.... Bo tak to mi go szkoda, jak czytam Twoje wypowiedzi.. Szczegolnie o derkach w upaly itp. Ale to nie ten temat wiec EOT.
P.S.Juz nie mowie o tym, ze podloza kon nie ma pod tylkiem,tylko pod kopytami/nogami. Jezdziec je moze miec jak na nim wyladuje w momencie kiedy kon "trenujacy ujezdzenie" bedzie jezdzony na zewnatrz i sie wyploszy, jak Koniczka wspomniala, spadajacego liscia. 😁
Koniczka To ja Ciebie przepraszam, ale jedną z najważniejszych rzeczy dla konia oprócz paszy to właśnie doskonałe podłoże, bo nie podejrzewam że słabe podłoże podnosi jakość końskiego życia, wręcz odwrotnie. 🤔wirek: Ale jak zresztą się przekonuję, widzę że jest taki "trend" do bylejakowości podłoża i bylejakowości boksu (brak możliwości wyglądania na dwie strony na przykład) 🤔 Trend za to jest w kierunku codziennego oczyszczania boksu (już dawno uważane za niesłuszne i szkodliwe) i w kierunku padoku. Przy czym także tutaj fatalnie może się skończyć wypuszczenie konia na "zimnych" nogach na padok. Uwierz mi, lustro podnosi jakość końskiego życia: Jeżeli ja wychwycę swoje błędy, będę mogła je korygować; jeżeli zobaczę, że jest koń za "ciasny" w szyi (taki trywialny przykład), będę mogła to skorygować i NA PEWNO wpłynie to na jakość życia mojego konia, pozytywnie.
wrotki Nawet się zastanawiam.
smerfi Bo koń powinien się móc skupić, to zdaje się być oczywiste. W ogóle nie rozumiem Twojego problemu. Nie będę więc kontynuowała wymiany zdań bo dyskusja z Tobą przypomina przysłowie: "Mówił dziad do obrazu, a obraz ani razu". Tyle że Ty jesteś tutaj obraz.
Let's-go czy to zadałaś sobie chociaż odrobinę trudu żeby zrozumieć co ja napisałam?
Tak swoją drogą to zastanawiam się czy ten Twój koń napewno nalezy do gatunku equus caballus. Bo znane mi egzemplarze raczej koncentrują się na zjadaniu cokolwiek znajdą, kontaktami z kolegami na padoku i kombinowaniu jakby tu się nie narobić. Lustra, drągi, hale i karuzele w krędu ich zainteresowań za bardzo nie należą, jakoś z moich obserwacji wynika, że są to rzeczy bawiące raczej osobniki z gatunku homo sapiens.
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317533#msg317533 date=1250462929]
Trend za to jest w kierunku codziennego oczyszczania boksu (już dawno uważane za niesłuszne i szkodliwe) i w kierunku padoku. [/quote]
Błagam wytłumacz mi co jest złego w tym, że codziennie sprząta się koniowi boks? Nie słyszałam tych najnowszych badań mówiących o zbawiennym wpływie amoniaku na konia, chętnie posłucham. Bo teorie, że padoki mordują konie już słyszałam. Fakt, koń jest stworzony do tego, zeby się kisić w boksie 22-23h na dobę.
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317533#msg317533 date=1250462929]
smerfi Bo koń powinien się móc skupić, to zdaje się być oczywiste. W ogóle nie rozumiem Twojego problemu. Nie będę więc kontynuowała wymiany zdań bo dyskusja z Tobą przypomina przysłowie: "Mówił dziad do obrazu, a obraz ani razu". Tyle że Ty jesteś tutaj obraz.
[/quote]
A ja słyszałam, że jeździec powinien umieć skupić konia na robocie bez względu na warunki. Powiedz mi proszę jak startować na dworze w warunkach reklamy+ludzie robiący dziwne rzeczy+budki+masa innych potencjalnie strasznych rzeczy na koniu, który jest pracowany tylko na hali i gdzie indziej nie skupia się na jeźdźcu.
A ja słyszałam, że jeździec powinien umieć skupić konia na robocie bez względu na warunki. Powiedz mi proszę jak startować na dworze w warunkach reklamy+ludzie robiący dziwne rzeczy+budki+masa innych potencjalnie strasznych rzeczy na koniu, który jest procowany tylko na hali i gdzie indziej nie skupia się na jeźdźcu.
od razu mi sie taka anegdota skojarzyła, o tym skąd się wziął zwyczaj godzinowego rozpisywania list startowych na ujeżdżenie...rozpiska godzinowa jest po to, żeby dobrze z domosedanem trafić.
ps. dziś są pewnie bardziej nowoczesne środki ...zwłaszcza w "jaskini lwa" 😉
Z jednej strony chciałoby się zgodzić z Koniczką że koń to jednak koń i niezależnie od tego ile czasu temu został udomowiony i niezależnie jaki byłby stopień jego kalectwa to wciąż pozostaje zwierzęciem stepowym. Ale tutaj też nie sposób się nie godzić z Let's Go 🤣, że dla konia oprócz paszy najważniejsze jest podłoże... pod warunkiem że jest TRAWĄ. 🙄 🤣 🤣 🤣
Śmiem nawet twierdzić, że jeśli to trawą nie jest, to system wartości nawet takiego konia (o ile można w ogóle o takowym mówić, bo przecież to tylko KOŃ a nie człowiek myślący abstrakcyjnie, czy posiadający uczucia wyższe) przedstawia się zgoła odmiennie... a wmawianie sobie, że drugą najważniejszą potrzebą życiową konia jest dobre podłoże jest - jeśli nie głupie - to najwyżej wygodnickie. O potrzebie hali i luster nie wspomnę, nawet pomimo chęci do samodoskonalenia się jeźdźca celem poprawy komfortu życia pupila... 🤔wirek: Ale po co pamiętać że koń nie tylko jest koniem, ale że przede wszystkim jest tylko koniem.
Ale to nie o tym wątek 😉
Podsumowując, zgadzam się w 100% z Smerfi.
Moi Drodzy, możecie być spokojni: nie wyprowadzicie mnie z równowagi. Koniczka Smutne, że próbujesz piaffować, nie zdając sobie sprawy z tego że warunkiem do piaffu powinno być doskonałe, odciążające stawy i ścięgna podłoże. Ale rozumiem, że dążysz właśnie do tego, żeby konia wypuścić na trawkę, bo piaffowanie na takim etapie wyszkolenia jakim jest i z taką świadomością jaką masz rzeczywiście mija się z celem i z rozsądkiem. I możesz mieć niedługo już tylko wybór: na trawkę.
Dlaczego jest podłoże dla konia takie ważne? Żeby był ZDROWY.
Dlaczego nie oczyszcza się boksów codziennie (jak znajdę czas wstawię skan artykułu, chociaż chyba nie warto zadawać sobie ten trud)? Bo zawartość amoniaku w powietrzu w stajni z boksami oczyszczanymi codziennie jest WIĘKSZA, ze względu na to, że są "nieczystości" codziennie poruszane. Po pierwsze. Po drugie, codzienne oczyszczanie powoduje że koń stoi w boksie na twardym podłożu, co za sobą niesie obciążenie stawów i ścięgien. Naturalnie chyba że stoi na gumowych matach, ale wątpię w to.
Wrotki Smutne, że ujeżdżenie Ci się z domosedanem kojarzy, ale Ty, zdaje się za mocny w tym temacie (ujeżdżenia) nie jesteś, więc rozumiem, że Ciebie domosedan interesuje.
[quote author=smerfi link=topic=87.msg317456#msg317456 date=1250455583]
1- rozsmieszylo,
2- zdziwilo,
[/quote]
[/quote]
W "moich" Niemczech jezdzi sie na dworze, kiedy tylko sie da.
zupełnie nie rozumiem, Lets-go dlaczego jestes taka pompatyczna?...no bo skąd brak poczucia humoru to całkiem jasne-tego od Teutonów nie można się nauczyć.
sądzę ,że dałbym sobie radę z Tobą na czworoboku,na szczęście dysponuję innymi końmi po za Centurionem. 😂
...a i on powoli się uczy, wczoraj 7 i 8 raz w życiu był na czworoboku i dał mi swoim spokojem druga lokatę w rundzie 😉, więc swoim wpisem krzywdzisz tych którzy byli za nami.
Let's-go a to mnie ubawiłaś 😂 Argumentów, żeby odpowiedzieć na to co napisałam zabrakło więc atakujesz mnie? Tak się składa, że stoję w stajni w której jest bardzo dobre podłoże, a mój koń nie jest kaleką tylko jest w doskonałej kondycji. I nigdzie nie zaprzeczałam, że dobre podłoże jest bardzo ważne dla zdrowia konia, ale tak naprawdę jest ważne do uprawiania jeździectwa, a to człowiek chce to robić, a nie koń. I wiem, że to może zabrzmieć jak szaleństwo, ale puszczam mojego konia na trawę mimo tego, że jest w świetnej kondycji i zdrowiu. Istne szaleństwo prawda?
Co do sprzątania - u nas sprzątają codziennie, zapachu amoniaku nie uraczysz. A koń kręcący się po boksie wcale nie "rusza" ściółki, prawda? Nie mówiąc już o wspaniałych inchalacjach amoniakiem kiedy śpi z nosem w niej zanurzonym. Co do twardości - raczej nie jest problemem, po prostu nikt nie oszczędza na słomie/trocinach/torfie (w zależności od tego na czym dany koń akurat stoi).
Anka A w moich Niemczech jeździ się na dworze wtedy kiedy trzeba i wtedy kiedy trzeba jeździ się w hali. Jestem przekonana, że jest też tak i w "twoich" Niemczech, a na pewno wśród "berajtrów" którzy startują konie sprzedażowe na zawodach, wierzę jednak, że często pracujesz na dworze konia, ponieważ zdaje się że nie masz LK (czyli LK IV), więc zapewne rzadziej startujesz, swobodnie korzystasz więc z placu na zewnątrz. Ale cała wymiana zdań to 🚫 więc zamknę ten rozdział. 😉
Koniczka Rozumiem, że podważyłabyś moje teorie ale podważyć teorie DOKR, które fakt zanieczyszczenia amoniakiem powietrza stajennego badało przez wiele lat, to już zwykła głupota.
Zamknę więc ten temat, przypinając do Ciebie karteczkę: "Przekorna - nierozsądna" 🤔
czyli no konie rajdowe sa meeeeeeeeeega nieszczesliwe bo czesto wiele godzin spedzaja w lesie i to nie naPROF PODLOZU ? dla mnie paranoja 😜 moj kon do tego roku nigdy nie byl jezdzony na prof podlozu bo nie bylo takich warunkow ale jakos nie narzeka😉 ani na samopoczucie ani na problemy zwiazane z nie PROF PODLOZEM 😉
Wypowiedzi lets-go robią sie coraz bardziej paradoksalne 👀
A wiesz, że trzeszczkowy koń powinien się jak najwięcej ruszać?
A wiesz, że trzeszczkowy koń powinien się jak najwięcej ruszać?
ale wiesz tez, że nie po każdym podłozu jest to dla niego rzeczywiście korzystne? kopne, grzaskie, nierówne podłoże zrobi mu więcej szkód niż pożytku. prawda?
Ale nikt nie mówi o jakies górzystej plaży tylko o przeciętnym podłożu np. o trawie. Chcąc czy nie chcąc koń sam sie stępuje, inaczej zalecane jest duuuużo stepa przed i po jeździe.
mnie sie wydawało, ze "przeciętne podłoże" to takie klepisko co zostaje po zadeptaniu trawy 😉 ale to akurat moje prywatne skojarzenie 😉
dopisane: czyli nieelastyczne, nierówne, itd. na moim trzeszczkowcu czuć różnicę kiedy chodzi po czymś takim a po lepszym podłozu. w pracy go nie sprawdzałam na klepisku - z przyczyn oczywistych.
Chcąc czy nie chcąc koń sam sie stępuje, [glow=red,2,300]inaczej zalecane jest duuuużo stepa przed i po jeździe[/glow].
czyli osiagamy coś na kształt zrozumienia w rozmowie? 😉 🙂
margaritka Miej troszkę wyobraźni: Konie rajdowe po pierwsze poruszają się głównie po prostych, nie obciążają stawów i ścięgien podczas skoków, ciasnych, wolt, zwrotów itp. Nie ma wielu intensywnych zmian tempa: galop-stęp, nie wspomnę już o galop-stój, którego to ruchu w zasadzie nie powinno się wo ogóle poza czworobokiem wykonywać, bo bardzo obciąża kolana (konia) Po drugie, spytaj zawodników rajdowych, jeżeli podłoże jest słabe, zsiadają z konia i biegną z koniem w ręku. 🚫 Niemądra dyskusja w której od tej chwili odmawiam uczestnictwa 😉 Koniec. Kropka.