pensjonaty w okolicach trójmiasta
Trubal - to ten sam Adam ;]
no z Waldkiem to niestety tak juz jest z terminami :P dlatego juz mojego konia nie robi.
Byłam przez ostatnie klika dni w Trójmieście poszukując domu dla Lordka i domu dla siebie. 👀 Wrażenia: przeważnie takie: 🤔wirek: Nawiększe wrażenie jednak zrobiło na mnie "ogladanie" hipodromu. Oto moja historia 😉
ETAP 1 - Dzwonię do biura hipodromu...
Ja: Dzień Dobry, przez ostatnie kilka lat trenowałam w Niemczech, teraz wracam do Polski, chciałabym obejrzeć teren hipodromu i zapytać o boks: Czy są wolne boksy?
Hipo: Chyba tak.
Ja: Chyba?
Hipo: Chyba bo Pani od boksów jest na urlopie.
Ja: Aha. A Prezes?
Hipo: Prezes też nie ma.
Ja: A kto jest?
Hipo: No, JA jestem!
Ja: Więc porozmawiam z Panią, Pani na pewno także się orientuje. Proszę mi powiedzieć, czy jest ktoś kto mógłby mi około godz. 13 tej pokazać ośrodek?
Hipo: Nieeee, co pokazać? Stoją konie.
Ja: Rozumiem (tak naprawdę NIC nie rozumiem 🤔wirek🙂 Czyli mam sobie obejrzeć hipodrom sama?
Hipo: Nieee, tam nie wolno chodzić, tam stoją konie. Prywatne, nie wolno chodzić.
Ja: To w jaki sposób mam obejrzeć ośrodek? 😵
Hipo: Nie wiem. Trzeba czekać.
Ja: Na co ❓ ❗ ❓
Hipo: Aż ktoś wróci. Po 27. sierpnie ktoś będzie.
Ja: No dobrze. Proszę mi więc powiedzieć, czy ośrodek planuje zakup karuzeli w najbliższych miesiącach?
Hipo: Powiem Pani że NIE WIEM CO TO JEST KARUZELA.
Ja: 😵 😵 😵
ETAP 2 - oglądam hipodrom...
W połowie drogi zauważyłam kilku pracowników (stajennych) "na papierosie". Podchodzę więc i pytam: Czy są wolne boksy i gdzie są.
Stajenni: W stajni 8 i 9 są jakieś.
Ja: Jakie?
Stajenni: No są.
Ja: A na tzw. kwadracie?
Stajenni: Nie ma.
Ja: PRZECIEŻ WIDZĘ ŻE SĄ.
Stajenni: Nie ma.
Ja: Całe 3 a (lub b, nie pamiętam) jest puste!!! 🏇
Stajenni: Eee.
Ja: Potrzebuje duży boks.
Stajenni: Jak ma Pani dużego konia to znajdzie się duży boks.
Ja: W 3 a?
Stajenni: No nie ma boksów.
Ja: Przecież wiem że się zawsze znajdują boksy.
Stajenni: Może jest jeden.
Ja: Wolałabym środkowy.
Stajenni: No to może Pani sobie zarezerwować, jak Pani taka uparta.
Ja: Czyli jest wolny ❓ ❗ ❓
Stajenni: No to ten jeden jest dla Pani wolny.
Ja: 🤔wirek: 🤔 🤔wirek:
ETAP 3 - Rozmowa w biurze...
Treść: Na hipodromie wynajem kosztuje ok. 820 PLN. Hala jest w lato zamknięta. Obie inne hale też, bo stoją tam boksy letnie. Plac z piaskiem kwarcowym też jest zamknięty, bo odkryła Prezes że plac trzeba pryskać wodą i pielęgnować, zainstaluje więc AUTOMAT na monety żeby z niego skorzystać. Na pytanie jak mam trenować w lato na hali padła odpowiedź: No jest lato, na dworze. 🤔wirek: Ja na to: NIE MOŻNA TRENOWAĆ UJEŻDŻENIA NA ZEWNĄTRZ BO KOŃ POWINIEN MÓC SIĘ SKUPIĆ I MIEĆ DOBRE PODŁOŻE POD TYŁKIEM - mówię. Na to Pani: To trzeba w deszcz jeździć, wtedy jest hala otwarta. 🤔wirek:Na pytanie, że jak tna owady, to też trzeba jeździć w hali, nie wiedziała co odpowiedzieć 🤔wirek:
Pytania z serii: W jaki sposób jest zapewnione bezpieczeństwo dla koni, kiedy jest ostatni obchód, kto jest w nocy na terenie ośrodka, skąd mam wiedzieć że jak zostawię konia w ochraniaczach Back on Track po 110 EUR/szt. to skąd mam wiedzieć że rano będzie je jeszcze miał na nogach - NIKT nie umiał mi odpowiedzieć na to pytanie.
PODSUMOWANIE: 🤔wirek: 🤔wirek: i jeszcze raz 🤔wirek: Nie odmówię sobie też przyjemności rozmowy z Panią Prezes. Na pytanie czy Pani Prezes jeździ konno usłyszałam: Tak rekreacyjnie, w tereny, owszem. W jaki sposób taka osoba może prowadzić ośrodek jakim jest hipodrom? Jeżeli Pani Prezes "odkryła" że plac treningowy trzeba pielęgnować to jaką to ma przyszłość? Może w ogóle nie zdawała sobie sprawy z tego że NIE MOŻNA trenować konia na po prostu, k...wa, łące ❓ ❗ ❓ Że aby koń mógł odnosić sukcesy, być zdrowy, szczęśliwy i żeby ona miała dla ośrodka pieniądze, to musi ten koń mieć możliwość treningu: halę przez cały rok, lustra w hali, podłoże dobre WSZĘDZIE, obszerne boksy, o karuzeli nie wspominam bo to nie jest konieczność (tylko dla mnie), dwa komplety dragów: na zewnątrz długie, do hali krótkie, i że każdy po treningu z hali, placu ma obowiązek sprzątnąć kupy konia itd. itp.
Cytuję Panią z biura: BO MY TUTAJ JESTEŚMY MONOPOLISTĄ I MOŻEMY W ZASADZIE ROBIĆ CO CHCEMY.
Miałam też "przygodę" w Łężycach, ale napiszę kiedy indziej.
edit: literówki
witamy w polsce 😂
z tymi pytaniami to pewnie bedziesz slynna w biurze hipodromu.. (bez urazy..ale..)
-skoro nie wolno na teren hipodromu wchodzic to co robia tam spacerowicze i kto niby tego pilnuje?
-karuzela?? trzeba bylo sie przejsc na plac na torze.. i obadac w ogole miejsca gdzie laskawie mozna lonzowac..
-pracownicy moze i wiedza, swoim powiedza..
-hala zamknieta? hmm jak tam jeszcze bywalam, to otwarta byla zwykle, ale albo zastawiona boksami, albo troty wsypane gorkami, albo zaduch i brak powietrza.. co kto woli do wyboru..
-ochraniacze za 110euro? schowaj je w domu i na hipodrom nie przynos 😂 tam nawet stare i zniszczone sprzety gina a co dopiero cos lepszego..
jak ci sie jeszcze nie odechcialo to twarda jestes 😎 ale zapomnij o jakiejkolwiek organizacji na hipodromie, a tymbardziej o dogladaniu koni. tam trzeba po prostu siedziec albo miec swojego pracownika co koni doglada.
tyle 😎
lets-go, czytałam z uśmiechem. Serio, mogłaś znacznie gorzej trafić (gorzka refleksja, niestety).
dokladnie , witamy w PL ;]
a co do obchodow, czy pilnowania osrodka w nocy - nie wiem czy obilo ci sie o uszy jak jakis czas temu ktos wypuscil w nocy z hipodromowych stajni ok 20 koni . taka jest tak opieka ;-)
co do wolnych boksow, to faktycznie teraz moga stac puste, ale wiekszosc jest zarezerwowana.
po wakacjach konie wracaja znow do sopotu.
wiec nic dziwnego ze pracownicy mowili, ze boksow na kwadracie nie ma
lets-go, na oglądanie hipo trzeba się było ze "swoimi" umówić. I tak każdy z ulicy ma wejście na teren ośrodka ido stajni...
lets-go szkoda, że nie zdradziłaś, że chcesz zwiedzić hipodrom. Pokazałybyśmy Ci ze Strzygą najciekawsze atrakcje turystyczne 😁 Place do lonżowania, padoki 🏇
... miejsca gdzie pija młodzież, gdzie są dobre gruszki (ale to po drugiej stronie płota)
ej, to my mamy jakieś place do lonżowania 👀
Macie, macie. Oczywiście profesjonalne 8-)
Między stajniami, tam gdzie kiedyś był padok. Teraz jest parkingo-lonżownik. 😎
Chyba, że wymyślili coś jeszcze bardziej prrrofesjonalnego 🤣
Moon, jak były wyścigi to tam z Glutem po jeździe chodziłam na pastwisko dla ubogich 😁
Są jeszcze dwa miejsca do lonżowania koło kolejki, pomiędzy padokami za parkingiem dla trajlerów.
lets-go, czemu mnie ta histroia nie dziwi?? 😉
Witamy w naszej bajce, ze tak powiem... na hipo trzeba nauczyc sie funkcjonowac.
Co do biura i boksow. Musisz rozmawiac z pania Malgosia lub pania Basia (chyba obie sa na urlopie). Reszta nie ma zielonego pojecia o pojeciu. 😉 W tej chwili duza czesc boksow na kwadracie jest fizycznie wolna, ale formalnie w rezerwacji i na jesien wchodza konie. Jednak nie wydaje mi sie zeby tyczylo sie to wszytskoch boksow. Z tego co mi wiadomo to czesc koni juz tu nie wraca.
Pani prezes jest eee.... pania prezes. Przezuca papierki itp. natomiast co sie dzieje na hipo i jak wszystko funkcjonuje nie ma zupelnie pojecia.
lets-go, Też ostatnio dzwoniłam na hipodrom. Chyba odebrała jakaś inna pani, bo udzieliła mi wszystkich informacji, powiedziała żebym zadzwoniła na początku września i że boksy na pewno będą 😉
na pewno będą 😉
Na pewno, na pewno, bo ten kto tu był to raczej niechętnie będzie wracał...
Nie do konca. Mnostwo ludzi wraca tu jednak na zime ze wzgledu na duza hale.
A, też racja, ale to chyba jedyny plus 😂
No i dojazd. Do coponiektorych stajni dojazd zima bez jeepa / suva jest cieeeezki.
Gosia, Zachęcaj mnie dalej 😎 ja nie jestem fanką hipodromu, ale jest on dla mnie prawdopodobnie jedynym wyjściem...
lets-go, nieźle 😁
...co większa stajnia, to większe wariatkowo? 😉
Gosia, Zachęcaj mnie dalej 😎 ja nie jestem fanką hipodromu, ale jest on dla mnie prawdopodobnie jedynym wyjściem...
Dobra, dobra. Już siedzę cicho... 😎
Leci pw
Qaida, przyjedź, postój z miesiąc. Ja nie mam konia, dlatego patrzę na to z boku. Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. Trzeba mieć tylko dużą dawkę samozaparcia i duuuuuuużo dystansu.
Zapraszam też do nas do Dajaka, na razie co prawda nie ma jeszcze hali, ale u nas jest ładna pogoda 🙂
Przyjedź, chociaż i zobacz co i jak 🙂
Trubal
Dajak bardzo fajna stajnia, ale..... hala.
Jak sie dorobicie hali to z wielka checia wstawie konia, moze dwa.
W ogole hala istnieje juz w blizszych planach, czy na razie nie ??
Trubal, wiesz może czy w Dajaku stoi/stał Faworyt? Ciemny gniady, wysoki.
lets-go, nieźle 😁
...co większa stajnia, to większe wariatkowo? 😉
WARIATKOWO - to pasujące określenie - boksy w "dziewiątce" (chyba) są pomalowane na (niegdyś biały, teraz pożółkły) BIAŁO więc jak szpitalu psychiatrycznym 😉 🤔wirek:
lets-go - niestety w wielu stajniach, nie tylko w trójmieście, będziesz się często pukać w głowę...
ja co prawda rozumiem potrzebę posiadania hali (niekoniecznie w lecie, bo na owady są psikadła a koń powinien umieć się skupić także na placu zewnętrznym/w lesie/na łące jeśli jeździec tego od niego wymaga), karuzeli, zewnętrznych placów do jazdy, trenera, obchodów, kliniki na miejscu, padoków i wszystkich innych bajerów, ale - jak widać - musisz wybrać najważniejsze dla Ciebie i konia rzeczy, bo wszystkiego się nie pogodzi... niestety...
to nie biały, tylko szaro-niebieski ^__^
lets-go szkoda, że nie zdradziłaś, że chcesz zwiedzić hipodrom. Pokazałybyśmy Ci ze Strzygą najciekawsze atrakcje turystyczne 😁 Place do lonżowania, padoki 🏇
Celowo wyruszyłam samotnie "ku przygodzie", żeby poczuć niczym nie zmącony "PURE" klimat, doświadczyć wszystkiego niczym samotny i waleczny rycerz Jedi 😉 w swojej krucjacie przeciwko Vaderowi 😉
P.S. Czy ktoś próbował "dotrzeć" do Pani Prezes i jej wytłumaczyć o co kaman? Tak z ciekawości pytam... 👀
[quote author=lets-go link=topic=87.msg317079#msg317079 date=1250413080]
Na pytanie jak mam trenować w lato na hali padła odpowiedź: No jest lato, na dworze. 🤔wirek: Ja na to: NIE MOŻNA TRENOWAĆ UJEŻDŻENIA NA ZEWNĄTRZ BO KOŃ POWINIEN MÓC SIĘ SKUPIĆ I MIEĆ DOBRE PODŁOŻE POD TYŁKIEM - mówię.
[/quote]
Sorry. ale to stwierdzenie bardzo mnie:
1- rozsmieszylo,
2- zdziwilo,
3-sklonilo do stwierdzenia, ze nie mam pojecia o jezdziectwie w ogole i sie na niczym nie znam 😵
No sorry, ale tak bzdurnej rzeczy juz dawno nie czytalam 😂
No dlaczego rozgrywane sa w ogole zawody w ujezdzeniu w sezonie letnim ??? Jak te konie moga sie skoncentrowac na czymkolwiek jesli nie drepcza akurat w hali ??? 😂 😂 No choc podczas halowek to publika chyba nawet jeszcze blizej czworoboku sie znajduje - i to wtedy Ci nie przeszkadza ?? 🤔
No i czy Ty jezdzisz GP, ze Twoj kon musi byc na 10000000% ( bo w tym przypadku to 100% to juz chyba bedzie za malo) skupiony w kazdej sekundzie pracy ??? 👀
Pozostaje tylko wspolczuc Twojej ujezdzeniowej$ "maszynie".....