Nie ja mam jaszczurkę ale mój chłopak 🙂 Jaszczurki dzielą się tak generalnie na właściwe, gekony, kameleony, agamy, warany, legwany 😉 Zywią się one przeważnie robalami, świerszczami i tego typu jedzonkiem, które się im podaje żywe. Mieszkają w terrarium, które mają rozmiary odpowiednie dla każdego gatunku. W zależności od środowiska w jakim żyja naturalnie terra powinno być użądzone np tak by mogła się wspinać, inna kopać dołki itd. Z wilgocią i temperaturą podobnie wszystko zależne od jaszczurki czy tropikalna czy pustynna. 🙂 Do utrzymania tych parametrów zamieszcza się w terra np kamień grzewczy na którym jaszczur się wygrzewa bądz lampę itd. Zwsze musi być zbiorniczek z wodą of cours 🙂 Maja tez one rózne tryby życia np dzienne a inne nocne. W zasadzie to polecam stronę
http://www.terrarium.com.pl/dzial/opisy-gatunkow tam masz opisy wszystkich gatunków z tym jakich warunków potrzebują itd oraz z trudnością hodowania. Generalnie na poczatek poleca sie np gekony lamparcie bardzo sympatyczne jaszczurki w cętki 🙂
gekon lamparci :

a tu jedna z jaszczur, która mi się bardzo podoba - tęczowa, mieni sie kolorami tęczy 🙂

a tu gekon perełkowy, pustynny też dośc łatwy w utrzymaniu 🙂

a tu np terrarium dla Agamy czyli już ciut większego zawodnika 😉