sprzęt niekoński sprawdzający się (lub nie) przy koniach
oliwka dla dzieci Bambino lub jakaś inna, świetna na nawilżanie skóry,
Akurat oliwka Bambino wysusza zamiast nawilżać. Wczoraj skończyłam butelkę i więcej tego ścierwa nie kupię. Oliwa z oliwek, ewentualnie oliwka Jonhsona.
u mnie akurat pomogła, no i na zasychajace ranki-otarcia też pomaga, no ale może to też kwestia, że może jakiś składnik zadziałał alergicznie albo coś.
A do wsiadania to miałam kiedyś starą wannę odwróconą dnem do góry. Fajna, bo szeroka i wygodna, no ale nieprzenośna 😉
W kwesti fajowego OT o sls
- sprawdziłam szampon, który mam dla mojej Stubben z wyciągiem z błękitnego lotosa = w składzie nie ma sls !!! 😀
Gdy koń obciera ogon...
Smarujemy octem.
Sprawdzone, działa! 😉
Jak nie macie sciagaczki, swietnie zciaga sie wode bialym sznurkiem od siana!Bobasowe chusteczki sa wrecz niezbedne ;p
do peelingu kopyt - szczotka do polerowania metali! polecil mi ja bardzo dobry kowal, ktory uzywa jej od lat, takze jest w pelni bezpieczna
do trzymania paszy w pace - przezroczysta skrzynia na kolkach z OBI z podwojnym otwarciem (tzn z obu stron sa dzielone klapy do otwierania, przez o nie musze jej calej otwierac zeby wybrac 1 miarke) - BARDZO polecam, wchodzi do niej 25kg worek, a kosztuje chyba z 30zl...
ludwika uzywam nieraz do czyszczenia popregu prestigea z zaschnietego potu 😂 mam go 6 lat i nic mu nie jest (skora jak nowa)
do peelingu kopyt
🤔 A mnie uczono, że właśnie szczotka, nie może być twarda, by nie uszkadzać i zdzierać cennego szkliwa
Zakładam, że rivik, o peeling podeszwy chodzi - słynny biały proszek oskrobywany kopystką 😉
wlasnie kowal radzil zeby co jakis czas zrobic peeling kopyta z gory 😁 probowalam i kon nie umarl... nie wyschly mu tez kopyta, za to sa gladkie i o jednolitej powierzchni... kon wcale nie protestuje jak mu sie to sciera
Jak nie macie sciagaczki, swietnie zciaga sie wode bialym sznurkiem od siana!
Jeszcze lepiej sprawuje się bat jako ściągaczka.
Na grubość to chyba wygodniej tarnikiem zbierać... ale ja się nie znam, ja tylko robię to, co mi Dea każe 😁
ale tarnikiem to chyba nie wolno calego kopyta? tj taka wersja bardziej soft 😎 ktos wczesniej pisal ze peelinguje gabka z papierem sciernym?
chusteczki nawilżające - niezbędne 😜
do czyszczenia kopyt z zewnątrz i ochraniaczy - szczoteczka do paznokci z długim włosiem
oliwka Bambino albo Johnnson
[quote author=jula. link=topic=2103.msg307488#msg307488 date=1248889564]
Jak nie macie sciagaczki, swietnie zciaga sie wode bialym sznurkiem od siana!
Jeszcze lepiej sprawuje się bat jako ściągaczka.
[/quote]
jan porownywalam bat uj. i sznurek.lepiej jest sznurkiem ;p
"psia" szczotka do czyszczenia rzepów od owijek ,czapraków ,ochraniaczy ,derek i innych.
Wygląda tak:
do trzymania paszy w pace - przezroczysta skrzynia na kolkach z OBI z podwojnym otwarciem (tzn z obu stron sa dzielone klapy do otwierania, przez o nie musze jej calej otwierac zeby wybrac 1 miarke) - BARDZO polecam, wchodzi do niej 25kg worek, a kosztuje chyba z 30zl...
rivik ktora?? masz jakies foto bo ja wlasnie szukam na pasze...
Kupie sobie na szczotki i powiesze na boksie:
http://moto.allegro.pl/item701796499_organizer_torba_kieszen_na_fotel_samochodowy_a.htmlI będzie jedna rzecz mniej do targania z siodlarni 🙂
Ja właśnie będę przerabiać nieużywaną torbę w podobnym celu. Ma dużą jedną komorę okrywaną klapką na rzep.
Planuję wstawić stelaż z płytek (dno, boki, i tylna ścianka ), by powstało funkcjonalnie coś na podobieństwo torby na boks eqiline.
http://www.equishop.pl/zobacz,490,kat,136,equiline-torba-na-boks-f03012
Dramka, takie rzeczy na boksie stają się zbiornikami syfu, trzeba by to trzepać i czyścić codziennie żeby nie wyglądało jak zasyfiona wystawka. Praktyczne w pace wewnątrz, ale na zewnątrz boksu- uważam, że mało fajne. A już tym bardziej trzymać w tym szczotki i wystawiać je na całodobowe zakurzanie.
Burza, a z klapką chyba się powinno mniej syfić ?
Ja swoją torbę głównie potrzebuję, na komplet zapasowych szczotek i rzeczy np. dla stajennych.
Dorotheah, mniej ale nie wiele.. koleżanka miała coś takiego, część zakrytą klapką z rzepem, część luzem, w rezultacie wszystko co fruwało po stajni, drobiny siana, słomy, kurz, z pająkami włącznie się do tego przyczepiało i było bardzo niehigieniczne. Serio to jest super sprawa w szafce, ale nie na zewnątrz. Lepiej postawić małe pudełeczko czy wiaderko zamykane przed boksem.
Dzięki.
🤔 No nić będę kombinować coś możliwie mało syfiącego się wewnątrz, ale koniecznie muszę mieć coś wiszącego (i w miarę delikatnego - jak koń zawadzi niech to się nawet zepsuje, ale konia nie zrani).
[quote author=rivik link=topic=2103.msg307744#msg307744 date=1248939755]
rivik ktora?? masz jakies foto bo ja wlasnie szukam na pasze...
[/quote]
obfoce w weekend 😎 ale jest cala przezroczysta i ma niebieska pokrywe zamykajaca calosc od gory
Burza, Ale moja torba ma klapki 😉 Pudełko nie mogę zostawiac przed boksem a mam dosyć 2 razy chodzić z rzeczami żeby osiodłać. Zobaczymy..jak wyżej wyrzucę. W sumie w pudełku na szczotki też zbiera się syf a pudełko mam takie otwarte bez pokrywy 😉
Tylko , że worki są paskudne po napełnieniu. A torba z takim stelażem jest praktycznie przecież jak worek, tyle, że ładniej wygląda.
Pobawię się i przetestuję kilka opcji. A dzięki za pomysły. 🙂
Dorotheah sa takie miekkie walizki w dziale moto allegro
ooo jakie ? jak to wygląda, może jakiś link kojarzysz?
Dzięki śliczne. Kiedyś coś podobnego już szukałam, ale znalazłam mały wybór w innym dziale.
Kurcze chyba kupię ten kuferek 50x15x 25, bo chyba jest lepszy niż mój pomysł ze stelażem w przerabiamnej torbie, no i leżącxy prostokąt będzie wygodniejszy niż kwadratowa torba.
Tylko mocowanie jakieś inne zamontuje (oczka do taśm parcianych w okolicy rzepów). 🙂 A z czystością - najwyżej będę się często bawić, choć myślę, że bez przesady, bo kuferek zawiśnie jako rodzaj zapasowego schowka, sporadycznie używanego.