Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Robię rozeznanie dla koleżanki, właściciele koni z PSSM jakie paszę wam się sprawdzają? 🌷
Wracam do tematu podwyżki ceny na Natur Musli Solo 👿
Macie jakiś pomysł na tańszą alternatywę?🙏
BUCK   buttermilk buckskin
12 kwietnia 2025 09:41
charlieeee PSSM heterozygotyczny, czyli "łagodniejsza forma" oraz koń typu "do-er" - żadnej paszy nie daję tylko siano i siano plus wszystko co włókniste (wysłodki, trawokulki, otręby) i tłuste (makuch, olej) ale oczywiście zimą więcej, latem niewiele, oraz elektrolity, wit.E+Se
A ja zakupiłam dla mojego wybrzydzacza Spillers Speedy Mash i micha w końcu wylizana 😍 cieszę się jak dziecko, bo naprawdę nigdy nie miałam problemu z jedzeniem u konia, a to jest spory problem. Zjada w nim nawet Redplex i witaminy, które mu nie smakują. Oby ta chwila trwała.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
12 kwietnia 2025 12:15
Dziewczyny dzięki wielkie za pomoc jeszcze raz i daje znać,ze dziadek niejadek wyżera cała wielka miskę dwa razy dziennie od dwóch tygodni 🙂 dosmaczam sieczka glyx i wjeżdża wszystko co podam 😁 niestety nie udaje się podać więcej posiłków ponieważ w ciągu dnia ponieważ denerwuje się i nie chce odchodzić od koni. Rano i wieczorem sam w swoim zakodowanym trybie przychodzi i zjada. Odkąd je ruszyło też z sianem i ewidentnie lepiej się czuje i jest silniejszy,bardziej ruchliwy. Mam też wrażenie że lepiej wygląda co potwierdził właściciel widząc go pierwszy raz od ponad 2 tygodni. Jest szansa,że jeszcze pośmiga 😀 mieszam owies,jęczmień,trochę kukurydzy (wszystko srutuje) z wyslodkami i lucerna i do doprawiamy glyxem. Oczywiście całość moczę.
BUCK   buttermilk buckskin
12 kwietnia 2025 22:10
lacuna super 🙂
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
14 kwietnia 2025 09:56
lacuna, Świetna wiadomość! 😀 Oby tak dalej.
Agrobs wypuścił nową paszę - jak ktoś się na nią skusi, to dajcie tu koniecznie recenzję 😀
IMG_4246.jpeg IMG_4246.jpeg
cena za te 15kg zabija...
W temacie alternatywy dla Natur Solo
Nikt, nic?
Dziewierz, - a co dokładnie potrzebujesz od tej paszy? Generalnie takiego zamiennika równego to nie ma raczej, mało jest pasz będących takim koncentratem, dających energię, ale nie tuczących 😕 Jednak Natur Solo jest trochę "magiczny" pod tym względem.
To co mi przychodzi do głowy to może jakiś Hoveler.Pur? Nuba slimmer+coś na energię?
Całkiem nieźle mi wypadał też krauter pellet (bo pellet wypadał lepiej wartościami odżywczymi vs muesli), mój na nim nie przytył. Tylko dokładałam dodatkowo witaminy jednak.

keirashara, Nisko skrobia, nisko cukier, sporo energii…
I cena nie z kosmosu
I chyba nic nie znajdę🙁
keirashara, z tym że Hoveler Puritan jest tuczący i nie ma energii.
Pur Sport nie tuczy, ma energię, ale nie jest koncentratem.
Dziewierz, ja na razie wymyslilam
MUSLI DLA KONI SPORTOWYCH Z ALERGIAMI IL CAMPIONE 249
https://ilcampi.one/pl/p/249-MUSLI-ALERGICZNE-SPORTOWE-10KG/159
i ewentualnie 249p jako podstawowe ale ma sporo mniej energii.

Sklad ma przyzwoity, nisko cukier i skrobia, cena nizsza niz Natur Solo, pozbawiona alergenów. Jeszcze nie testowalam ale na pewno na ten 10kg worek sie skusze

Ta wersja podstawowa to w ogole ma bardzo przyjemna cene
https://ilcampi.one/pl/p/249p-MUSLI-ALERGICZNE-NISKOENERGETYCZNE-20KG-/160
Remson, ja stosuje tą sportową i jestem zadowolona, zwłaszcza teraz po zmianach jak już usunęli soje 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się