dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Czy ktoś mądry może mi podpowiedzieć co składowo wypada lepiej ?
https://sklep.hippovet.pl/produkty/nowa-formula-daily-minerals-witaminy-20-kg/
https://sklep.hippovet.pl/produkty/semper-min-15-kg/
Ja na to patrzę, patrzę.. no tu tego więcej, a tu tego więcej.. i nie wiem co lepsze 😅
Kierunek- ogólne witaminy
PannaDziewanna, - semper jest fajny jak nie podajesz innej paszy, bo to jest takie muesli, albo jak chcesz dosmaczyć sieczkę czy coś. Dla mnie był idealny przy kontuzji konia.
Natomiast jeśli chodzi o daily minerals to fajna jest wersja senior, bo tam masz też od razu rzeczy na układ ruchu, a podajesz jedne granulki, a nie pięć różnych rzeczy.
W stosowaniu - na obu mój koń miał dobre wyniki 🙂 Choć przy semper min raz wywaliło cynk w kosmos (zakładając, że to nie był błąd labu, ale powtarzałam po miesiącu detoksu i był w normie, natomiast dalej wysoko).
Pierwotne założenie było takie, że biorę Semper mix i jakieś podstawowe muesli / fancy sieczkę żeby w pudełku się objętość zgadzała, ale wtedy muesli nie pełnoporcjowo tylko tak no.. na dopchanie pudełka. Ale coś mnie tkneło, żeby jeszcze zerknąć na witaminy w formie peletu no i się zrobił dylemat 😅
PannaDziewanna, - a patrzyłaś na mebio grain free balance? Bo zamiast witamin, sieczki i czegoś mogłabyś dawać tylko to 🙂
keirashara, ja mam takie zdanie ( i na maxa można mieć inne, nie piszę z poziomu autorytetu tylko tego, co aktualnie wiem):
1- linienie lub trochę przed lub po- 99% koni potrzebuje dosuplementować się miedzią. jej zużycie na pordukcję okrywy włoswej jest ogromne, a jak nie ma zapasu w watrobie to nieststy kon zaciąga tą, co ma w ścięgnach w siatce kolagenowej.... i potem na wiose są "niespodzianki" ścięgnowe niemiłe.
Wyniki krwi - badanie jest niemriarodajne. nie mirzy zapsu tylko aktualną dostępność we krwi...
2. magnez niedobory- trzeba wiedzieć dlaczego. I tak, jak mamy złodziei magnezu (lucerna, wysłodki i spółka, zioła, np. pokrzywa itd.) to musim podawać w suplach. A jak nie żywimy w ten sposób, a mamy niedobory/ lub ich oznaki to uzupełniamy go elektrolitami. Zimą też.

3. Żarcie- nie wliczamy zawartości witamin i minerałów z paszy w bilans dobowy (wyjątek to selen). NIestety mało który koń je naprawdę pełnoporcjowo, a jak nawet to są tam dawki bytowe a nie do zupełnienia barków z siana (które są na porządku dziennym).

Cynki+ miedż w dobrych proporcjach są najczęściej w dobrych suplach kopytowych🙂 I choć człowiek nie wpadnie na szukanie czegoś pod tym hasłem, to warto. tam do tego jets często biotyna- to już w ogóle dobrze na skórę i futro.
Można też podać jednorazowo w okresie około linienia dawkę terapeutyczną, np. z forana właśnie ja bardzo lubię tubostzykawki z miedzią i cynkiem. Raz do paszczy i temat z głowy na pół roku, o ile nie ma jakiś "systemowych" niedoborów.

I trzeba pamietać, że nie zawsze "ilosć miligramów" ma znaczneia formy pierwiastków i ich kofaktory.

kotbury, - no przyznaje się, że w zimie elektrolitów nie dostawał. Suple kopytowe to nie wiem czy dobry pomysł, bo mi kowal nie przyjedzie szybciej niż termin dla stajni, a mój koń i tak wzrost rogu ma aż za dobry 😝 Turbostrzykawka brzmi w sumie fajnie, chyba kupię i spokój będzie, nie lubię mieszać 15 rzeczy w pudle.
Lucerny, wysłodków ani ziół nie dostaje (poza tym co jest w Natur Solo, ale nie dostaje full dawki), ale braki magnezu nam często po zimie wychodzą.

O tej strzykawce mówisz?
klik
keirashara, Równie dobrze mogę po prostu dać pełnoporcjowo paszę 😉 Tak całkiem serio, kombinuję żeby przyoszczędzić w miarę możliwości bez uszczerbku na koniu. Doszłam do wniosku, że opłacalnie cenowo jest danie witamin po prostu zamiast paru worków paszy miesięcznie. Jak dam jej witaminy i niepełnoporcjowo muesli to już sieczki w tym posiłku nie przewiduję, po to decyduję się na muesli żeby nie dawać sieczki, albo albo.
Może dodam dla spokoju ducha, że koń bardzo dobrze wykorzystujący paszę, który więcej stoi i pachnie niż pracuje.
PannaDziewanna, - ale ten grain free to taki sieczko-balancer i wyjdzie całkiem fajnie jeśli chodzi o koszt. Tego jest 14 czy 15kg, ale objętościowo wypada dużo, a dawkujesz tak, że przy maks dawce wypadają dwa worki miesięcznie. Nie wiem czy witaminy + pasza/sieczka wyjdą taniej.
keirashara, Semper 70zł na miesiąc, pasza, przy założeniu niepełnoporcjowym oczywiście, czyli ja przewiduję worek na dwa miechy bo teraz podobną paszę (koncentrat) podaję 1worek miesięcznie i chcę "obciąć" do połowy tej dawki) 60zł na miesiąc -> 130-150zł na miesiąc. Biorąc duże opakowanie witamin nie zamawiam co miesiąc, więc jednorazowo płacę więcej ale starczy na dłużej -> w przeliczeniu miesięcznym wychodzi taniej.
keirashara, dokładnie to.
Jest też w trzypaku i wychodzi wtedy taniej per strzykawa. Czasem się tą potórjną opłaca wziąć np. z kimś na spółę.
Imho na dużego konia to warto ten 3 pak i dawać tak:
- pół strzykawki co tydzień i wiosną sobie sakrmić dwie, bo po zimie (brak trawy) niedobory są większe)
- jesienią sobie skarmić tą ostanią z trzypaka.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 kwietnia 2025 12:23
kotbury, A jest gdzieś skład dostępny?
zembria,

- nie stosować dłużej niż 8 tygodni

Pierścień, w który wyposażona jest turbostrzykawka, umożliwia dobranie wielkości dawki.
UWAGA. Podczas stosowania tego produktu nie należy podawać innych suplementów miedzi, chyba że zaleci to lekarz weterynarii lub dietetyk.
NIe stosować długoterminowo bez porady weterynaryjnej.

Zgodnie z przepisami UE maksymalna zawartość miedzi w pełnoporcjowej dziennej paszy dla koniowatych wynosi w przypadku miedzi 25 mg/kg , zaś cynku 120 mg/kg .
SKŁAD: sacharoza, sorbitol, olejek anyżowy.
Witaminy na 1 l w 1 strzykawce
Biotyna 98 mg 2 mg
Mikroelementy ( żródło )
Miedź (chelat miedzi (II) z hydrolizatami białkowymi)
22000 mg 500 mg
Cynk (chelat cynku z hydrolizatami białkowymi )
22170 mg 500mg

Składniki analityczne
w %
Białko surowe 7,8
Włókno surowe 0,8
Tłuszcz surowy 0,1
Popiół surowy 6,8
Wilgotność 42,5
Sód 0

zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 kwietnia 2025 12:40
kotbury, Dzięki. Na podlinkowanej stronie nie było, sam opis tylko.

Czy Tierlieb z allegro ma sens, czy lepiej od razu coś porządniejszego?
.

keirashara, ja jestem bardzo zadowolona z działania suplementów tej firmy, po selenie poziom z niskiego w badaniach ładnie podniósł się na powyżej środka normy, stosuję też biotynę i również jest fajna.
Mi tierlieb też się sprawdza, potwierdzone badaniami krwii. A koszt miesięcznej kuracji to trzydzieścipare złotych. Nic lepszego póki co nie znalazłam
Dzięki za opinie 🙂 właśnie cena kusząca, z drugiej strony strzykawy wygodne w podawaniu, bo wepchnę do paszczy i po temacie. Zaczyna mnie nieco wkurzać ilość rzeczy do mieszania w wiaderku, jeszcze nie zawsze sama je robię
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 kwietnia 2025 09:01
Czy ktos próbował chelatu magnezu z podkowy i ma opinię na jej temat?
https://podkowa.eu/pl/p/Glicynowy-chelat-magnezu-1-kg/1657

sama z siebie daje rade czy musi wlecieć z wit. B dodatkowo w posiłku?
Kończy nam się magnez z Hippolyta, i myślę nad Makor
(Koń młody, zaczynamy 1 wyjazdy na zawody itp)

Zostać przy samym magnezie czy zainteresować się tym Makorem (też z Hippolyt)
Jestem super zadowolona z Magnez+ Mebio.
Próbowałam różnych i dopiero po tym widać zmiany.
Ja za krótko podaję na jakieś zmiany, ale mój koń bez problemu wylizał go z wiaderka solo (dojechał mi jak już skończył mesz z 2 minuty wcześniej), także test smaczności zdany 😉 Jedynie wypada trochę ałć cenowo, bo butelka na pół miesiąca dla konia 600kg.
14 kwietnia 2025 13:07
No właśnie ja żadnego sensownego magnezu nie mogłam znaleźć w sensownej cenie 😀 zamówiłam ten chelat z podkowy, mam na miejscu, drogo nie jest - najwyżej jak nie będzie poprawy (albo księżniczka się na niego wypnie) to pójdę do hippovetu, bo to był mój drugi wybór
donkeyboy,
Ja podaję ten magnez koniom sportowym , mocno obciążonym , w badaniach mamy magnez w normie 🙂
14 kwietnia 2025 20:49
Akatash, o to super, to jak działa to się cieszę 😀 dawkujesz jak na opakowaniu?
donkeyboy, ja i jestem zachwycona - rok suplementowalam różnymi rzeczami bez sensu, dopiero po tym była poprawa🙂
Daje 20g na konia ( konie około 500kg) i jest git 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się