strzemiona

miossia, - ja od jakiś 10 lat nie przeskoczyłam nic ponad 80cm, więc nie wiem na ile moja opinia jest wiążąca 😉 ale dla mnie są ok.
Mnie denerwowuje ta klasyczna dziura na puslisko w strzenieniu (w sensie ze zeby wlozyc stopę w strzemie musisz prostopadle w konia czubkiem buta celowac i puslisko zawsze jest skręcone podczas jazdy) więc też myślałam nad operami - żeby strzemię naturalnie układało się równolegle do konia. Miałam na 2 jazdy na testy pożyczone opery i na pusliskach mono ukladaly mi się zawsze "do konia" więc nie dawało się włożyć stopy bez pomagania sobie rękami - co je skutecznie skreśliło z mojej listy.
(Testowałam je do siodla skokowego więc na relatywnie krótkich pusliskach)
Nie znam żadnego skoczka, który by jeżdził w tych strzemionach. Kiedyś jedna koleżanka w nich startowała i pękło jej to strzemię.
Ja w nich skaczę, mam je z 2 lata i jestem zadowolona. Mam je na puśliskach ujeżdżeniowych.
azzawa, - nigdy nie czułam żadnego problemu z wkładaniem stopy w nie bez użycia rąk, ale ja nawet w siodle wszechstronnym i do podskoków mam dość długie puśliska, bo mam długie nogi 😅 Jednak jestem w stanie sobie wyobrazić, że w klasycznym puślisku może się przekręcić.
Perlica, - pęka wiele strzemion z tworzywa, pod tym względem to pewne są chyba wyłącznie te metalowe. Widziałam już popękane flex-ony i free-jumpy nie raz. Szczególnie jak ktoś cwaniaczył i brał tańszą, juniorską wersję, gdzie jak byk jest do 45kg 🤦
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
08 kwietnia 2025 13:26
miossia, do 400 zł masz Compositi. Eole to wersja ze śrubkami w stopce a la flex-on (tak mocno naciągana ta inspiracja). Tych konkretnych nie testowałam ale brałam pod uwagę jak szukałam bo compositi jest całkiem spoko ogółem. Tylko te akurat brzydkie strasznie.

A no i jak trzymają to nie mam dobrego porównania - koniec końców kupiłam techy ktore trzymają jak cholera. Może te śrubki w stopce coś tam dają więcej przyczepności 🙂
zalezy mi na takich ktore jednak trzymaja ale sa bardziej 'nakierunkowane' na skoki. Miesza mi sie juz w glowie od opcji strzemion na rynku a potrzebuje czegos sprawdzonego wiec jesli macie jakies propozycje to z checia poczytam. Srednia amortyzacja, trzymajace na stopce i wlasnie nie za kosmiczne pieniadze to moje prio
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się