Bardzo prosiłabym o fachową analizę wyników badań laboratoryjnych siana, dołączonych w załącznikach (na jednym zdjęciu całość badań, na drugim powiększona tabela tylko z wynikami), zwłaszcza pod kątem białka oraz strawności masy organicznej (sMO).
Siano jest koszone z nadbrzeżnych łąk, wzdłuż rzeczki, czasem zalewanych, częściowo na torfach.
Proszę też o ogólną ocenę przydatności tego siana w karmieniu koni.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję.
badanie 2.jpg
badanie 1.jpg
kompletnie z ciekawości, a zawartość, poziom cukru nie był badany ?
ibmoz, my z racji lokalizacji dajemy sporo siana zbieranego na torfach nad Wieprzem. No nie jest super, ale z kolei sprowadzanie siana z czarnoziemow to transport 50+ km i umówmy sie, że jak ktoś na takich glebach sieje łąki a nie bardziej dochodowe uprawy to w ilości wyliczonej dla siebie a sprzedaje nadwyzki, więc dostępność jest slaba i głównie z poprzedniego sezonu (malo witaminy E jest wtedy). My po prostu poszliśmy w tą stronę, że dajemy co mamy, ale nie żałujemy, jak konie oprotestuja pół balota albo i cały to idzie na ściółke a do jedzenia wjeżdża następny. Na torfach są rośliny w ogole nietykalne, tykalne (albo i będące przysmakiem) na zielono ale nie w sianie i takie co są zjadane w trybie ekspresowym w kazdej poataci, a za tym co się zwinie w balot na podmoklej łące nie nadążysz, bo też z roku na rok inny obszar możesz skosic, przewrocic i zwinac. Jak jest mokry rok to w niektóre miejsca nie wjedziesz.
Natomiast co do fachowej opinii, to hippovet ma dietetyków, od razu Ci dietę pod to siano ułożą z suplami i treściwa (ale patrz wyzej czemu za rok mozesz miec totalnie inne siano z tej samej łąki - raczej proces trzebaby powtarzac, przynajmniej w lata suche vs mokre). Albo możesz szukać opinii po uczelniach wśród naukowców zainteresowanych tematem.
BUCK,
Jak widać nie był. Nie było opcji poszerzenia badania.
karolina_,
Dziękuję za podpowiedzi.
Nie potrzebuję diety pod to siano jako takiej, tylko oceny tego siana.
ibmoz, Badanie laboratoryjne siana jest drugorzędne. Najważniejszy jest ocena organoleptyczna.