Kącik Ujeżdżenia
Melanie, - a zamierzasz jeździć ujeżdżenie? Bo jeśli nie, to lepsza dobrana skokówka niż ujeżdżeniowe z łapanki. Jak nie chcesz N-kowych czworoboków jeździć to pracuj sobie w skokówce 🙂 Koń młody, nawet jak masz plany na czworoboki to jeszcze czas na to. Szukaj na spokojnie, wsiadaj w różne aż znajdzie się coś fajnego.
Melanie, ja w takich przypadkach sugeruję: zewnętrzny klocek pod kątem pozwalający ugiąć nogę (klocki wewnętrzne pod tybinką zawsze trochę odsuwają udo od tybinki) i ciut większe siedzisko niż potrzeba i na bank nie jakieś głębokie. Idealnie dopasowane wielkością, głębokie siedzisko + klocek który niezbyt pasuje to według mnie przepis na koszmarek. A niestety jak masz umięśnione udo to problem będzie jeszcze większy, bo ono cię będzie odsuwać w tył. Niestety uj, nie są projektowane pod takie osoby.
keirashara, zamierzam dalej jeździć skoki i ujeżdżenie, szykuję się też do wkkw, ale to stopniowo. Treningowo zaczęliśmy elementy C, starty będziemy zaczynać teraz pomału w N, ale no do tej C klasy to byśmy chcieli przynajmniej dojść... Może do tego czasu właśnie uda mi się coś upolować. 😅
epk, dzięki wielkie za wskazówki! Najwyżej jak mi się budżet w między czasie zwiększy, to wtedy nie będę czekać na używkę tylko kupię właśnie tak jak piszesz pod siebie, bo jak widzę to właściwie w takiej default ujeżdżeniówce przy mnie trzeba sporo zmieścić.
Wrzucam zdjęcie z testów (nie mam za bardzo aktualnych), gdzie wsiadłam na chwilę, by tylko sprawdzić siedzisko (bo właśnie chciałam o 0,5 rozmiaru większe, bo w 17 siedziało mi się dziwnie, a taką mam skokówkę), bo kobyła pokazała, że no to siodło nie jest dobrane pod nią, więc było to tylko 5 minut by poczuć. Teraz mam jeszcze dłuższe strzemię, a na zdjęciu jadę anglezowanym asekuracyjnie, ale no widać, gdzie ta noga wypada.
487466059_625633183681361_7297459869595815155_n.jpg
Melanie, no nie, to nie wygląda dobrze. A "na maksa puszczona noga" to w ogole zły pomysł, bo wtedy są za długie strzemiona, łapanie strzemion palcami zamiast się na nich oprzec i cała seria koszmarków z tym związanych. Imho krótki zewnętrzny bloczek i trochę krótsza tybinka i będzie git.
Nie pasuje do ciebie to siodło po prostu.
Krótszy klocek, moze mocniej skatowany do przodu, krótsza tybinka, może monoblatt.
Siedziska też nie jestem pewna, może być tak że jak klocek będzie ok to cię usadzi dobrze, ale może trzeba jeszcze 0.5 cala więcej.
Genaralnie sugerowanie się tym, że jakaś konkretna skokowka jest ok i ta sama firma na bank też ujeżdżeniowe - to niezbyt trafny sposób.
Z bardziej budżetowych może niedersuss tango? Ono ma tybinke lekko pod skosem i nie taki obszerny klocek.
Passier może jakis, compact np - one też nie narzucają jakis mocno pozycji.
Albion ma krótki klocek tez, tybinka taka se, ale siedzisko już głębsze i mocniej trzyma wszystko.
Z droższych wszystko z klockiem zewnętrznym od góry - erre, passier nowy, fairfax itp
MelanieFajnym siodłem dla krótkiego i obłego dla uda jest Helen z Prestige z tybinką xs. Mam i bardzo polecam. Siedzisko jest miękkie, głębokie i „antypoślizgowe”. Inne modele z Prestige to filozofia i D2. Na taką nogę super sprawdza się też Devoucoux Makila. W dobrze dobranym siodle ujeżdżeniowym będziesz miała od pierwszej jazdy wrażenie, że jest wygodnie i że wszystko jest na swoim miejscu. Jeśli musisz się „wjeździć” w siodło, to znaczy, że to nie to.
Imho tu nie problem tybinki ale możliwosć siąścia dupskiem (miednicą). Wieć albo jeszcze ty się nie możesz ogolnie wjeździć albo wina siodla, alebo jedno i drugie.
faith, Napisałam, że sugerowałam się Ikonicem tylko dlatego, że podoba mi się serwis i możliwość dopasowania pod konia na miejscu, no i przyznam, że jakoś nie wpadłam na to, że będę musiała mieć choćby skracaną tybinkę, ale no to był mój brak wiedzy na temat ujeżdżeniówek.
W Erre wsiadłam wczoraj i miałam to samo słabe odczucie - ale bez skróconej tybinki, 17".
Dzięki Wam za polecenia modeli w takim razie będę się rozglądać za nimi w między czasie i już wiem, że na pewno będę musiała testować.
kotbury, napisałam, że zdjęcie jak wsiadłam na 5 minut pojechać anglezowanym, bo siodło nie było jeszcze do konia dopasowane, co dosadnie pokazała, więc ciężko bym tam aż tak głęboko tyłkiem siadła. 😉
Melanie, - to ćwicz sobie elementy w skokówce, a ujezdzeniowka do zmiany. To siodło na zdjęciu wyraźnie do Ciebie nie pasuje.
Jak masz opcje wypróbować siodło od kogoś na stajni, to powsiadaj sobie w różne, żebyś miała porównanie. W końcu trafisz na swoje 🙂
Melanie i Erre i Prestige mają w ramach swojej oferty po kilka modeli tak różnych od siebie siodeł uje, że powiedzenie ze np.Erre/Prestige mi nie pasowało nic nie mówi, bo nawet nie wiadomo w co Cię wykierować. Prestige ma w ofercie różne tybinki więc warto poszukać, kwestia co za model w wersji dla niskich uda Ci się wyhaczyć, bo musisz miec krotką tybinkę. Jeśli Prestige to raczej szukaj 18 niż 17, bo możesz mieć mało miejsca. No i bezwzględnie trzeba posadzić tyłek bo odczuwalna wygoda to kompilacja Twojego usadzenia oraz dopasowanie do konia i jego motoryki. Musisz od razu czuć się komfortowo, inaczej będziesz się męczyć szczególnie że jeździsz to uje i skokówce. Bez wygodnego siodła uje przy każdej przesiadce będziesz się męczyć. Ja tez zmieniam siodła ale uwielbiam moje Erre ujeżdżeniowe, do skokówki muszę się trochę przestawić, tylko że to kwestia niuansów a nie spraw fundamentalnych, jak w Twoim przypadku. Warto poszukać czegoś co będzie działało.
Sandra dzisiaj czwarta w pierwszym konkursie Pucharu Świata.👑
Melanie, powodzenia w szukaniu! 💪 kiedy jeszcze jeździłam w siodle uje to znalezienie pasującej tybinki i klocka dla krótkonoga było dramatem, obawiam się że niewiele się zmieniło w tym temacie 🙁 Najwygodniejsze i jedyne dopasowane siodło uje jakie miałam to Stary euroriding który HBC mi dopsowało pode mnie (wymiana klocków i skrócenie tybinki). Odkopałam stare wiadomości i ta tybinki miała 34,5 😅cm - wyglądało jak dziwny mix ujezdzeniowki i skokówki ale było wspaniałe - do dziś żałuję, że je sprzedałam 🙁
Może skoro siedzisko ci leży i siodło pasuje do konia warto rozważyć taką korektę 🙂
Długonogi nie mają wiele lepiej - notorycznie sprzedawcy wciskali mi siodła z za krótkimi dla mnie tybinkami a ja Czesio Podnietek potrzebowałam średnio dwóch tygodni by zorientować się że ląduję na tylnym łęku XD
Mam długie kości udowe, bardzo wąską miednicę, oj nie jest łatwo dobrać mi siodło.
Iskra de Baleron, ale Czesiu Podnietek wygrywa wszystko 😀😍
Melanie, z takich krótkoudych ujezdzeniowcow jest Żaneta Skowrońska - może warto zerknąć w jakich siodłach ona jeździ.
Iskra de Baleron, - piona, mam podobnie 😂 Do kompletu szeroki koń, żeby nie było za prosto. Co znalazłam w ogłoszeniu siodło, które by teoretycznie pasowało to w 90% przypadków skrócona tybinka.
Jak brałam swojego Albiona na test i zobaczyłam, że to wariant Europa to się modliłam, żeby mi się noga zmieściła 🙈
Perlica, 😁
keirashara, Też mam szerokiego konia i kolejny też nie jest drobny 😅 O ile przy używce to jeszcze rozumiem że można nie trafić z tybinką - to już kupując nówkę na zamówienie u profi człowiek oczekiwał by raczej tego profesjonalizmu a nie wciskania Podnietkowi jakiegoś stocka 😉
Melanie, ja mam Equipe Olimpia ze skróconą tybinką i klockiem pod skosem, bo na co dzień jeżdżę w skokówce i ujeżdżeniówce. To dla mnie było najlepsze rozwiązanie, bo też mam szerokie udo i krótkie nóżki. Moja budowa nie pozwala mi jeździć na bardzo długiej nodze. Do tego jeszcze potrzebowałam siodła z wąskim twistem, bo jestem wąska w biodrach. Nie mogłam takiego znaleźć w używkach i skończyłam z nowym na miarę.
Ja jeszcze chciałam zwrócić uwagę na to, żeby szukać modelu z faktycznie krótkim klockiem, bo w zdecydowanej większości modeli (różnych marek) przy skracaniu tybinki nie skraca się klocek. To jest idiotyczne i sama się kiedyś na to zrobiłam - teraz już za każdym razem dopytuję.
Sandra Sysojeva i Maxima Bella w finale PŚ 7. miejsce z wynikiem 78,590% 😍
Z opcji na miarę jest teraz Equinox. Polska marka, szyją siodła w naprawdę dobrych cenach i są porządne. Najwyższa seria koło 16 tysięcy, nie wiem jak na miarę
Figarusowa, właśnie ich sledze ostatnio, muszę się przymierzyć do tych siodel. Ktoś x Was może ma i chcialby się podzielić opiniami?
karolina_, ja mam, już pisałam o nim w Kąciku o siodłach ujezdzeniowych.
Nie mam porównania do innych siodel- całe zycie z moimi końmi jeżdżę tylko w ujezdzeniowkach od nich.