Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Zuzu., mozliwe, oni maja tez ujezdzeniowe konie u siebie w stacji i je pokazuja. Jego zona jeździ ujezdzenie, jest mistrzynia niemiec amatorow. Może się kiedys w koncu dorobie po jej podstawowym koniu potomstwa, jest jednym z niewielu ogierow, które jak ogladam to myślę, że z checia bym wsiadla i niechetnie zlazila.

A co do ujezdzenia skokowego, może Magda Zalewska?
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
03 kwietnia 2025 13:36
keirashara, słuchaj, tam na zawodach często dostajesz jako nagrodę pakiet wyrobów miesnych 😂
Zuzu https://www.facebook.com/photo/?fbid=122141788634483963&set=a.122105711594483963
mówisz masz, jakbyś nie miała planów na weekend ;p

Swoją drogą chętnie zapisałabym się na konsultacje z ujeżdżenia skokowego

Zuzu., Mietek Zagor takie chyba kiedyś robił szkolenia.
kotbury, Mietka polecam bardzo pod tym wzgledem, jesli jeszcze cos trenuje.
karolina_, Trochę mnie razi termin ujeżdżenie skokowe, ale może to kwestia nazewnictwa. Czy skoczkiem czy pingwinem pomoce do szergowej zmiany czy piruetu w galopie stosuje sie takie same i efekt musi być taki sam. Oczywiście doskonalenie w ujeżdżeniu musi być na wyższy poziom. Zastosowanie w skokach poszczególnych elementów jest trudniejsze, bo czasu na przygotowanie mniej i jeszcze mamy ruch w pionie🤣
melehowicz, jak się przyjżec dobrym skoczkom na wysokim poziomie to widać to ujezdzenie mimo, że czasu jest malo, np w rozgrywce często ciasne zakręty są robione narzucajac przód trochę wkoło osi zadu, tak jak się cwiczy z koniem ujezdzeniowym same wejscia w piruet w galopie. Chociaz akurat zmian w szeregach u skoczkow nie widzialam, chyba ze dla jaj. Bo takie rzeczy jak to, ze kon galopuje w zakręcie z poprawnym zgieciem bez utraty równowagi i umie skracać i wydłużać foule bez rozciagania sie albo utraty impulsu to widac juz u dobrze pracowanych młodszych skokowych koni w niższych klasach.
miałam trenera ujeżdżenia typowo pod skoki i stawiano na nacisk na elementy przydatne w parkurze, ale np specjalnie nie uczono koni pewnych elementów uje które mogłyby w parkurze przeszkadzać, np zmiany nogi w galopie co tempo.
Pati2012, kurnasz trochę daleko mam do Krajkowa, ale dzięki. W ogóle cierpię na niedobór sensownych konsultacji w środku kraju, a już jak jakieś są to trzeba się o nich dowiadywać po kątach. Za to widzę sporo parkurów szkoleniowych, co kiedyś było rzadkością. Może do regularnych konsultacji też dojdziemy z czasem.

Nevermind   Tertium non datur
03 kwietnia 2025 19:23
Zuzu., Krukowski prowadzi właśnie takie, można by rzec „ujeżdżeniowo-skokowe” szkolenia.

Facella, kota ogonem? To Ty się czepiasz słówek, bo przecież NIKT na całym świecie by się nie domyślił o co mi chodziło.

Tandem wygląda niefajnie, ale w działaniu to wcale nie jest takie straszne kiełzno. Jest wiele gorszych, ale dla laika bardziej miłych dla oka. keirashara, oczywiście, że bywają mocniejsze wynalazki, ale nie widzę jak hak z wędzidłem może być delikatny. Sam hak jest stosunkowo ostrym kiełznem, zwłaszcza z długą czanką, która siłą rzeczy tutaj musi być.
Rozumiem, że z jednej strony trzeba tą opinie publiczną ugłaskiwać, z drugiej może jednak też trochę edukować?

Tak całkiem poważnie, to chyba jest najlepsza opcja. Trzeba ludzi uświadamiać co i jak, bo inaczej sami sobie wymyślą. A fei próbujące unikać afer przez zamiatanie rzeczy pod dywan, jedynie strzela jeździe konnej w kolano.
karolina_, Tak jest jak piszesz. Na yt jest
Zuzu., zapraszam na Mazury😅 jak mam szkolenie, kurs czy fajne konsultacje bliżej niż 150 km to jestem zaskoczona, że coś jest
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się