Wet polecił pastę panacur ale jednorazowo, tak samo zadziała jak ten proszek do podawania 5 dni pod rząd?
Tak, fenbendazol na 5 dni ( to w proszku to fenbenat), iwermektyna i 2 składnik.
Dzięki za sprostowanie 🙂
Przypominam, że "drugi składnik" wbrew obiegowej opinii to nie żadna magia na inne pasożyty a po prostu prazikwantel, który działa na tasiemce.
Panacur to fenbendazol, jedyny preparat na rynku zarejestrowany dla koni.
jeśli fenbenat (proszek) stosujemy 5-6 dni, to w sumie czemu panacur jednorazowo ? 🤔
BUCK, stosujemy tak samo. To tylko inna forma podania. W tym mocnym sposobie odrobaczania bez względu na formę fenbendazol jest przez 5 dni.
A jest sens podać jednorazowo pastę Panacur jeśli nie potrzebujemy mocnego odrobaczania?
Jaką pastę podać, dwuskładnik, żeby nie wyłączyć z łańcucha pokarmowego?
arabek, moim zdaniem, wyrzucenie kasy w błoto.
Już lepiej iwermektynę dać.
kotbury,
equest pramox 64 dni karencji na tkanki jadalne
equimax 35 dni
Hej hej miał ktoś takie zalecenia, żeby odrobaczyć najpierw pasta equest pramox (prazikwantel+ moksydektyna) a potem poprawić iwermektyna? Po jakim czasie dawałyście iwermektyne? Od weta od którego kupiłam jedną pastę dostałam info że 2 tygodnie od drugiego że aż 6 i już zgłupiałam 😅 kobylka po leczeniu wrzodów, dostaliśmy zalecenie „solidnego” odrobaczania.
Witajcie,
Piszę post grzecznościowo , znajomy zakupił klacz z źrebakiem ( data ur młodego 08.2024r.) chce je odrobaczyć . Klacz u poprzedniego właściciela była odrobaczana z 1,5 temu. Co polecacie na tą chwilę dla klaczy i źrebaka ?
Balanga1988, a co polecił weterynarz?
espana,
Kolega chce na własną rękę podać preparat który sam zamówi. Wiem że powinien skontaktować się z vetem
Balanga1988, ja kupuję preparaty na odrobaczenie od weterynarza. Kupując dziwne specyfiki z jeszcze dziwniejszych źródeł można koniowi tylko zaszkodzić. Szczególnie, że mowa o źrebięciu.
Balanga1988 w Polsce kolega nie zamówi sam zadnego preparatu na odrobaczanie, jedyna opcja to kupić od weta.
Ojj, niestety wiem że zamówi😬 sama dałam się kiedyś namówić na tabletki 😫
Cześć, odrobaczałam 2 tygodnie temu konia pasta panacur. Lecz koń zaczął ukazywać objawy zarobaczenia… Typu pogorszenie kondycji, schudnięcie oraz nie gubi sierści na brzuchu. Niedługo wyślę kupe do sprawdzenia ale zrobić coś jeszcze?
zuza17, to nie musza być objawy zarobaczenia. To może byc wszystko od zapiaszczenia, niedoborów itd.
A jak to jest z pastami? Można je samemu załatwić czy tylko przez weta??