Czy ktoś z was ma garbonosego konia I oglowie anatomiczne ?
Czy to zestawienie ma prawo bytu ? 😅
No niestety, ale będę musiała odesłać ogłowie - nachrapnik jest zdecydowanie za mały :-(. Inne paski ok, jakość skóry jak na tę cenę też bardzo dobra. Szukam dalej.
Hej, od niedawna mam klacz zimnokrwistą z wielkim łbem 😁 czy możecie polecić jakieś sprawdzone maski na owady właśnie na taki wielki łeb?
Fatalita, Miałam maskę z Horze XL czy tam XFULL i generalnie niby była dobra, ale spadała z konia po 30minutach na padoku. Teraz mam z Busse XFULL i chociaż jestem ogólnie zadowolona bo koń w tym chodzi i nie spada, to jest minimalnie za mała, w sensie jest akceptowalna ale rozmiar większa byłaby idealna (ale nie produkują). Ogólnie dostałam polecajkę żeby zamówić po prostu z Cabala- oni uszyją tak dużą tak potrzeba, wystarczy napisać, ale ja jeszcze się nie zdecydowałam bo szybciej kupiłam Busse.
Fatalita, ja mam maskę full od Horsemania. Leży naprawdę dobrze przy wielkiej głowie 🙂
Chciałam kupić kantar dla kobyły zimnokrwistej na stronie Horze ale nie do końca rozumiem ich rozmiarowkę. Czy rozmiar "duży kłusak" to będzie xfull?
Raczej tak. Horze czasami ma dziwne tłumaczenia :P
Fatalita Maska Busse profesjonal jest naprawdę duża. Caball też zrobi Ci maskę jaką chcesz, są super jakościowo.
PannaDziewanna, Rudzielc_23, dziękuję 🙂
Fatalita, a z Horze jest niestety tak ze raz są duże raz nie i ciężko trafić.
Hej!
Przejrzałam cały wątek, ale jednak podpytam jeszcze.
Siodła. Na płaskie szerokie zimnokrwiste plecy.
Czy jest szansa dopasować zwykłe siodło - np Daw Mag Gran prix z łękiem XL na grubasy?
celsijs, - ogólnie - tak. Natomiast XL daw-maga to wcale nie jest super szeroki łęk, wg. ich rozpiski nawet mój ślązak łapał się raczej na XXL, a ich L-ka była dla niego wyraźnie za wąska.
Dużo też zależy od budowy siodła, bo takiego albiona mam medium-wide, gdzie w wielu innych siodłach ledwo łapał się na koniec rozmiarówki.
Szukałabym w angielskich markach, bo oni dużo użytkują szerokich koni (coby itd), będzie większy wybór i szansa na trafienie odpowiedniego.
keirashara, dziękuję.
Po latach wracam w siodło, wyszłam z wprawy.
Będę szukać 🙂
Hej, czy są jakieś siodła (oprócz wintec wide) które pasują częściej niż inne 😉 na okrągłe ziemnioczkowe plecki? Czego szukać? Budżet skromny. Czego używacie na swoje konie?
celsijs, udało się coś dopasować?
znane mi 2 zimnokrwiste chodzą w Albionie Europe Platinum (ujeżdżeniowe)
P.S. trzeba mega zwrócić uwagę nie tylko na łęk ale koniecznie na kanał !
P.S2. na FB widziałam profil faceta który robi na zamówienie siodła na konie zimnokrwiste, o ile pamiętam takie trochę w stylu Ghost, pisała tez o nim właścicielka profilu 'złoty koń'
Albion może wejść, wide zwlaszcza.
Kenty i Thorowgoody mają też szerszy zakres leku niż wintec standard.
Massimo na bank.
magda, , na razie nie .
Wiem tylko, że XL Daw Maga jest za wąskie...
Zbieram kasę na saddel fittera, sama już nie będę kombinować .
Mój egzemplarz ma plecy płaskie jak stół...
IMG_20241227_185142271_HDR~2.jpg
magda, najlepiej wezwać saddlefittera i poprosić o wymiary. Moja zimna jak się okazało - nie tak szeroka jak wygląda. Według Winteca rozstaw 32, więc nie był nam potrzebny Wide.
Aktualnie chodzi w Equipe M+1 i leży dobrze 🙂
Witam serdecznie.
Czy są tu "rodzice" koni noryckich? Noriker?
Pozdrawiam
Hej!
Jakiś czas temu wrzucałam na grupę fb posta o swędzeniu nóg mojej klaczy, w zasadzie od dzieciaka kąpię ją w różnych roztworach i non stop mamy nawroty.
Dostałam wskazówkę o CPL, dzisiaj ogoliłam jej nogi i podejrzewam że to jest to. Od zawsze ma na szczęście odpowiednią do tego dietę.
Macie może styczność z końmi z CPL? Jak wygląda Wasza codzienna pielęgnacja? Czytałam, że powinno się myć, osuszać, dezynfekować i nawilżać, i pomaga też ponoć oil pig.
Mamy "fałdki" tuż nad kopytami, ale też na stawach skokowych. Ma 10 lat i nie wygląda to źle - chcę żeby tak pozostało 🙈
Kucek1331 wyszukaj PUMCASS, nawet w tym wątku, Ona miała konia z mocno zaawansowanym CPL
Kucek1331, wraz z forumową PumCass szukałam przyczyny i diagnozy jeśli chodziło o nogi jej Wielmożnego. W PL parę lat temu to weci nawet nie słyszeli o takiej chorobie. Najwięcej informacji wyciągniesz na angielskiej grupie CPL Awareness Group (Equine), ludzie mili i zawsze służą radą. Nawet wetka dzięki tej grupie zgłębiła temat 😀
Po pierwsze to ogolić nogi, higiena na tyle ile wymagają nogi 1-2 dni (aby ich też nie przesuszyć nadmiernie roztworami), czysto w boksie, ziółka i dużo ruchu. Możesz też zawijać owijkami bandażowymi. Przebadałabym jeszcze zeskrobiny tak proforma, aby wykluczyć infekcje i bakterie w pierwszej kolejności 🙂 i przestudiować porządnie grupę na fb.