Badanie krwi - analiza wyników
Rozumiem że przez veta robiłaś. Wyszło coś? Jakie owady są badane w takim panelu?
O, przycupnę. Mój Klamot, odkąd go mam, ma wywalone eozynofile. Okrutnie gryzą go te kleszcze, które gryzą a się nie wbijają. Też się zastanawiam, w którym kierunku te testy można by wykonać.
adriena, espana,
1000028048.jpg
zembria, 🌹
A jaki byłby koszt pokarmowych + tych owadów? I czy pokarmowe to wszystko jak leci czy trzeba coś samemu wybierać?
espana, Nie wiem jak z pokarmowymi. Pokarmowe robiłam z 6 lat temu jakoś. Teraz za te wziewne i owady zapłaciłam 840 zł. Nie wybiera się samemu, sprawdzją wszystko co mają w bazie po prostu.
zembria, o, to może ja zasugeruję wetowi, żeby to sprawdzić, czy to kleszcze czy to żarcie. Dzięki.
karolina_, wiem, że to zabrzmi głupio, ale nie odrobaczała bym tak często. 3 miesiące to się nawet po tych lekach flora bakteryjna nie zdąży postawić.
I wiem, że jestem nudna, ale jak koń ma problemy z dobrą praca jelit to bym mu dała witamyny z grupy B- żeby się "dotrawiało" wszystko.
kotbury, dostaje drożdże, ale może jest lepsze źródło tych witamin?
Co 3 m-ce muszę odrobaczac całe stado bo inaczej mi młode łapią glisty (takie do półtorej roku, bo potem konie już rzadko mają problem z glistami) a to się niestety może skończyć na stole w klinice. U mnie po pastwiskach potrafią sobie biegać łosie, sarny, lisy, borsuki itp, robić kupy i zostawiać swoje bogate życie wewnętrzne, także taka częstotliwośc odrobaczania jest konieczna.
Co może oznaczać wynik MCHC w górnej granicy normy? Jakieś problemy z wątrobą?
rzepka, jesli badanie robione w vetlabie to nie zwracałabym na to uwagi. Mój ma zawsze MCHC w kosmosie w wynikach vetlabu. Tymczasem w laboklinie w normie …
Uspokoiłam się. Vetlab. Dzięki😁
rzepka, u mnie też zawsze w vetlab rzeczywiście podwyższone. W innym (już nie pamiętam niestety jakim) było w normie 😀 tak samo z glukozą,w vetlab zawsze nisko
Koń jakies pol roku na diecie dla pssm, codziennie ruch. Ma ktos pomysl co jeszcze może być nie tak? Zachowuje sie normalnie, waga w normie a w wynikach takie cos, nie mam juz sily…
IMG_3371.jpeg
IMG_3372.jpeg
karolina_, i jak wasza historia
Jestem ciekawa
Z czego może wynikać niska hemoglobina? Badanie z wartości HGB 102 równo sprzed roku. Koń teraz zimą zjadł całą butelkę Viverosanu. Badanie z wartością HGB 104 sprzed dwóch dni. .
Post został usunięty przez autora
Meise, hematokryt też nisko. Żelazo oznaczałaś? Jeśli próbka w porządku i szybko dotarła do labu to sprawdziłabym, gdzie krew ucieka. Robaki i wrzody. Jeśli z tym ok to poprawić parametry krwinkowe. U nas świetnie sprawdził się Haemolytan.
espana, no właśnie wyniki są praktycznie identyczne jak rok temu. Koń się szybko męczy, dużo za szybko jak na to ile chodzi w tereny i z jaką intensywnością.
Nie mam pojęcia gdzie ta krew ucieka. Kupy ma sprawdzane dość często, robaków niby nigdy nie ma. Co do wrzodów, to musiałabym robić szóstą gastroskopię, a średnio mam na to fundusze (w planach mam też bronchoskopię). Ale jako takich, to objawów wrzodowych brak, na pewno nie jest gorzej niż jak był naprawdę chory przed pierwszym leczeniem. Nie mogę kurcze blade znaleźć jego wcześniejszych wyników krwi 🙁
Meise, spytaj weta czy były oddane próbki do labu od razu czy np dopiero wieczorem. Bo może wynik byc przez to niemiarodajny. Chociaz masz tez niskie plytki I biale krwinki. Tez bym sprobowala w tej sytuacji Haemolytan.
Papla93, nie doszliśmy jaka była przyczyna, alergie pokarmowe wyszły negatywne, odrobaczanie, odpiaszczanie nic nie dało. Przeleczylismy w ciemno na jelita (metronidazol + immunosupresanty) wg wskazań weta i przeszło jak ręka odjął, robi normalne kupy i się nie nadyma a leki juz dawno odstawione.
Meise, pro tip zrób gastro i broncho razem, zapłacisz dużo mniej.
Meise, mój też nie miał robaków w kupie, ale i tak odrobaczyłam protokołem klinicznym, zrobiłam gastroskopię i nawet profilaktycznie przeleczyłam na wrzody, mimo, że wrzodów nie miał (jedynie stare zmiany na części bezgruczołowej żołądka). U nas w wynikach było czerwono, bo oprócz krwinkowych i wątrobowe parametry były złe, i mocznik, i niedobory, i parametry białkowe, no kosmos - tyle, że koń młody, zdrowy, cały dzień dokazujący na padoku.
Spróbuj może zbadać kał w kierunku krwi utajonej, odrobaczyłabym też porządnie, wprowadziła preparat na krew (np. Haemolytan - najtaniej można dostać na Amazonie, czasami o ponad 100 zł taniej niż w polskich sklepach) i wtedy powtórzyć badania za 3 miesiące.
Meise U mojego konia w przypadku anemii sprawdził się Audevard Redplex+ , cena bardzo przyjazna. Wetka mi to poradziła, że nie ma sensu przepłacać, bo ten akurat zawsze się bardzo sprawdza
https://www.wetfarma.pl/produkt/audevard-redplex-1000-ml/
Z wyników poniżej dolnej granicy po dwóch butelkach wyszły idealne. ( już po pierwszej butelce hemoglobina podniosła się z 105 na 125 )
Meise, mnie wet ostatnio też dał redplex dla konia który tracił sporo krwi na odbudowanie ilości krwinek czerwonych.
karolina_, na pewno nie od razu, bo wetka zamiejscowa, no i jednak to chyba nie przypadek, że rok temu identycznie mu wyszło 🙁
Fokusowa, jak uciułam to pewnie faktycznie tak zrobię, nie pomyślałam o tym. Gorzej jak znowu wyjdą wrzody i trzeba będzie leczyć, ech...
espana, tylko u nas jest pewien problem z odrobaczaniem, napiszę Ci na priv.
elita, mindgame, dzięki!! Cena dużo przyjemniejsza niż ten preparat Haemolytan. Mi się teraz tak strasznie dużo wydatków nawarstwia, że mam wrażenie, że już tylko usta mam nad wodą 😉
elita, jakie były objawy anemii u Was? I czy znaleźliście przyczynę? Czy krew w późniejszych badaniach wychodziła już ok?
Meise Wyglądał na zmęczonego, posmutniał, męczył się, spadły mu mięśnie (co prawda nie pracował w tym czasie intensywnie), sierść jakaś taka długa, wypłowiała (wet nawet sugerował cushinga), biochemia była w normie.
Co prawda to ślązak 15 letni, co się nigdy nie lubił przemęczać, ale widziałam, że nie jest sobą i stoi taki zrezygnowany i bez energii - jak zrobiłam badanie krwi, to wyszła lekka anemia (wyniki nieznacznie poniżej normy) - po suplementacji jego zachowanie wróciło do normy.
Nie trzeba było robić badań, żeby to zauważyć, a badanie krwi tylko potwierdziło, że jest ok.
To było rok temu, a teraz wyniki ok, nie wiadomo jaka przyczyna.
elita, dziękuję Ci za odpowiedź. U nas jest ta męczliwość, której nie mogłam ignorować, szybkie bicie serca, sierść również mocno wypłowiała. Biochemia u nas też zawsze w normie, selen rewelacja, itp.
Dobra, Redplex już do nas jedzie, oby i u nas pomógł. Własnie gadałam z naszą panią doktor i będziemy jeszcze coś kombinować, ale wszystko skleja mi się teraz w całość.
W sumie cieszę się, że morfologia coś pokazała, bo najgorzej jak są objawy a nie wiadomo, z której strony to ugryźć.
Babeszjoza u koni może mieć postać przewlekłą u koni i jednym z objawów jest anemia