Hej, czy ktoś ma doświadczenie w dobieraniu butów dla szetlanda? Widziałam że Cavallo ma takie małe buty dedykowane tej rasie ale nie mam dobrych doświadczeń z butami tej firmy (u mojego kn spadały). Kucyk głównie chodzi w bryczce i na oprowadzanki, potrzebuję czegoś na chodzenie po kamieniach, twardym podłożu itd.
Fatalita, Scooty też są w opcjach "mini" jakby co.
Fatalita, moja szeti ma Equine Fusion, bardzo nam pasują.
zembria, Evka, dziękuję 🙂
Czy zdarzyło się komuś, żeby Scooty po rozciągnięciu tych pasków na piętkach i dłuższym czasie nieużywania, wróciły do swojej pierwotnej formy? Próbowałam założyć buty po kilkumiesięcznej przerwie i nie weszły, ani na jednego, ani na drugiego konia 🤷 Obie pary były naciągane na gorąco, ale potem leżały w domu prawie całą zimę. Koniom się kopyta nie zmieniły raczej, to dorosłe konie, wekowane od małego tak samo, nie widzę żeby się tutaj cokolwiek zmieniło 🤔
zembria, to dziwne, bo jak leżały w ciepłym miejscu to nie powinny się aż tak zbiec. Ogólnie one się uelastyczniają pod wpływem ciepła no i koń, który regularnie je nosi pewnie też naciąga te paski (plus działa ciepło od konia). Ja, jak trzymałam je w skrzyni na zewnątrz, to miałam duży problem z założeniem zimą, bo faktycznie się kurczyły i twardniały.
zembria nie rozciągałam co prawda piętek, ale może mogły wrócić. Ja rozciągałam mud strapy i też po jakimś czasie znów zaczęły obcierać. Może ponownie sobie rozciągnij. Nagrzewnicą lub na wrzątek.
Rudzielc_23, Rozciągaliśmy, ale nadal brakuje, jeszcze raz musimy.
Meise, No własne w domu leżały stąd moje zdziwienie 🤷
Hm. Przypominam sobie właścicielkę Hoof Beats mówiącą, że one nie wracają.
Kopyta zmieniają się też u dorosłych koni. Mój się dwa lata temu zmieścił w R2 i dobrze, że ich nie kupiłam, bo pół roku temu nie dałam już rady ich wcisnąć, bez szans kompletnie. Wzięłam Enduro, które nie mają tych tytułów. A koń nawet kowala nie zmienił w tym czasie, robi go ten sam od 7 lat.
Zmieniają się, ja musiałam wymienić po jakimś czasie (ok roku) Scooty na rozmiar większy, mimo że koń był cały czas werkowany przez jedną osobę 🙂
zembria no to może rzeczywiście kopytka wam się zmieniły. Mnie się udało z tymi butami bo na szczęście nie mam większych problemów. Mam takie minimalnie większe przody bo pewnie idealne były by połówki a tyły mam zawsze na styk, przed wekowaniem już ciężko mi wcisnąć. Jedyne nad czym ubolewam ze w naszym rozmiarze już SLIM nie produkują.
Żeby pomanewrować trochę rozmiarem, to ja bardzo mocno polecam tą ich taśmę evo. Naprawdę świetna rzecz i jak się ją oklei czarną taśmą malarską to starczy na dłuuuugo. My buty katowaliśmy w terenie w każdych możliwych warunkach, a to cholerstwo się trzymało. No i fajnie minimalizuje ryzyko otarć. (Tylko koniecznie okleić taśmą, bez niej wytrzymałość taśmy spada o 90% :P)
Dziewczyny, ja ich od małego sama strugam i widzę, że kopyta się nie zmieniły 🤷 Znam te ich podwozia bardzo dobrze. Nie wiem, spróbujemy jeszcze je dociągnąć.
Dawaj je do garnka z gorącą wodą, bierz chłopa - niech ćwiczy bicepsy czy co tam się ćwiczy jak się buta rozciąga :P mój tak musiał poćwiczyć z naszymi butami właśnie 😂
Meise, No właśnie taki proces już był grany. Wiadro z gorącą wodą, tylko mu podawać musiałam, bo dla niego za gorąca woda żeby ręce włożyć 😅 Czeka nas powtórka teraz.
Rękawiczki grube i jazda 😀 Ja mam fotę nawet, jak mój z butami ćwiczy 😅