kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
W jakim celu używa się paska do wędzidła?
arabek Pasek stabilizuje wędzidło kiedy nie ma nachrapnika, Dzięki niemu nie da się wodzą przeciągnąć wędzidła przez pysk, nawet jeśli koń otworzy bardzo szeroko paszczę, a jeździec ciągnie za jedną wodzę. Dlatego jest używany przede wszystkim w jeździe western- bo tam nie używa się nachrapników.
Czy ktoś wie, jaki jest koszt transportu konia ze Szwecji do Polski? Pi razy oko, tzn mniej więcej
wistra, transport firmą czy we własnym zakresie? Tak czy owak kilka tysięcy trzeba liczyć, nawet do kilkunastu jeśli trasa długa (północ Szwecji-południe Polski).
Firmą firmą. Np z Ostersund w SE do Krakowa w PL
wistra, myślę że poniżej 10tys. zł to nie zejdzie. To jest ok. 2tys km, samej kilometrówki masz co najmniej 4-5tys. zł i musi jechać dwóch kierowców, do tego prom, moim zdaniem nie do przejechania jednym ciągiem z koniem, czyli kolejny koszt za nocleg dla konia i konwojentów, winiety/etoll też będą wliczone w koszt usługi i jeszcze przewoźnik musi na tym zarobić. W transporcie łączonym może byłoby nieco taniej, tylko to trzeba trafić.
wistra, - znajdź na fb Tomasz Bucki i zapytaj. Jeździ w pełni legalnie po całej Europie, korzystałam z usług i polecam. Często mają trasy łączone i wrzucają ogłoszenia o możliwości łączenia.
keirashara, również polecam Tomka. On ma już wszystko rozpracowane, trasy, dokumenty, opłaty i postoje.
wistra, chcesz kupić konia w Szewcji? z tego co pamiętam pisałaś o kupnie konia do przyjemnych jazd, a nie wysokiego sportu, skąd pomysł Szwecji? Trochę drogi transport plus ryzyko jednak spore w razie zwrotu itp.
Jestem ciekawa jakie koszty transportu, bo tam są kolorki które mi się podobają 🙈 rozglądam się, dowiaduje.
Raczej nigdy mnie nie będzie stać
cześć, czy jak koń macha głową podczas spożywania jakiejś rzeczy to znaczy że mu nie smakuje? Ostatnio dałam mu buraka to właśnie wtedy tak machał ale nie wypluwał
Jak pierwszy raz coś jedzą, to często machają. Jak nie wypluł, to raczej mu posmakowało. 😉
u mojego zwykle oznacza to zachwyt 😉 bo jak nie wcelowałam, to natychmiast wypluwa, ale takie faktyczne natychmiast
Czy da się w Artemorze ustawić jakieś powiadomienia że coś (np. egzamin) się pojawiło w kalendarzu w wybranym regionie? Czy wymagam za dużo od tego systemu? 🤣
Mam pytanie. Co to znaczy "ramowa", "ramowy"? Ramowa klacz w co drugim ogłoszeniu. Ale co to tak właściwie znaczy...?
Sankaritarina W większości ogłoszeń to określenie absolutnie nic nie znaczy i o niczym nie świadczy😉
Ramowa, czyli poprawnie zbudowana pod względem proporcji poszczególnych części ciała względem siebie. Tak określa się też konia, którego sylwetkę można wpisać w lekko wydłużony, leżący prostokąt.
Sankaritarina, Ja się spotkałam jeszcze, poza tym co napisała rudziczek, z określaniem tak koni dużych ogólnie.
Sankaritarina, Termin ramową oznaczać powinien tyle samo co koń o długich liniach inaczej "w obszernej ramie". Termin powinien być zawsze używany w znaczeniu pozytywnym. Padła tu słuszna uwaga o właściwych proporcjach. Inną sprawą jest czy isoby posługująca się tym terminem wiedzą jakie jest jego znaczenie i w takim znaczeniu go używają.
Nie wiem w jakim watku o to zapytac, wiec pytam tutaj 👀
Od jakiegos czasu zdarza sie ze oba moje konie maja naelektryzowane ogony. Normalnie wlosy z ogona kleja im sie do ciala, i piasek itp tez jakby jest "przyklejony". Ne mowie tutaj o tarzaniu sie w blocie i kon jest ublocony, tylko kon "przyciaga" suche ziarenka piasku do siebie przez "naladowanie elektryczne" (nie wiem jak inaczej to opisac)
Zazwyczaj takie rzeczy dzieja sie jesli sa derki naelektryzowane, polar itp, ale konie nie mialy derek na sobie dluzszy czas a prad jakby w nich siedzi 🤣
Od czego to i jak sie tej energi elektrycznej pozbyc??
Plamkakochanie, To od linienia. Nie wiem co się dokładnie dzieje i co konkretnie powoduje elektryzowanie, ale u mnie każdego roku w czasie linienia tak się dzieje. Może wysuwające się włoski trą o inne i taki z tego efekt, ale to takie moje gdybanie. Na taki ogon pomaga spryskiwacz jakiś z sylikonem, ale tylko na trochę 😅
zembria,
Co Ty mowisz 😂 w zyciu bym sie nie spodziewala, ale w 100% ma to sens, oba golone calosciowo, jeden juz w wiekszosci ma letnie futro a drugi pewnie w polowie juz zmienil siersc. Nigdy przez ostatnie 15 lat posiadania koni mi sie to nie zdarzylo, albo konie byly w derkach i przypisywalam jakiekolwiek elektryzowanie derkom.
Czlowiek to sie uczy cale zycie 😅
Wlasnie psikam sprejem ogony, ale tak jak mowisz, to nie na dlugo dziala. No nic, czekam cierpliwie az skoncza 😁
Dzieki!!!
Nie wiem czy to od linienia bo czasem też mi tak się też robi w innych okresach. Ja bardziej zauważyłam że są takie naelektryzowane jak jest suche powietrze i długo nie pada
somebody,
Oooo to by tez mialo sens bo u mnie ostatnio sucho bylo bardzo, a jak popadalo w niedziele to juz im sie ogony nie kleily 🤔
Plamkakochanie, ja też zauważyłam elektryzowanie ogona w suche i słoneczne dni 🙂
Z jakiego powodu koń może odpalać pierwszą prędkość kosmiczną za każdym razem jak skoczy naturalną przeszkodę w terenie? My mamy ten "problem", który zresztą kiedyś doprowadził do wywrotki w środku lasu w pełnym galopie. Na treningu normalnie skacze przeszkody i nie ma takich sytuacji 🤔
A druga kwestia, czy ktoś może polecić mi jakieś podkładki pod owijki, raczej budżetowe, bo nie będą często używane? Chciałabym czasem na płasko fajnie wyglądać z kabanem. Zależy mi, żeby nie wystawały nad owijkę 2km, tylko delikatnie 🙂 Czy trzeba jakoś zmierzyć obwód nogi zanim się przystąpi do zakupów? 🙂
Meise ponad wszystko uwielbiam i polecam podkładki Eskadrona. Obwód nogi nie ma nic do rzeczy, są zazwyczaj rozmiary Pony i Full.