PSY

ash   Sukces jest koloru blond....
04 marca 2025 21:38
Becia23, mój pies ważący ponad 40 kg zerwał więzadło krzyżowe w wielu 8 lat. Rehabilitacja i powrót do formy przebiegł o dziwo spokojnie i łatwo.
Biegał, skakał itp
Dożył pięknego wieku 16 lat i drugie mu nigdy nie siadło.
Trzymam kciuki
Becia23, ja miałam zrobiony dla psa taki kojec z barierek - coś jak dla dzieci / szczeniąt się robi. 8 segmentów wysokich na 100cm. Flat - pies mocno ruchliwy ogarnął temat i grzecznie sobie tam siedział. Na początku mieliśmy problem po operacji bo musiał być w kołnierzu i był problem z przechodzeniem przez bramkę ale potem ogarnął.
Becia23,
mój jest po zerwaniu ACL w obydwu łapach w odstępie... 6 miesięcy. Jedna łapa w grudniu 2020, a druga w maju 2021. Do tego w listopadzie 2021 poszła łąkotka. Więc full pakiet 🙈 Jedyną rehabilitacją po operacjach było - stopniowe wydłużanie spacerów. W 3 dobie po operacji normalnie funkcjonował i chodził. W stępie nawet bez większej kulawizny. W kłusie był całkiem czysty po niecałych 2 miesiącach. Ale on miał TTA-Rapid. Od operacji jest na Aniflexi w dawce 2,5g. Miesiąc temu skończył 8 lat.

Czy na RTG widać problem z 2 więzadłem?
Becia23, suka moich rodziców miała w obu nogach, w odstępie ok. 3 lat. Druga noga zoperowana 2 lata temu, nic się na razie nie dzieje,nie była klatkowana, nie było fizjo.
Becia23   Permanent verbal diarrhoea
06 marca 2025 22:33
Dzięki wszystkim za odzew 🌹
Chociaż nawet tutejsza statystyka potwierdza to 50:50 ryzyko zerwania więzadła w drugim kolanie😫

ash, dzięki bardzo! Moja waży tylko 12kg więc dajesz nadzieję 💖

epk - super pomysł. U nas raczej na początku jednak klatka bezpieczniejsza, bo jak na SBT przystało, ruda jest narwanym klaunem i zrywa się, tańczy, podskakuje jak tylko ktoś wejdzie do pokoju, zbliży się, itd. 🙈 ale jest to fantastyczny pomysł na fazę przejściową między klatką a zupełnym luzem, więc dzięki bardzo i na pewno użyję 🌹

ancyk, faktycznie full pakiet 🙁 nasza wetka powiedziała, że drugie kolano na RTG na razie wygląda na czyste i całe - ale między zerwaniem a operacją będą 4 tygodnie, bardzo się martwię, że w tym czasie i drugie zacznie się uszkadzać.

DeJotka, mogę zapytać jak to wyszło, że nie była ani klatkowana, ani nie było fizjo/hydroterapii, itd? Tzn czy to była świadoma decyzja z jakiegoś powodu?

Mogę zapytać jaki u Was wszystkich był odstęp między zerwaniem a operacją?

Może głupio, ale czuję się strasznie winna, że nie robimy operacji wcześniej i bardzo się martwię, że przez trochę dłuższy okres oczekiwania ten zerwany staw jej się pogorszy, i drugie więzadło zacznie się uszkadzać
(moglibyśmy zrobić operację około tydzień-półtorej wcześniej gdyby nie ten zupełnie opłacony urlop za granicą, bo operacja byłaby tuż przed. Mój brat będzie robił za dogsittera, a on nawet nie ma prawka żeby ją zabrać do weta jakby coś się działo, więc nie bardzo mogę go zostawić z psem dosłownie dwa dni po takiej operacji)
Becia23,
mój to bern więc 50kg mięska 😅 jeśli Cię to pocieszy!

U nas od zerwania do 1 operacji minęło też coś koło 3-4 tygodni. Najpierw czekaliśmy około 1,5 tygodnia na wizytę diagnostyczną, a potem około 2 tygodni na termin operacji.

Druga operacja była szybciej, bo już bez diagnozy - przy 1 łapie na RTG już było widać dość duże zwyrodnienie więzadła w 2 nodze, więc gdy pewnego dnia przestał na niej stawać to od razu umawialiśmy się na zabieg (wszelkie badania do wyliczeń jakich implantów i metody użyć były zrobione przy okazji diagnostyki pierwszej łapy). Wiedzieliśmy więc, że drugie więzadło na pewno pójdzie - kwestią było... kiedy. Byliśmy więc już przygotowani z kliniką 🙈

Nie martw się, że staw się rozleci - 4 tygodnie to nie tak długo. Są psy, które miesiącami czekają na prawidłową diagnozę. Ogranicz ruch, wsadź ją na jakieś dobre suple i spokojnie czekaj. Zmiany w tym stawie pewnie i tak się kiedyś pojawią.

Jak to powiedziała klinika: operacja ma za zadanie umożliwić psu normalne funkcjonowanie i maksymalnie odsunąć w czasie zniszczenie tkanek w stawie. Ale nie zapobiegnie im w 100%.

A skoro w drugiej łapie więzadło i tkanki wyglądają OK, to bym się nie martwiła na zapas. Może macie typową urazówkę 😉

Wiem, że perspektywa operacji, rehabilitacji itd. jest straszna. Ale... wbrew pozorom nie jest tak źle! Dacie radę 💪
Becia23, z tego co pamiętam to nikt im takich zaleceń nie przekazywał więc nie drążyli tematu. Jeżeli chodzi o odstęp czasowy między kontuzją a operacją, to w obu przypadkach kilka dni, nie dłużej niż tydzień.
U nas od zerwania do operacji to było koło miesiąca. Tylko u nas wszystko co było potem jest kompletnie niemiarodajne, bo u nas więzadło strzeliło bo tam było ognisko raka. Podejrzenie padło po przeprowadzonej operacji i zostało potwierdzone miesiąc później i był też przerzut malutki do płuc. Z tego powodu po pierwszym miesiącu (nie zdecydowaliśmy się na amputację łapy) ustawiliśmy go na leczeniu paliatywnym i uznaliśmy, że dajemy mu tyle czasu ile się da w komforcie. Jeszcze z miesiąc uważaliśmy na spacerach - ale głównie zabierając psy oddzielnie, żeby się nie nakręcały. Był z nami jeszcze pół roku ostro dokazując - z kolanem nigdy więcej się nic nie działo mimo ostrych szaleństw.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
08 marca 2025 07:03
Wetnę się: potrzebuję klatki materiałowej 110-120. Wszystkie XXL znajduję do 90cm. Czy ktoś coś widział? Nie płacić tysiaka
madmaddie, ja mam taką, ale rzeczywiście trudno było znaleźć, ale się gdzieś ostała w magazynie. Niestety kupiłam na jakiejś dziwnej stronie i nie pamiętam, ale chyba tu w moich postach gdzieś będzie , jakoś 2 lata temu
08 marca 2025 09:34
Perlica, udało się wygrzebać jakiś powystawowy egzemplarz na allegro, kupiłam, 3 stówki zapłaciłam 👌
madmaddie, to super i spoko cena, ja chyba coś 200 pln.
madmaddie, w 5 sekund znalazłam na olx... tylko nie umiem podlinkować. Tytuł "klatka kenelowa duża" - czerwona klatka 120 cm
08 marca 2025 21:25
_Gaga, odbiór osobisty 300km ode mnie 😅 zresztą chciałam nową
Potrzebuję polecajki. Czy jest jakaś linka biothane 10-15 metrów albo inna, do której nie będzie się nic czepiać i która nie będzie za ciężka dla małego psa ?
Kochane. Życie mi robi psikusa i znów siedzę w "psim projekcie".

Potrzebuję polecjaki karm suchych. Oferta rynkowa (via google) wydaje się ogromna.
Co jest na rynku wartego uwagi z:
1. Bezzbożówek monoproteinowych
2. Monoproteiny bez glutenu

Z innych;
- jak kupujecie karmy (dla osób karmiących suchą) to co jest ważne dla was - jakie są wasze kryteria wyboru?
- czy kupuje ktoś jeszcze w sklepach zoologicznych? czy wtedy całe opakowania czy na kilogramy z dużych paczek?
- czy jak wam vet poleca karmę to to jest 'wartościowy ekspert", czy jednak same szukacie.

jakby się komuś chciało mi udizelić info będę mega wdzięczna.
12 marca 2025 13:19
kotbury, krótka pigulka ode mnie.
https://szkoleniepsowustron.pl/karma-dla-psa-jak-wybrac/
Mam nadzieję, że nie zostanę zezarta za link
Swoje psy karmię głównie Gosbi, Essential Foods, Vetexpertem (turboalergik). Ostatnio kupiliśmy barfnego szczeniaka i też już je gosbi, bo ja barfa nie będę ogarniać :v
kotbury, karmię barfem, ale czasami przestawiam na karmę jak dużo stratuje koniem i psy jężdżą ze mną.
Karmy suche warte uwagi, ale niektóre są na ryżu:
Farmina
Platinum
Alpha Spirit
Primal Spirit
Ydolo
Raw Paleo
Empire
Bemo ( ale była z nimi afera z plastikiem czy czymś w karmie)

jak kupujecie karmy (dla osób karmiących suchą) to co jest ważne dla was - jakie są wasze kryteria wyboru? SKŁAD, dostępność różnych gramatur
- czy kupuje ktoś jeszcze w sklepach zoologicznych? czy wtedy całe opakowania czy na kilogramy z dużych paczek? NIE
- czy jak wam vet poleca karmę to to jest 'wartościowy ekspert", czy jednak same szukacie.
Zależy od weta, niekórzy mają pojęcie o dietetyce, ale jednak w mniejszości
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
12 marca 2025 13:34
szukam pomysłów na wsparcie stawowo-zwyrodnieniowe
obecnie pies dostaje arthrosterol, wspomagająco librellę
znamy terapię manualną, magnetoterapię, laseroterapię czy bieżnię wodną
ale myślę co jeszcze można dodać, co jest mocniejszego?
Terapia kwasem hialuronowym dała tyle co nic
Pati2012, cortaflex
Pati2012, synoquin?

Dzięki za polecajki!
Ja prywatnie jestem barfiarzem "ekstremalnym" ale projekt mam na psie karmy suche, dlatego mój entuzjazm jest powiedzmy umiarkowany🙂 i wszędzie węszę "podstęp".
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
12 marca 2025 14:10
kotbury, nie było niestety szału po tym :/
to już wiekowy pies i myślę, że potrzebuje zadziałania z czymś więcej niż suplami
kotbury, oprócz tego co już wymienione, to brakuje mi takich średnich, jeśli chodzi o wielkość, opakowań typu 5-8 kg. Małe są nieopłacalne, a takie po 12 kg przy małym psie są zupełnie niepraktyczne.
Pati2012, aniflexi z GameDoga
12 marca 2025 14:17
Jest trochę marek karm, które mają spoko skład, ale nierówna produkcję. I tak kupuję opakowanie i jest ok, kupuję następne a pies ma biegunkę, albo bąki zabójcze. :| albo otwieram, a tam inny wygląd chrupka, a producent do mnie ze to normalne.

Farmina była okej, ale zmienili skład i pies się też kiepsko wypróżniał. Suka mojego chłopa była na barfie i był to niekończący się festiwal problemów trawiennych. Je teraz chrupki z vetexperta i nic jej nie jest w końcu.

Ja czesto zmieniam karmy, ale jak się tak przeanalizuje i doczyta te składy, to wyboru naprawdę wielkiego nie ma. Grandorf jest polecany i skład jest dobry, ale cena zabójcza przy moim zużyciu. Już zawsze tylko małe psy do 20kg
madmaddie, ale Farmina ma mnóstwo wariantów przecież, jest kilka nowych wariantów do tego, więc nie wiem czego skład zmienili konkretnie?
Dla mnie moje psy robią za duże kupy na tej karmie, ale ogólnie spoko, bo mam fioła na wielkość kupy ( bo na barfie to kupa wielkości kupki kota u mojego samca 38kg).

Vetexpert to jest Raw Paleo ? Moja wet poleca te karmy.
12 marca 2025 14:35
Perlica, ja używałam N&D grain free (Aura) I ze zbożem (Miś).
Raw paleo też karmiłam i spoko. A onek je Dermatosis rabbit&potato

Ostatnio Misiu z braku laku kupiłam fitmina program, wcześniej unikałam bo jest tam trochę kukurydzy, ale dawno nie robił tak małych kup, byłam w szoku 🙂
Ja ostatnio to patrzę na czym psy dobre kupy robią i nie analizuję za bardzo. Ponieważ jeden jest alergik to patrzę tylko, żeby nie było kurczaka w żadnej postaci. Obu genialnie służy ostatnio Instincto Tuńczyk z batatami i się tego trzymam.
Karm na rynku tyle, że można zwiariować wybjerając. Osobiście karmię Britem, bo ma spoko skład, małe granulki i rozsądne dla mnie - 3 kg opakowania (mam małego psiaka). Ale wybór oparłam przede wszystkim na tym, co szanowna księżniczka jest uprzejma spożywać.
Dodam, że poza suchym na śniadanie - na kolację dostaje albo gotowane mięcho z warzywami, albo ulibioną acz syfiastą puszkę z Rossmanna 😉
epk, no to wiadomo, ale zanim zobaczysz jaka kupa to musisz się czymś kierować, że tak powiem przy kupnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się