kuć czy nie kuć?
xxagaxx, nie strzykawka. Ubierasz rękawiczki lateksowe, nabierasz sudocremu, mieszasz z siarczanem na dość nasycony błękit i patyczkiem do lodów (drewnianym) wtykasz w rowek.
... ja już się nauczyłam, że "wyników" się nie leczy. Nie da się zbadać poziomu miedzi i żelaza w koniu🙂. Musiałabyś biopsję wątrobyz robić.
kotbury, mi się super nakłada strzykawką, mam już to akurat sprawdzone 😉
Well, suplemetacja miedzią była, tak samo jak wit B (bo wrzodek wyleczony) tak samo jak cynkiem.. Generalnie niewiele jest chyba rzeczy które ten koń nie dostaje/dostawał ze względu na alergie skórne, gdzie chyba mamy 1 rok totalnie wolny od objawów, z bardzo dobrą okrywą włosową i jak kowal stwierdził rogiem kopytowym, także nie wiem do czego jeszcze można się przyczepić.
Mi super na strzałki działa to
https://farmino.pl/hoofsept-gel
Elegancko wysusza i utwardza, dobrze się trzyma kopyt
xxagaxx, sudocrem jest za gęsty na strzykawkę. A tu min. o tą gęstość preparatu chodzi.
I jak poupychasz patykiem to doklepiesz do tkanki - trzyma się a nie tylko "jest oboko.
Rzygam tęczą. Kobyła miała pierwszy przegląd wet od czasu rozkucia i pierwszy raz nie trzeba było robić nic. Plecy nie bolą, nie są sztywne, krzyżowo biodrowe ok, szyja ok, na kole na twardym koń biega lepiej niż w podkowach, dalej ruch zostaje obszerny. No powiem wam, ze dawno tak zadowolona nie byłam 🙂
Jesteśmy też po 1 zawodach na boso, kobyła latała jak zawsze bez problemów na 0 😀
Muszę tylko poszukać butów do lasu, bo chyba się nie odważę pojechać bez niczego.
xxagaxx, teraz dopisz jeszcze zaklęcie "tfu, tfu, na psa urok" żeby nie zapeszyć🙂
Nie, no super. Co do wyjazdów "do lasu', to jak możesz nie dzidować i dac koniowi samemu wybierać gdzie stawia nogi to na boso lepiej bo to praca nad upakowywaniem się podeszwy.
Imho rozkute w robocie skokowej trzeba mocniej pilnować pod kątem dobrych supli na kopyta. zeby na pewno "miało z czego rosnąć".
Gratulacje wytrwałości!
kotbury, po naszych przebojach grudowo/ropowych to już jestem na etapie okadzania, rzucania zaklęć i uroków 😂
Suplami na kopyta to ona chyba rzyga, bo nic innego nie robiłam tylko wciskałam w nią wszelkie suple. Miedź, cynk, biotyna. Bo ciągle kopyta "słabe, suche i łamliwe". Kowal się zmienił i koń chodzi boso wiec chyba jednak nie są tak łamliwe xD
Ale tak, cały czas pilnuje żeby miała czego budować i suple i aminokwasy i przez wrozdy wit z grupy B.
Co do butów, to mnie trochę zadziwiłaś, bo myślałam ze dla bezpieczństwa powinna jednak coś mieć, bo pogoda coraz lepsza to zaraz jest szansa ze się wybierzemy. A nie chciałabym ryzykować podbicia czy za mocnego wytarcia. Prawda jest taka, ze my w teren to jeździmy moze 1 raz w tyg, więc też nie wiem czy butami bym jej krzywdy nie zrobiła (czy by się nie wycierała jkaby tak rzadko miałą ubierane)
xxagaxx, Świetne wieści! Butki w razie co to polecam Scooty, to takie sandałki/kapciuszki są, jak nie potrzeba dużej ochrony, tylko tak właśnie w razie W. Są lekkie, nie nabierają wody, a jak kopyto ma kształt w miarę prawidłowy to łatwo rozmiar dobrać. Potem to popieram kotbury, żeby jeździć bez i hartować kopyta. Choć osobiście jeszcze te parę miesięcy bym jeździła w butach, żeby to wszystko stopniowo się działo.
zembria, myślałam nad scootsami albo Renegade. Mam je, kupione dla poprzedniej kobyły i mega się dobrze spisywały. Ale one cieżej dostępne.
xxagaxx, A ich w rękach nie miałam. One są "gumowe" czy "plastikowe"? Głupio brzmi, ale chodzi mi o elastyczność, Scooty takie gumowe są, elastyczne mocno, te Renegade wyglądają na fotkach na sztywne, jak w pomacaniu to wygląda?
xxagaxx, - tak szczerze to pod względem ścierania gorszy potrafi być kwarc niż wycieczka do lasu 😅 chyba, że jeździsz po szutrowych drogach dużo. Tak to nie zauważyłam nadmiernego ścierania w lesie, a na jednej hali kwarcowej faktycznie miałam problem (ale tam był chyba źle ten piach dobrany, bo dodatkowo było paskudnie twardo).
Jedynie jak kopyta były przerośnięte to potrafił się po wycieczce to lasu zrobić jakiś zadziorek, ale to na luzie do opanowania tarnikiem we własnym zakresie, bez wybitnych umiejętności 😉
keirashara, Przypuszczam, że to bardziej obawa o jakieś podbicie, na jeszcze nie do końca przygotowanym kopycie, niż o ścieranie nadmierne.
zembria, - napisała też o wytarciu, więc tu chciałam uspokoić 🙂 Obawę o podbicie rozumiem.
A ja po kilku latach właśnie okułam konia tydzień temu. Nie udało nam się wypracować mimo ogromnych starań na tyle grubej podeszwy, żeby koń swobodnie poruszał się bez butów i miał wystarczająco dużo wsparcia przy lądowaniu.
Mam mętlik w głowie i ciągle się zastanawiam, czy dobrze zrobiłam. Koń oczywiście w 7 niebie, napie***ala jak wściekły na skokach, a wczoraj był pierwszy raz w terenie w podkowach i takie turbo odpalił, że strava mi chce teraz zablokować konto, bo wg nich jechałam samochodem 😅
Sama nie wiem, ale zawsze zostaje nam wyjście B i powrót do butów...
Meise, no ale czego boisz się w podkowach ?
zembria, tak, są zdecydowanie twarde, w sensie podeszwy, bo część idąca za piętke ładnie pracuje. I tak najbardziej boje sie o podbicie, ale scieranie tez, bo jednak na co dzień pracujemy na bardzo dobrym podłożu, gdzie kopyta nie są nadpiernie ścieranie.
keirashara, nie mamy w stajni kwarcu, jedynie na zawodach wiec akurat o to się nie boję 🙂
Meise, nie kazdy koń sobie dobrze radzi bez podków. To ze ja jestem zajarana pod każdym względem to nie znaczy że teraz jestem jakimś lobbsytą każdego konia boso. No nie, to musi działac w dwie strony. Jednak chcemy te konie użytkować.
Kurcze ucięło mi, moja kobyla na 3 miesiące bez butów wybiera się na takie loty w 110cm ze nie mam obaw o jej komfort bez podkow
20250307_104337.jpg
Meise, zaraz się okaże, że źródłem waszych problemów z energią i motywacją do pracy jednak były po prostu kopyta i problem slolved.
mindgame, boję się, że mu rozwalą puszkę jak poprzednio, gdy się ciągle rozkuwał na dziko. Boję się, że ładnie wysklepiona podeszwa się wypłaszczy, że zrobią się znowu flary, że, że, że... No dużo mam obaw, mimo, że teraz nas kuje ktoś inny. Koszta kucia też mnie bolą. No ale powiedziałam A i teraz muszę poczekać co się wydarzy.
xxagaxx, no ja doskonale sobie zdaję sprawę, że nie każdy koń się nadaje na boso. A ja odkąd mam gada (5,5 roku) to jednak trochę walczyłam o te bose kopyta, bo czułam, że tak jest właściwiej, naturalniej itd. Fajnie, że u Was tak się to potoczyło, gratulacje takich lotów na boso 🙂
kotbury, nie zmienia to jednak faktu, że koń się zachowuje aktualnie jakby się miał ugotować na twardo. Albo pogoda, albo astma. Przy czym jak pogrzebałam w pamięci to co roku na wiosnę było pompowanie i nozdrza przy wysiłku jak tylko wjechały ciepłe dni. Nie wiem, może on się tak wolno adaptuje do nowych temperatur.