Odchudzanie/rzeźbienie ciała- sprawozdania

madmaddie   Życie to jednak strata jest
06 marca 2025 13:29
keirashara, można szukać alternatyw, które nie są szkodliwe. Z niedoboru białka i tłuszczu to mało kto umiera. Na raka już jednak gorzej, w Polsce 12 tys ludzi rocznie (jelito grube)
keirashara, nie wiem czy to do mnie, ale ja nie piszę o odchudzaniu akurat a o szkodliwości takiej diety jak podała kotbury w kontekście nowotworów oraz braku błonnika , zwiększenia ryzyka zawału po przez wysoki cholesterol "zły"
Aczkolwiek wiadomo że na takiej diecie człowiek chudnie w tempie ekspresowym.
Do nikogo, tak ogólnie 😉 Znaczy powiem tak, nadwaga/otyłość też ma swoje wady i zagrożenia dla zdrowia. Każda dieta wykluczająca niesie tak samo jakieś ryzyko.
Myślę, że trzeba sobie to samemu ocenić, na jakie ryzyko się jest gotowym. Po prostu rozumiem co może skłaniać w danym kierunku.
I nie sądzę, żeby ktoś kto fizycznie nie doszedł do ściany jest w stanie zrozumieć pewien rodzaj frustracji i chęci sięgnięcia po cokolwiek, co zadziała.
keirashara, znaczy się narażanie się na raka jelita grubego świadomie dla mnie jest niezrozumiałe akurat,a choroba jest podstępna i daje objawy jak jest za późno już na cokolwiek, bo mało kto robi kalpro tak bez powodu , nie mówiąc o kolonskopii.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
06 marca 2025 14:05
keirashara, ja kumam, też się długo bujałam jako osoba otyła. Ale też są granice i mamy jasno nakreślone co jest niezdrowe.
Z chudnięciem to jest tak, że nawet jak się schudnie niezdrowo, to paramatery zdrowotne się poprawią. Ale na dietę się powinno patrzeć long-term też.
A kotbury ma historię jako człowiek skrajny, bo pamiętam jak była wege i też miała teorie różne zdrowotne xd
kotbury, Przecież są badania potwierdzające związek jedzenia czerwonego mięsa ze wzrostem zachorowań na raka jelita grubego
Perlica, a przypadkiem w większości nie są to badania ankietowe? Nie biorące pod uwagę masy innych czynników prowadzących do zachorowania? 🤔

kotbury dzięki za linki, jak znajdę czas to posłucham, ostatnio nawet na Hubermana nie ma czasu a nowych podcastów nie szukałam 😅
drabcio,
Processed meat (consumption of) jest w grupie 1 cancerogenów (Carcinogenic to humans)
Red meat (consumption of) jest w grupie 2a cancerogenów (Probably carcinogenic to humans) według światowej organizacji zdrowia. Żeby umieścić coś na liście potrzeba wielu badań.
https://monographs.iarc.who.int/agents-classified-by-the-iarc/

Patogeny mikrobiologiczne muszą przyswajać niezbędne mikroelementy, aby wywołać infekcję. Podczas infekcji bakteryjnej ssaki ograniczają dostępność mikroelementów, aby zahamować wzrost patogenu – zjawisko to nazywane jest „odpornością odżywczą”. Odporność odżywcza nie została zbadana podczas rozsianej kandydozy. Jednak przyswajanie mikroelementów, a w szczególności przyswajanie żelaza, jest wymagane do wirulencji grzybów, a zagrażające życiu rozsiane infekcje grzybicze są uznawane za główne zagrożenie medyczne dla pacjentów z osłabionym układem odpornościowym.
Wykazaliśmy, że infekcja grzybicza zaburza globalną homeostazę żelaza u gospodarza poprzez zakłócenie recyklingu czerwonych krwinek w śledzionie, co wiąże się ze zwiększonym magazynowaniem żelaza w rdzeniu nerkowym. Dlatego infekcja grzybicza wywiera ogólnoustrojowe skutki na homeostazę żelaza u gospodarza ssaka, jednocześnie wyzwalając lokalną odporność na składniki odżywcze, aby ograniczyć infekcję.
https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1003676

"Ciężka niedokrwistość z niedoboru żelaza i zapalenie przełyku wywołane przez drożdżaki."
https://journals.lww.com/.../severe_iron_deficiency...
Niski poziom żelaza, ferrytyny i niedokrwistość związana jest nie tylko z "chowaniem" tego żelaza przed Candidią lecz przez ograbianie nas z tego pierwiastka przez tego grzyba.
"Żelazo w ludzkim gospodarzu jest w większości powiązane z białkami gospodarza, patogeny takie jak C. albicans muszą posiadać mechanizmy pozyskiwania żelaza z tych białek. Tutaj przedstawiamy najważniejsze grupy ludzkich białek, w tym hemoglobinę, transferynę, laktoferrynę i ferrytynę, które zawierają żelazo i są potencjalnymi źródłami żelaza dla inwazyjnych mikroorganizmów. Następnie podsumowujemy i omawiamy znane i proponowane strategie, za pomocą których C. albicans wykorzystuje lub może wykorzystywać żelazo z białek gospodarza, i porównujemy je ze strategiami innych patogennych mikroorganizmów."
https://academic.oup.com/femsyr/article/9/7/1000/511914


Po pierwsze, pierwszy link jest do źródła żadnego, że tak to ujmę (tak jak filmiki z poprzednich stron zresztą). Po drugie, wyrwane z kontekstu. Tłumaczenia nieco kulawe. Druga publikacja sprzed 16 lat, nie mówię że zła, ale dalej, wyrwane z kontekstu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się