Jakie pasze dajecie swoim koniom?

zuza17, - a ile teraz podajesz? Może trzeba dawkę zwiększyć. Dostaje coś poza paszą?
Możesz pomyśleć nad omega fiber lub meszem build-up dodatkowo, tylko to jest na mokro.
keirashara, dostaje po miarce do każdego posiłku, + brandon XS pół miarki. Posiłki dostaje 3x dziennie
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
04 marca 2025 11:00
zuza17, a miarka to ma ile? Na miarki to wiadomo, my w szkole mieliśmy jako miarkę stary, żółty kask budowlany 😅 Jak nie chcesz za dużo kasy wydawyć, to idź w gospodarskie pasze, nie gotowce.
Zuza17 to trzeba zwiększyć ilość, bo pewnie za mało dostaje a z powietrza nie przytyje.
zuza17, otręby ryżowe, jęczmień, soja, wysłodki, oleje i makuchy. Masz kilka opcji do dorzucenia. Tylko dawkę trzeba dobrać do konia, bo jak od pół roku nic się nie zmienia to daj więcej po prostu.
ash   Sukces jest koloru blond....
04 marca 2025 20:58
zuza17, ja swoją podtuczyłam ładnie po odstawieniu źrebaka ( spadła mi z masy jak źrebak wyjechał) makuchem lnianym, otrębami, sieczka lucerny plus owies i podstawowe musli
zuza17, a ile lat ma koń, ile wzrostu, jaka rasa mniej więcej? To jest ten z wrzodami, 175, o którym pisalaś kiedyś? Czy to inny koń?
Sankaritarina, inny inny, mój po ponownym zrobieniu gastro i 2 leczeniu zrobił się ładnym pączuszkiem. A ten jest dużo drobniejszy bo ma max 165
zuza17, No to może tak być, że ma tej paszy za mało....Może temu koniowi ta pasza jakoś niekoniecznie pasuje.
Mój emeryt nie wyglądał na Mebio jakoś szałowo. Lepsze efekty były na Hippolycie, Saracenie, Sukcesie i Spillersie. Aczkolwiek myślę, że to była też trochę kwestia po prostu ilości treściwego. Teraz mamy utrzymujący się efekt na następującej mieszance: makuch lniany, makuch słonecznikowy, owies z jęczmieniem + Sukces sportowy (Ale tej paszy tam jest tylko garść, bo bywało zniesmaczenie i marudzenie na papki...)
zuza17, mi też nie działał build up. Zadziałało jak zaczęłam dawać dziennie 1kg build up oraz 2kg spillers digest+conditioning cubes, plus olej. Nie wiem, czy to tylko spillers tak zadziałał czy to połączenie 🙂 ale bardzo polecam ten granulat, swoją drogą musi być smaczny bo mój ma długie zęby na granulaty a ten zjada jak owies. Podobnie tuczy i wygląda też Saracen condition improver cubes. Równie smaczny i efekty w 2 tyg. Tylko nie żałować paszy, sypać te 2-3 kg dziennie 🙂
Churros, ja się przerzuciłam na ten saracen właśnie i mi koń zbytnio przytył niestety, więc zmniejszyłam z 2kg do 1,5kg.
A jak z energią na tej paszy? Czy pasza jest energetyczna czy raczej taki basic?
mrowka004, ale która dokładnie?

Churros, Mój rekreant na Spillersie Stamina puchnie w oczach. Worek mi się skończył, to przestawiłam na Lay Off i... koń schudł. -.-' No ja nie wiem... tzn ja to widzę, koń tak czy siak wygląda dobrze 😀 ale no, jednak...
Sankaritarina, chodzi mi o Saracen condition improver cubes🙂
mrowka004, kilka razy było napisane 🤣
MIX is omphhh
Cubes not omph
polecicie jakieś musli dla niejadka który mocno spadł z masy z powodu choroby i dalej walczy? Wcześniej eggersmann equichamp wchodził z apetytem, ale przestał więc szukam czegoś nowego. Odpukać mesz pavo wchodzi nawet z lekami, ale na opakowaniu piszą, że można podawać max 1kg dziennie i obawiam się, że to będzie za mało na wzmocnienie dla konia w chorobie.
mindgame, na meszach też jest napisane, żeby dawać 1 - 2 razy w tygodniu 😉
Daj więcej jak trzeba, skład jest taki że spoko.
Może ten Saracen Condition właśnie?
Puma, ja właśnie próbuję się pozbyć ostatniego worka za 50 pln i nie ma chętnych, bo mi koń tak przytył na 2 workach że wracam na reeleve🤣
Puma, a który to dokładnie? Widzę kilka różnych
mindgame, są tylko dwa , jak napisałam wyżej.
Perlica, czyli ten cubes? A jest to smakowite? Konie bardzo chętnie to jedzą?
mindgame, są dwa : mix i cubes.
Tylko mix dodaje energii mocnej, a cubes nie.
Jeśli Twój koń przestał jeść equichamp to nie sądzę że będzie jadł tą paszę, to normalna pasza , nie jakaś super smaczna, ale się na niej przybiera bardzo szybko.
Perlica, ok, dzięki 🙂
A wie ktoś może co ze składu meszu pavo jest takie pyszne że koń to chętnie je? Skład:
Owies gnieciony
Otręby pszenne
Wytłoki lniane
Jęczmień spęczniany
Melasa trzcinowa
Pszenica
Kukurydza spęczniana
olej sojowy
Węglan wapnia
Chlorek sodu
Tlenek magnezu
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
08 marca 2025 10:27
mindgame, Zwykle konie lubią owies, otręby i melasę.
Obstawiam otręby i melasę.
Dzięki za podpowiedzi! Udało mi się dostać od ręki paszę dla seniorów i póki co wchodzi dobrze 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się