Kącik Ujeżdżenia

keirashara, no jak ktoś siedział w środowisku Warszawskim to świetnie wiedział za co Marcin miał dostać nauczkę. Szkoda tylko, że osoba faktycznie za wszystko odpowiedzialna nie odpowie - bo robiła wszystko rączkami przyjaciół. Obrzydliwa sprawa i mega się cieszę, że taki jest finał.
Moon   #kulistyzajebisty
21 stycznia 2025 11:52
Komuś się Caps Lock zaciął... 🙈🤣
Moon, w ogóle ta sprawa jest bardzo ciekawym przypadkiem. Niemniej jednak film Marcina to szereg chwytów retorycznych i błędów logicznych. Żałosne, że PZJ nie przeprowadził tego postępowania porządnie.
mariaantonina, ale co ma film Marcian do wygranej sprawy w sądzie? Film jest jego opowieścią o tej sprawie. emocjonalną, bo jakby nie było ciężko coś takiego przeżyć bez emocji. W sądzie raczej nie grały roli chwyty retoryczne- sprawdzono dowody.

Te przeprosiny są żałosne. Po pierwsze dlatego, że osób, które były za skrzywdzenie go odpowiedzialne w wiekszości już tam na stołkach nie ma, albo są na innych. odpowiedzialność się rozmyła🙂. Po drugie, że opublikowane dopiero teraz. wyrok zapadł dawno, teraz się uprawomocnił i teraz minął termin opublikowania przeprosin. To opublikowali.

A tak jak tu już zostało powiedziane, osoba, która była sprawczynią tej sytuacji nie poniosła żadnych konsekwencji.
Przeraża mnie jaką kanalią trzeba być, żeby wykręcić na kogoś taką akcję.

I jest wygrana, są przeprosiny, a ja z wieloma osbami, nawet tu an re-volcie rozmawiałam i słyszałam "nie lubię go, to kat dla koni"... a nawet nigdy chłopaka na żywo nie widzieli. Ale koleżanka, koleżanki co to stała w wawie w stajni z tą babką to mówiła...
I tak to jest. Kurwidoełk dresażowy. Chyba żadna inna dyscyplina w Pl nie jest tak "obrzydliwa" jeśli chodzi o relacje (i wałki na koniach).
mariaantonina, ale co ma film Marcian do wygranej sprawy w sądzie? Film jest jego opowieścią o tej sprawie. emocjonalną, bo jakby nie było ciężko coś takiego przeżyć bez emocji. W sądzie raczej nie grały roli chwyty retoryczne- sprawdzono dowody.

Te przeprosiny są żałosne. Po pierwsze dlatego, że osób, które były za skrzywdzenie go odpowiedzialne w wiekszości już tam na stołkach nie ma, albo są na innych. odpowiedzialność się rozmyła🙂. Po drugie, że opublikowane dopiero teraz. wyrok zapadł dawno, teraz się uprawomocnił i teraz minął termin opublikowania przeprosin. To opublikowali.

A tak jak tu już zostało powiedziane, osoba, która była sprawczynią tej sytuacji nie poniosła żadnych konsekwencji.
Przeraża mnie jaką kanalią trzeba być, żeby wykręcić na kogoś taką akcję.

I jest wygrana, są przeprosiny, a ja z wieloma osbami, nawet tu an re-volcie rozmawiałam i słyszałam "nie lubię go, to kat dla koni"... a nawet nigdy chłopaka na żywo nie widzieli. Ale koleżanka, koleżanki co to stała w wawie w stajni z tą babką to mówiła...
I tak to jest. Kurwidoełk dresażowy. Chyba żadna inna dyscyplina w Pl nie jest tak "obrzydliwa" jeśli chodzi o relacje (i wałki na koniach).

kotbury,

Film mi się po prostu nie podoba. I nie chodziło mi o to że jest emocjonalny. Nie ma on nic do sprawy sądowej. To tak na marginesie.
Przeleciał mi na FB Monteverdi Pani Kasi, ciekawe co z tej pary wyniknie. Rusza się tak, że powinien się podobać sędziom. Muszę poszukać innych filmików bo tam tylko z kłusa.
adriena, kibicuję im, bo to widać, że to jest dłuuuugi koń i jeżdzenie takiego smoka wymaga naprawdę doświadczenia.
Absolutne propsy dla Sandry za spektakularna prace nad własną waga, wygląda petardystycznie 🙂
Wyglądają czad!
Wspaniale się je ogląda. Dawno też nie widziałam konia, który z takim zadowoleniem i satysfakcja wykonuje elementy 😍
no właśnie moja pierwsza myśl też była, że super wyglądają i fajnie, że w końcu jest taka piękna para reprezentująca Polskę.
A widziałyście te komentarze pod filmikiem? trochę mnie zasmuciło, że jest tak dużo negatywnych i nie wiem z czego wynikają...
mindgame, - z zawiści i mody na hejtowanie sportu? 😉

Też uważam, że fantastyczna praca nad sobą i piękna para, trzymam kciuki za sukcesy 🙂
mindgame, a co jest w tych negatywnych ?
Nie mam insta to nie mogę przeczytać.
Świetna para i chyba jedna z lepszych na świecie.
Gillian   four letter word
21 lutego 2025 10:09
Krótko mówiąc o tym, że koń jest zbyt spięty i sztywny.
mindgame, z bardzo dużego ruchu na boki wynikają. to młody kon, nabierze siły to przestanie się bujać.
mindgame, a co jest w tych negatywnych ?
Nie mam insta to nie mogę przeczytać.
Świetna para i chyba jedna z lepszych na świecie.

Perlica, warto to zobaczyć, to filmik z treningu. Bella wygląda jak ogr 🔥 mam wrażenie że mocno zmężniała od Paryża.
Nevermind   Tertium non datur
21 lutego 2025 10:33
mindgame, Bella ma bardzo duży ruch i będzie dostawać takie komentarze. W galopie faktycznie widać dużo spięcia, widać że klacz nie odnajduje się w elementach tak dobrze jak w kłusie. Ja jestem ciekawa do jakiego momentu Sandra będzie ją trenować, do jakiego poziomu razem dojdą.
Nevermind, to już jest top poziom światowy, do finału IO/MS wchodzi 15-18 najlepszych par na świecie. Wyżej się nie da.
ja to się raczej zastanawiam kiedy pójdzie w świat .. 😉
21 lutego 2025 12:42
karolina_, no nie zgodzę się. Myślę że Bellę stać żeby przestać się bujać na boki w pasażu i opadać na przód w piruetach w galopie, i że w miarę treningu może przestać wyglądać w galopie jak biedny konik z wyraźnym painface 😀 Jeźdźcy GP też trenują siebie i swoje konie.
Nevermind, w tym kontekście tak. może poprawić elementy, poprawić trochę galop, może zrobić więcej punktów dostosowując swoją jazdę danego dnia - taka opcja jest zawsze, 100% nigdy nie padło. W ostatnich latach rywalizacja między Glamourdale a Dalera pokazala jak można pociągnąć wynik nawet w ciągu jednego dnia (Glamour na ME np.). Natomiast nie ma możliwości już startować w wyższej rangi zawodach (startuje na poziomie CDI 5*) czy dalej na nich zajść niż ścisły finał IO i to miałam na myśli.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
21 lutego 2025 12:55
mindgame, negatywne komentarze są wszędzie, co byś nie zrobiła. Masz brudny czaprak od nowych butów - zapewne pastujesz rozharatane boki konia. Masz konia co się pieni - pewnie ładujesz mu coś w pysk żeby zakryć siny język. Koń nie rusza uszami - pewnie ma odnerwione, co z tego że są kulki i nauszniki wygłuszające na rynku od dawna.

Bella nie będzie miała łatwo z komentującymi tego typu bo ma pewną budowę ciała i ruchy które mogą się współcześnie nie podobać, dlatego bardziej szybko znajdą się negatywne komentarze.

PS. Żeby nie było że bronie przemocowców - nie bronie, tylko strasznie nie lubię szufladkowania bez jakichś konkretów. Chociażby sama mam czy prałam czapraki brudne od siodła czy butów, koniom boków nie haratam, a pasty do butów nie miałam w posiadaniu nigdy. Więc jak można takie założenia wysuwać
Sandra i Maxima miejsce 1 🙂
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lutego 2025 15:59
Nevermind, ja pierdziu, babka pojechała na IO i weszła do ścisłego finału indywidualnego, teraz wygrała najwyższy możliwy konkurs, czego ty się znowu czepiasz? Od wieków nie było w Polsce takiej pary (nie wiem czy w ogóle była - za młoda jestem i nie znam się na historii ujeżdżenia w Polsce), ale oczywiście krytyczna Nevermind co ledwo L-ki jeździ będzie się mądrzyć, ze to jeszcze "nie ten poziom". Elementy poprawić można zawsze, ale to jest już NAJWYŻSZY POZIOM. Weź się czasem ugryź w język. Albo może po prostu... nevermind.
FB_IMG_1740149715551.jpg FB_IMG_1740149715551.jpg
Brawo! 🙂
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
21 lutego 2025 17:42
Elegancko 👏👏👏
21 lutego 2025 18:02
karolina_, nigdy nie zrozumiem ludzi którzy patrzą na konie tylko przez pryzmat zawodów.

Facella, japierdziu, zapomniałam że to revolta 🙂 Napisałam tylko, że jestem ciekawa jak długo Sandra będzie trenować na Belli, bo jasne jest że jeszcze się trenują - widać choćby po słuchawce którą ma na rozprężalni 🙂 Ale już, nic mi nie pasuje i jeżdżę Lki (btw mocne stwierdzenie jak na kogoś kto sam jeździ Lki i lubi narzekać na wszystko 🙃😉.

Zapomniałam że kulturalne dyskusje to nie tutaj 🙃
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lutego 2025 18:59
Nevermind, trenuje każdy i to przez całe życie. Werth, Dujardin, Gal, Hester. Wszyscy. Chyba nie rozumiesz idei ujeżdżenia - to DĄŻENIE do doskonałości.
Nie jeżdżę wyżej niż L bo tylko do L są organizowane konkursy towarzyskie w mojej okolicy. Nie stać mnie na zakup licencji żeby sobie raz czy dwa w roku pojechać dla funu wyższy konkurs. A i tak bym musiała odklepać P, bo nie mam uprawnień na wyższe starty. Nie chce mi się. Tylko ja nie piszę wszem i wobec, że jeżdżę wielce sportowo...
Nevermind, jak do jakiego poziomu ? Wyźej się nie da już być.

adriena, Oglądałam przejazd z Doha.
Czyli już leciała samolotem, a wygrała, choć chyba to jej pierwszy lot był?
No i pięknie bo kolejna olmpiada za oceanem aż.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się