Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Podpowiedzcie proszę paszę dla folbluta ciężko trzymającego masę, z RAO, i alergią na otręby ryżowe i owies. Tak więc pasza chyba typu nic, na włóknie głównie, zboża mogą być gdzieś dalej w składzie. No i najlepiej jak najbardziej budżetowo 😅 jakieś pomysły?
sweetie, vital Fibre?
arabek, przy dodaniu otrębów do diety następowała duszność. Tak samo przy owsie gdzie dodatkowo są reakcje skórne
z ciekawości rzuciłam okiem na skład calvetu, cena niska ale dawki aminokwasów również niższe - porównuję z suplami ze sklepu podkowa, jest tam mieszanka aminokwasów na budowę masy mięśniowej. wg informacji producenta calvet ma na przykład 18g lizyny w 1 kg produktu, a suple od podkowy 16g w dziennej dawce. aż trudno uwierzyć i zastanawiam się czy nie ma błędu w tych danych
kamcia665, no właśnie też mi coś nie pasuje, wrzucam skład Josera Aminobalance na którym miałam mega efekt po dwóch opakowaniach. Różnica w ilości aminokwasów na kg jest diametralna w porównaniu do Calvet
IMG_7947.png
Ja Wam napiszę, dlaczego zaczęłam podawać Calvet.
Nie szukałam żadnego świętego Graala, który zbuduje mi mięso, bo mój koń i tak ma go za dużo. Ale jak zapewne niektórzy z Was wiedzą mamy spory problem kopytowy i koń od ponad roku jest na suplach kopytowych, przetestowaliśmy prawie wszystko z górnych półek i okazało się, że najlepiej sprawdza się Farrier's Formula® Double Strength, której Argo zjadł 2x5 kg. Formuła bogata jest w aminokwasy, kilka witamin, wapń, fosfor i Omega 3. Calvet ma więcej witamin i bogatszy skład aminokwasowy. I specjalnie dla Was wyciągnęłam wszystkie aminokwasy i przeliczyłam ich zawartość na procenty, żeby można było łatwo porównać. 1 kg FF kosztuje w promocji 80 zł, a Calvetu 5 zł. Kupiłam Calvet na kopyta aby utrzymać cudowne działanie FF.
edit: Zuzu., różnica jest diametralna, bo w Joserze masz 4 aminokwasy, a w Calvecie 16. 4 x więcej.
aminokwasy.JPG
espana, to są % w dziennej dawce tak.? czy w kg?
karolina_, no nie, procentowo odniosłam się do stałej jednostki masy produktu (bo dawka jest różna, w zależności od zaleceń producenta/wieku/wagi/zapotrzebowania konia, etc, etc), przy czym nie ma znaczenia czy dany procent zastosujesz do 1 kg czy do 100 g (analogicznie do wspomnianej przez Ciebie dawki - np. zalecenie producenta to zadawanie 130 g danego produktu dla konia 700 kg - to łatwo z procenta wyliczyć ile jest w dawce).
edit: a jaśniej - wszystkie parametry przeliczałam na gramy w 1 kilogramie produktu, a następnie na procenty, które możemy zastosować do każdej ilości (dawki). Działa to również w drugą stronę - możemy wyliczyć, ile gramów produktu podać jeśli chcemy zadać określoną ilość żądanego aminokwasu.
espana, Biorac pod uwage dawke dla konia miedzy 40-120g (dla uproszczenia wezmy 100g) to dalej dawki aminokwasow sa raczej sladowe, bo 1.79% lizyny to jest przy tej dawce 1.79g na konia gdzie dziennie kon powinien spozywac kolo 27g, metioniny masz w tej dawce 0.38g z dziennej dawki ok 6g etc
Olimpia190, to nie jest pasza białkowa. Białko ma być dostarczone z paszy. To jest suplement, który dorzuca wszystkie aminokwasy egzogenne. Czyli pomaga w tworzeniu białek ustrojowych z aminokwasów dostarczonych w paszach białkowych (np. lucerna). Zawartość aminokwasów na poziomie zawartości najlepszego dla nas suplementu na kopyta zachęciła mnie do zakupu, widocznie takie dawki "homeopatyczne" działają na kopyta.
Czy ktoś was miał taki problem, że makuch lniany (taki w płatkach, sypki) nie rozmiękał w wodzie nawet ciepłej? Kupuję ciągle od tego samego dostawcy (MAR-ROL) i najnowszy worek się do niczego nie nadaje...Po zalaniu wodą - nieważne zimną, ciepłą, gorącą - lekko puszcza wierzchem a reszta zostaje twardego płatka. Mój koń odmawia jedzenia tego, dziś miskę wywalił do góry nogami - to już ostateczny sposób wyrażenia obrzydzenia u niego.
epk, ja tak miałam raz, gdy kupiłam makuch z wisiołka zamiast lnianego. Nie nadawał się do niczego. Zmieliłam go w końcu w lidlomixie i jakoś poszło.
ash, no to by był pomysł na zmielenie go, tylko to 25kg.... mamy gniotownik w stajni, pytanie tylko czy go nie zapcha...
makuch z wiesiołka u mnie dokładają największe żarłoki, ale mam pojedyncze pałki (bo to się nie rozpuszcza jak nie jest płatkowany to bu). jak ktoś Wam sprzedam to zamiast lnianego to bym reklamowała i to od razu
karolina_, mój jest platkowany ale po pierwsze zawiera jakieś duże grudy - je wyjmuje od razu - a po drugie jest jakiś ekstremalnie twardy i woda go nie łapie nawet gorąca i nawet po 2 godzinach. No nic, zobaczę czy może da się to zmielić ale dawno nie widziałam takie buntu.
Jaki makuch lniany polecacie? Szukam i w granulacie do podawania na sucho i dla bezzebnego 30letniego seniora jako dodatek do papek🙂
Karla🙂, te granulaty to czasami są takie, że młotkiem nie mogłam ich rozbić i koń odmawiał jedzenia, więc koń bez zębów nie da rady. Unikałabym podawania na sucho.
Ja jeszcze wrócę do tego nieszczęsnego Saracena Improver Mix. Zrobiłam badania krwi (w ogóle najlepsze wyniki od ponad 3 lat, odkąd mam tego konia), ale potas nam wywaliło ponad górną normę i sprawdziłam, ile jest go w soi (są to ilości 10-krotnie wyższe niż w standardowych komponentach pasz (zboża). Producent określa zawartość potasu w paszy na poziomie 1,19%. Co ciekawe, żaden inny producent, których na szybko sprawdziłam (Mebio, Hippolyt, Eggersmann) nie podaje zawartości potasu w swoich paszach. Bardzo ciekawe.
espana, ale wyniki konia się poprawiły na tej paszy ?
Czy na czym innym ?
Karmisz pelnoprocjowo ?
espana, Żeby poprawnie określić potas trzeba się mocno nagimnastykować. Zero wysiłku przed pobraniem, nawet padoku, próbki migiem do badania. Z moich doświadczeń to prawie nigdy nie jest wynik miarodajny w takim standardowym badaniu. To trzeba się specjalnie na to nastawić.
espana dla dziadeczka chcę coś do papek, nawet cis tak już znalazłam, ale chętnie poczytam co polecacie🙂 Florka wp..wszystko, jak cis twarde to wali takim kawałkiem w żłób i rozkrusza😉
Karla🙂, a dla dziadunia nie lepsze byłoby mielone siemię po prostu?
Mielone dostaje w meszu, a szukam coś co zrobi trochę objętości paszy i stąd pomysł na makuch
Karla🙂, mielony makuch z jar pasza
Karla🙂, do mnie właśnie dotarł z SamFarm, jakosc super - ale mielony, wiec nie wiem czy na sucho sie nada.
karla🙂 może masz jakąś olejarnię w okolicy? Wtedy wiadomo też ze świeży 😇