Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Dolfosy pachną przecudnie, i witaminy i calvet. Stawiają na nogi moje kaleki i zawsze są zjadane, zawsze. Aż sama mam ochotę łyżkę oblizać:p
W składzie tamtego ten efekt dawało chyba mleko w proszku czy tam inna serwatka. Ale w tym to ciekawe, co daje ten zapach. Tamto moje to było dla młodych koni w treningu, wysokobiałkowe jakieś cholerstwo, ale ni cholery nie pamiętam nazwy po tylu latach.
Moja pod koniec 8kg Dolfos Horsemix przestała dojadać, teraz na zimę dostała Chevinal, ale jak się skończy to spróbuję z tym Calvetem.
espana, dziś zajrzałam na spokojnie do składu Calvet no i mi się nie podoba to , że w składzie jest glicerol.
To może powodować zapalenia jelit/ żołądka choćby, choć oczywiście nie musi.
Chyba jednak produkty typowo końskie wydają mi się bezpieczeniejsze.
Ogromna nagonka była na grupach psich na karmę Alpha spirit pół wilgotną dla psów za ten glicerol.
W suplach np Foran tez jest glicerol np w Ost-o-Flex, Nutri Calm, w boosterach też występuje
I w Equitop Pronutrin, Geloren, Equine America....
O widzicie, to mega ciekawe 😲
O ile w suchych to rozumiem, bo nie może się zepsuć i zachować odpowiednią wilgotność to po co w płynnych?
Perlica, ale wiesz, że glicerol to gliceryna, która jest kluczowym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz suplementów diety? W sieczce Eggersmanna też jest.
espana, no jasne, że wiem, jestem jednak techologiem żywności.
Z tym, że nigdy nie zagłębiałam się aż tak w składy zwierzęce, a aferę z karmami zapamiętałam dobrze, stąd wogóle zwróciłam na to uwagę.
Perlica, a co gliceryna robi złego? Bo też gdzieś widziałam w opinii o ludzkim suplemencie, że szkoda, że jest, ale nie zgłębiałam tematu, a chętnie się dowiem.

Btw. otworzyłam dziś Il Campione dla alegrików i koszmarnie mi to wali cukierkowo, choć koń garść zjadł, skład wydawał mi się ok poza olejem sojowym, bo on dla alergików to chyba średnio trafiony. Wygląd paszy fajny, ale ten zapach mi nie pasuje mocno. Niemniej agrovital alergia przestał smakować, balancer bezzbożowy z mebio w ogóle nie wchodzi, na tym zwykłym mi chudła i chyba jednak hiperkeratoza nam się na nim pogarszała, nie mam pojęcia czym ja mam tego konia karmić, żeby było w miarę ekonomicznie i dla wrzodka ok.
Perlica, a patrzylas na Muscles od Biofeed?
Najwiekszy worek wychodzi budzetowo, tez zawiera dodatkowe witaminy i mineraly no i jest w granulacie.
Ja póki co wyprobowalam najmniejsze opakowanie jak mi Aminotop brakło i widzialam u mojego roznice juz po tygodniu.
Katasia, jest higroskopijny przede wszystkim. Może powodować biegunki. I jednak jest to alkohol ( to pod kątem zwierząt uwaga). Może wchodzić również w interakcje z innymi substancjiami itp.
Szkodliwy jest tak samo jak wszystko w nadmiarze.
Jednak po historii z karmą, która szkodziła jakiejś części psów, po prostu zwracam na to uwagę.

espana, którą sieczkę masz na myśli? W żadnej sieczce nie widziałam w składzie, ani Eggersmanna ani żadnej innej firmy?
Ten Calvet dajecie zamiast witamin typu reformin/osteomin/horse vital/chevinal? czy jako białkowy dodatek dla koni w ciężkim treningu?
Perlica, https://www.eggersmannpoland.pl/sieczka-alfalfa-gastro-plus-lucerna-wzbogacona-olejem-lnianym

Edit. Też nie jestem fanem, ale to dodatek szczególnie popularny w żywieniu przeżuwaczy, zapobiegający ketozie. Nie każdy alkohol jest zły.
z ciekawości rzuciłam okiem na skład calvetu, cena niska ale dawki aminokwasów również niższe - porównuję z suplami ze sklepu podkowa, jest tam mieszanka aminokwasów na budowę masy mięśniowej. wg informacji producenta calvet ma na przykład 18g lizyny w 1 kg produktu, a suple od podkowy 16g w dziennej dawce. aż trudno uwierzyć i zastanawiam się czy nie ma błędu w tych danych
Podpowiedzcie proszę paszę dla folbluta ciężko trzymającego masę, z RAO, i alergią na otręby ryżowe i owies. Tak więc pasza chyba typu nic, na włóknie głównie, zboża mogą być gdzieś dalej w składzie. No i najlepiej jak najbardziej budżetowo 😅 jakieś pomysły?
sweetie, - mebio build-up? Nie ma owsa, nie ma otrębów ryżowych, wybredny alergik mojej mamci dojada tym od lat.
keirashara, nie smakuje 😂😂😂 tak samo omega fiber
espana, nie widzę tam takiej informacji, lucerna i olej.

sweetie, brandon xs, masz 25kg w worku więc wychodzi naprawdę nie drogo.
Perlica, opis produktu - to na górze, dużą czcionką
epk, rzeczywiście. W składzie nie podane.
Od razu weszłam na stronę producenta i tam nie ma sieczki tej wcale. Ciekawe czy to wogole jest sieczka eggersmanna
Perlica, trzeba by pewnie dopytać, bo to rozjazd oczywisty.
To była najpierw sieczka z lucerny z olejem kukurydzianym produkowana dla Eggersmanna przez Sanders. Potem produkcję przejął Hartog i skład się zmienił na olej lniany i glicerynę, ale nadal sprzedawana pod brandem Eggersmann. Niektóre sklepy nie zmieniły składów w opisie, ale ja karmiłam tą sieczką i widziałam skład na worku.

Edit: skład https://www.cavalo.pl/pl/p/Eggersmann-Alfa-Gastro-Plus-Sieczka-z-lucerny-18-kg/8444
kamcia665, tak, w calvecie faktycznie są bieda ilości chociażby lizyny. W dawce dziennej (100g) będzie około 1,8g lizyny, a np w odpowiedniku Marstalla prawie 10g. Podobnie inne aminokwasy
espana, zupełnie nie kumam dodatku gliceryny w przypadku sieczki.
Perlica, wiąże wodę, ogranicza rozwój drobnoustrojów, również poprawia smakowitość pasz, bo jest słodka.
espana, nie no to rozumiem akurat, w sensie cel technologiczny.
Ale inni producenci nie stosują , więc nigdy bym nie kupiła świadomie takiej sieczki po prostu.
Podpowiedzcie proszę paszę dla folbluta ciężko trzymającego masę, z RAO, i alergią na otręby ryżowe i owies. Tak więc pasza chyba typu nic, na włóknie głównie, zboża mogą być gdzieś dalej w składzie. No i najlepiej jak najbardziej budżetowo 😅 jakieś pomysły?
sweetie, Uuu...... może otręby pszenne? Trawokulki? Lucerna? No i Sukces niskoskrobiowy też nie ma ani ryżowych, ani owsa.
sweetie, jak dowiedziałaś się, że koń ma alergię na otręby ryżowe?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się