Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
18 lutego 2025 13:58
Iskra de Baleron, DERBY Luzerne Pur
adriena, rozkminiałam dawkowanie. A pod jakim kontekstem o tym piszesz?
Że jest tego mniej objętościowo vs 0,5kg otrębów?
espana, skład bardzo dobry, pytanie jak z przyswajaniem, bo cena to już wogóle.
Eggersmana suple testowałam i one na pewno działają.
Obecnie daję otręby z mebio, które też mają fajny skład:
https://sklep.hippovet.pl/produkty/rice-up-otreby-ryzowe-dla-koni-sportowych-15-kg/
Ale chce sobie ułatwić i zamawiać wszystko z jednego miejsca.
Najchętniej to bym dawała Equi Jewel, bo to jest najlepszy produkt jaki w życiu widziałam ( w sensie działania), no ale cena zabija.
Perlica, aminokwasy występują tu w postaci… aminokwasów. Przyswajalność jest taka sama jak w innych podobnych produktach. Tu nie ma różnic jak w biodostępności mikro/makro form nie- i organicznych, np. tlenek magnezu i cytrynian magnezu. Jedyna wartość, od której zależy przyswajalność białek, to ilość aminokwasu ograniczającego. Jest to aminokwas egzogenny, którego w danym produkcie jest najmniej i ogranicza on wchłanianie pozostałych aminokwasów utrudniając budowanie białek ustrojowych. Dlatego bardzo cenię sobie ten produkt, ponieważ posiada on w swoim składzie wszystkie aminokwasy egzogenne, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć w pożywieniu. Oraz inne. Żaden produkt z aminokwasami, które tu wymieniacie, nie ma wszystkich.
espana, pewnie nie ma wszystkich, ale mi bardziej chodzi o efekt końcowy na koniu, niż tylko to co w składzie.
No bo niestety jest tak, że jedne produkty działają, a drugie niekoniecznie.
Twojego nie znam po prostu, ani nikogo kto stosuje.
A potrzebuje jednego konia w szybkim tempie upiększyć .
A tak podsumowując - co polecacie jako posiłek białkowy po treningu?
Otrębów ryżowych jeść w nieskończoność przecież nie można.
Coś niekoniecznie energetycznego. Żeby nie dawało pod kopułkę.
adriena, rozkminiałam dawkowanie. A pod jakim kontekstem o tym piszesz?
Że jest tego mniej objętościowo vs 0,5kg otrębów?

Perlica, dużo mniej, to taki nieduży kubek
Agnes14, co to znaczy, że nie można jeść otrębów w nieskończoność?

adriena, tak,tak, kojarzę ogólnie ten produkt tylko na swoich nie testowałam.
Perlica,
Nie wiem w sumie😉
A można?
Nie każde otręby można podawać stale. Otręby ryżowe można, ale trzeba uważać przy koniach o skłonnościach do ochwatu albo koniach z zespołem metabolicznym, bo otręby mogą mieć wysoki indeks glikemiczny, natomiast przy otrębach pszennych należy robić przerwy albo bilansować czymś z wapniem, bo mają dużo fosforu, a mało wapnia i mogą zaburzać równowagę mineralną. Tyle pamiętam.

Agnes14, Oprócz otrębów ryżowych masz jeszcze lucernę i soję, na przykład.
Agnes14, otręby ryżowe bilansowane bez problemu.
Zamówiłam sieczkę z lucerny od pana z olx - przyszła naprawde ladna, lekko zielona, zapach ok. Cięta na 5-10 cm, oprocz lodyg sa tez liscie, trafiaja sie fragmenty bardziej i mniej twarde, mysle, ze bedzie taka w sam raz. Zobaczymy, jak koniowi posmakuje i czy na dnie worka nie bedzie mialu. Lucerna zeszloroczna, cieta w styczniu. Ogolnie polecajka - 40 zl za 10 kg czystej lucerny. Podac link? 😉
BF5BFAA1-A103-4DD9-8A00-FD09BF1234AF.jpeg BF5BFAA1-A103-4DD9-8A00-FD09BF1234AF.jpeg
BaŚ, podać 🙂
Agnes14,
Otręby ryżowe można w nieskończoność,pod warunkiem że zbilansowane jak już tu dziewczyny pisały.
Może nie jako dosłownie po treningowy, ale ja mam dobre doświadczenia z reformatem hovelera - fajne działanie i bez dawania nadpobudliwości.
Post został usunięty przez autora
Post został usunięty przez autora
espana, pewnie nie ma wszystkich, ale mi bardziej chodzi o efekt końcowy na koniu, niż tylko to co w składzie.
No bo niestety jest tak, że jedne produkty działają, a drugie niekoniecznie.
Twojego nie znam po prostu, ani nikogo kto stosuje.
A potrzebuje jednego konia w szybkim tempie upiększyć .

Perlica,

Bo my koniarze mamy w głowach bardzo często przekonanie, że jak coś jest drogie, to na pewno lepsze i skuteczniejsze, niż tanie opcje.
Na tych witaminach prowadziłam niejednego konia z bdb efektem, a jedynym powodem, dla którego nie stosuję ich na obecnej kobyle, jest forma proszku. Łatwiej się podaje jednak granulat, nie trzeba go moczyć.
Jeśli jako dowód wystarczy Ci, że konie na tych witaminach wyglądają pięknie, błyszczą się, to proszę - przetestowałam i na źrebcach i na staruszkach.
Melanie,
A ile podajesz tego suplementu? Dla koni nie ma dawkowania niestety
Kobyła mi się wypieła na otręby ryżowe z Mebio, nawet z meszem nie za bardzo chce jeść chyba zapach jej nie odpowiada
Poncioch, no reklama dżwignią handlu 😉coś w tym jest, ale jednak nie zawsze.
Bo znam drogie produkty z własnego doświadczenia, działające topowo.
Dziękuję za podzielenie się opinią.
W proszku to odpada tak czy siak, bo nie da się tego dodać do pudełek.
Perlica, jak przyjaciółka przywiozła ten dolfos do stajni, mówiąc, ze jej wetka poleciła jako najsensowniejszy preparat patrząc na jakość/cenę i efekty, to też byłam sceptycznie nastawiona. Bo jak to, za grosze i bez konika na opakowaniu? 😀
ewelin_n, wiesz co ja wyliczałam ilość amino na 10 ml i porównywałam do np. dawkowania z Forana i wyszło mi min. 10ml na 100kg. Zwiększam przy większym wysiłku.
W przypadku właśnie tego Trouwit Amino mega mi pasuje forma płynna.
Poncioch, dolfos jako firma przewija się często w polecajkach także psich.
Melanie,
Dzięki , wpisuję na listę 🙂
Poncioch, a jak z dawkowaniem ich ? bo mam do wykarmienia i te starsze i te młodsze
Perlica, to jest naprawdę mega firma ze świetnymi produktami. Cena wynika z targetu, głównym odbiorcą jest producent rolny. I oby tak zostało, żeby nie dopatrzono się, że wszystko co dla koni to x10 😝
Proszek o cudownym zapachu budyniu i grubej strukturze, nie do wydmuchania. Spróbuj te 2 kg, najwyżej będziesz stratna 10 zł, serio 😁

Poncioch, no nie mogę wrzucić zdjęć obrazujących działanie tego preparatu, bo Argo jest utytym tłustym klamotem 🤣
99AB7024-7959-4AA5-8441-17958CEAC08C.jpeg 99AB7024-7959-4AA5-8441-17958CEAC08C.jpeg
espana, wierzę , wierzę.
Na razie zamówiłam najdroższe otręby świata czyli EJ, bo mam jeszcze dwa tygodnie do zamówienia hurtowego, więc muszę się do tego czasu określić czego chce 🙂 bo w Hippovecie nie było tych co podaje, mimo że na stronie są...

weronia90, wg ulotki - konie: 40 - 120 g/szt.
ja dawałam coś koło 80g/dzień na źrebce i 120 g staruszki.
Espana, o tym Calvecie mówisz? Miałam kiedyś takie granulki pachnące budyniem z przyrost mięśni, dawno temu. Na pewno nie Dolfos, ale, przysięgam, to była najpiękniej pachnąca pasza, jaką w życiu podawałam. 😂
Sivrite, tak, dokładnie. Jak wrzucam do mokrej kolacji, to ludzie pytają, co tak pachnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się