Siodło skokowe

espana, wygodniejsze bo nie masz zapięcia popręgu pod tybinką pod nogą, no i wygodniejsze w czyszczeniu, bo jest go po prostu mniej 😉

Zastanawiam się po prostu czy są jakieś inne różnice, które nie przychodzą mi do głowy, i dlaczego takie siodła nie przyjęły się w skokach, czy jest jakiś konkretny powód.
lhp, Nie mam pojęcia czemu się nie przyjęły, ale obstawiam właśnie tą niewygodę z dopinaniem popręgu z siodła. Może trzeba byłoby jakąś ankietę przeprowadzić.
No albo ma to związek z jakimś sponsoringiem. Więcej piniądza na nie-monoflapy, nie wiem...
lhp, powodem może być również to, że wiele skokowych monoflapów to brzydkie siodła. Druga tybinka "ukrywa" klocki, może być ładnie przepikowana. Poza tym monoflapa nie zrobisz z cielaka (którego ja osobiście wielbię). Generalnie wybór skór znacznie mniejszy przy monoflapie...
Zapinanie popręgu w monoflapie uje jest ok, sprzączki nisko wypadają i nie kolidują z łydką. Niezbyt mogę sobie wyobrazić gdzie (na jakiej wysokości) byłby zapięty popręg przy skokówce..
adriena, na tej samej, co w ujeżdżeniówce. Są takie monoflapy, ale mało kto w nich jeździ.
adriena, na tej samej, co w ujeżdżeniówce. Są takie monoflapy, ale mało kto w nich jeździ.
_Gaga, hmm tybinka skokówki kończy się dużo wyżej więc przystuły takie dlugachne będą 🤔
adriena, będą długaśne. Niektórzy lubią takie siodła. Ale jednak głównie WKKWiści
adriena, przystuły przyczepione są przecież tak samo, tylko więcej wystaje poza tybinkę
Ja tego zbytnio nie widzę, na zdjęciu krótka ujeżdzeniówka monoflap a przystuły dość długie, a co dopiero w skokówce 🤔 na pewno to nie dla nas, bo siwy ma trochę brzuszka i by mu wędrowały te przystuły.
20250218_194621.jpg 20250218_194621.jpg
adriena, a co tu widzieć? Są takie siodła.lhp, zastanawia się dlaczego mało kto w tym jeździ. Masz odpowiedź na jej pytanie. Jedną z odpowiedzi...
Aż przekopałam swoje zdjecia.... nieee, no nijak sprzączki od popręgu mi nie przeszkadzały przy łydce. Ale dopinanie popręgu z siodła było trochę irytujące. To był m.in. powód dla którego nie szukałam monoflapa dla obecnego konia. A "m.in", bo mój rudy ma jeszcze różne fazy i na pewno jest bezpieczniej podciągać ten popręg nie "wisząc" głową w dół....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się