Jakie pasze dajecie swoim koniom?

domiwa,
Nie musisz zmieniać odrazu. Wystarczy coś dołożyć, u mojego - wtedy w treningu do C klasy, super działał Brandon XP
Epikea, - Brandon XP miał zmianę składu po której mojego zaczął tuczyć 😕 także jak dodatkowej masy nie potrzeba to uważałabym na niego.
Przed tą zmianą faktycznie to była top pasza energetyczna bez efektu grubnięcia.
espana, Fantomas,
Dzięki!
Ten zielony owies nie jest wysokocukrowy?
domiwa, znajomej odsprzedałam worek tej paszy, koń skaczący ale do pchania, a po tej paszy ma mega energię i nawet pobrykuje https://www.animavet.pl/saracen-show-improver-mix-20-kg.html

A odsprzedałam, bo u mojego elektryka z tą pasza to było turbodoładowanie 🙉

Naciau, oj potwierdzam. Właśnie zmieniam tę paszę na coś mniej energetycznego, bo byla fajna dla świeżo zajeżdżonego konia w początkowej fazie wchodzenia w regularny trening, ale teraz nie mogę jej dać więcej jak pół miarki, bo mi koń pędzi jak wściekły 🙈
anai, a na co zmieniasz? Na wersje cubes? Ona jest właśnie dla koni, które dodatkowej energii nie potrzebują.
Ja właśnie zmieniam na wersję cubes z releve.
Perlica, na razie na vital Fibre hippolyt. Chcę sprawdzić coś bez soi, po kombinacji condition improver mix i stamm 30 wyskakują kobyle bąble 🙈 po odstawieniu stamm30 zmniejszyły się, ale nie zniknęły całkowicie.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
17 lutego 2025 17:53
z ciekawości zapytam, bo że akurat wypłynął show improver na tapetę - dajecie pelnoporcjowo czy jakiś ułamek tego 500 na 100kg na konia z witaminami/balancerem?
donkeyboy, na początku, jak kupiłam młodą dawałam jej 2 kg plus balancer. Bez owsa. Po chyba 4 czy 5 miesiącach, kiedy elegancko się zaokrągliła, zaczęłam dodawać owies, schodzic z musli. Nie lubię karmić pelnoporcjowo paszami, wolę pół na pół z owsem plus witaminy /balancer.
17 lutego 2025 20:50
anai, dzięki!
anai, a takie bąble to nie jest z przebiałkowania ? Show imorover ze stammem to mega duźo białka, bo jednak stamm to 30% a improver 13%.

donkeyboy, Ja daję condition improver cubes 1,5 kg i 0,5kg otrębów ryźowych, ale chce przejść na aminoral zamiast otrębów chyba.
donkeyboy, imho najpierw pozamawiaj po 3-4 próbki tych pasz o których myślisz, żeby zobaczyć czy bedzie jadła bez wyrzucania ze żłobu, zostawiania na potem itp.
17 lutego 2025 22:57
Perlica, dzięki, tak coś czułam. Dziwiły mnie po prostu widełki jakie są pokazane w przeliczeniu na 100 kg, przy Saracenie ogółem.

karolina_, chyba jeszcze show improver się jej szybko nie przyda 😅 z ciekawości pytam bo ogólnie w Saracenie przy większości pasz napisane 500-1000g/100kg masy konia. Dlatego pytam jak ktoś karmi, bo karmić tak z tabelki to na mój rozum koń by się zamienił w sondę kosmiczną chyba i dogonił Voyagera
donkeyboy, jak już nakarmisz z tabelki i będziesz wsiadac to daj znać, wezmę popcorn 😀

a tak serio, to dużo pasz ma duże widełki, typu 200-500 g na 100 kg. Chyba kwestia jakie dany koń ma predyspozycje. Mam takie co jakbym dawała 500 g/100 kg to by się toczyły.
17 lutego 2025 23:05
karolina_, dla 5 gwiazdkowej rozrywki zamiast show improvera lepiej załadować ten pellet dla wyścigówek 😜
Powtarzam po raz setny : Improver Cubes nie daje na głowę, za to Mix już tak.

donkeyboy, ja też mam klacz Godzillę, naprawdę ogromnego stwora, ale z drugiej strony też dobrze przyswaja paszę.
Myślę, że dawkowanie dla normalnej wielkości konia , przyswajającego normalnie to będzie tak 2kg do 3kg.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
17 lutego 2025 23:42
domiwa, znajomej odsprzedałam worek tej paszy, koń skaczący ale do pchania, a po tej paszy ma mega energię i nawet pobrykuje https://www.animavet.pl/saracen-show-improver-mix-20-kg.html

A odsprzedałam, bo u mojego elektryka z tą pasza to było turbodoładowanie 🙉

Naciau,
Tylko czytam w opisie,że to dla koni z problemami utrzymania masy. A my to raczej w drugą stronę 😅
Perlica, a czemu chcesz zamienić otręby ryżowe na aminoral? Aminoral to w 90 procentach soja, której masz już sporo w paszy w różnych postaciach. Z ciekawości pytam bo ja ani nigdy nie widziałam cudownych właściwości soi (aminoralu takze) ani nie jest moim ulubionym składnikiem paszy.
Czy redmills ma jakiegoś dietetyka? Napisałam
Do nich maila na kontakt@redmils i zero odpowiedzi.
epk, bo przechodzę z releeve cubes na conditioning improver cubes , a tam już są otręby w składzie. Aminoral chce podawać po pracy jako posiłek białkowy aminokwasowy na lepszą regenerację mięśni, a że zawiera jeszcze biotynę i inne witaminy to nie będę musiała nic juz suplementować dodatkowo. Soja mi nie przeszkadza. Kiedyś dawno była na reeleve mix a to jest na soji i wszystko super.
Ogólnie suple z eggersmanna mają super składy i np.po biotynie to mnie zatkalo jak było to widać na kopytach.
W aminoralu chodzi o zawartość lizyny głównie, bo % tego wpływa właśnie na mięśnie i przemianę glikogenu itp.
18 lutego 2025 07:59
xxagaxx, hmmm mi odpowiadali z tego maila kontakt@redmills.com.pl praktycznie tego samego dnia

Mam jeszcze taki - był w stopce odpowiedzi, może zadziała lepiej: patryk@redmills.com.pl
Perlica, tak tylko te otręby w składzie są daleko a soja w 3 miejscach i to wysoko dlatego się zdziwiłam.
epk, ale czym się zdziwiłaś ?
Reeleve mix jest głównie na soi i moja super na tej paszy,i energia fajowa i dobrze wyglądała. Ogólnie lubie tą paszę bardzo, bo się sprawdza u wielu koni i jest chętnie zjadana przez niejadki.
donkeyboy, dzięki, napisze jeszcze na ten email co podałas
No właśnie tym, że chcesz zamieniać dodatek, którego jest mało w paszy na dodatek którego już w paszy jest dużo. Chyba mogę się zdziwić.
Ja soi nie lubię, jest dość mocno alergizująca co może wychodzić w dłuższym czasie.
z ciekawości zapytam, bo że akurat wypłynął show improver na tapetę - dajecie pelnoporcjowo czy jakiś ułamek tego 500 na 100kg na konia z witaminami/balancerem?
donkeyboy, Chyba ani razu nie dałam pełnoporcjowo, dawałam z połowę tego co sugeruje producent.... koń fruwał i wyglądał jak pączek w maśle (ciężko pracował, jeździł na zawody, ale fakt faktem, mieszkał w fajnym pensjonacie, gdzie było żarcie dobrej jakości).

domiwa, Obstawiam, że jakbyś dała tego Saracena, to twój koń przytyłby w 5 sekund, ta pasza faktycznie zaokrągla. PS: owsa nie chcesz dać? Skoro iskry brakuje🙂
epk, a czy ja ci zabraniam się dziwić?😂 Przecież grzecznie wyjaśniłam.
Przesłuchałam wszystkie wykłady naukowców z Kentucky i wcielam w życie to co tam mówili o żywieniu sportowych koni. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
W paszy musi być jakieś żródło przyswajalnego białka, więc może być to soja.
Jeśli koń nie jest alergikiem to nie widzę przeciwskazań.
U mnie dmuchanie się powodowała zbyt duża ilość lucerny w paszy co ciekawe, a nie w sieczce i to tylko z konkretnej jednej paszy.
Co może prowadzić do stwierdzenia, że wcale nie chodzi o lucernę, a być może o jej konkretne źródło akurat w tym produkcie.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
18 lutego 2025 09:30
Sankaritarina, no właśnie jesteśmy na owsie też i on jakoś nie reaguje energetycznie na ten owies za to tyje jeszcze bardziej jak dam więcej 😅
Perlica tylko Aminoralu to daje się kubeczek na karmienie.
adriena, dokładnie. Poza tym znam znacznie lepsze i tańsze źródła aminokwasów niż soja GMO pełna herbicydów. Osobiście polecam Dolfos Calvet - całe 10 zł za 2 kg (albo 8 przy zakupie wora 20 kg), a skład złoto.
lizyna 17,9g, metionina 3,8g, wapń 195g, fosfor 6,3g, sód 8g, magnez <1g
Wit. A 6,4 j.m., Wit. E 3mg, Wit. B1 6,6mg, Wit. B2 19,9mg, Wit. B6 13,2mg, Wit. B12 20µg, Biotyna 880µg, Niacyna 226,4mg, Kwas pantotenowy 17,7mg, Kwas foliowy 8,8mg, Żelazo 153,6mg, Chorek choliny 2300mg, Cystyna 1,8g, Treonina 11,8g, Tryptofan 2,2g, Izoleucyna 11g, Leucyna 15g, Tyrozyna 21g, Fenyloalanina 23,4g, Walina 11,7g, Histydyna 8,6g, Arginina 12,9g, Prolina 4,5g, Asparagina 21g.
A jeśli chodzi o same aminokwasy to polecam Trouwit Amino: Składniki w 1 L: Lizyna 86g, Metionina 65g, Treonina 54g, Tryptofan 22g.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się