Ustawa o rejestracji i identyfikacji zwierząt. Obowiązek zgłoszenia siedziby stada i koni do ARiMR
ok , jest 🙂 znalazłam w ustawie opublikowanej na stronie sejmu ( jakoś te z innych stron tej aktualizacji nie pokazywały)
macie racje, posiadacz koniowatego ma prawo do uzyskania wpisu do EP
Art 3 pkt 2 - producent – producenta rolnego, beneficjenta programów rybackich,
posiadacza zwierzęcia, organizację producentów,
podmiot prowadzący zakład utylizacyjny oraz potencjalnego beneficjenta;
gdyby ktoś potrzebował to podaje link do Ustawy
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20230000885/T/D20230885L.pdf
Iskra de Baleron, mam numer EP i wniosek próbowałam zgłożyć wniosek o duplikat w biurze ARiMR. Mogłam tylko wybrać numer producenta stada posiadacza. Nie było innej opcji. Sami byli zdziwieni.
Mam konie z paszportami zastępczymi, które mają z automatu w bazie wyłączenie z łańcucha żywnościowego. Czy muszę brać na to i tak wpis od weta i składać dokument w bazie?
Jeśli zrobiłam ujawnienie koniowatego przez bazę, wyrobiłam paszport to muszę teraz wrócić do arimr i coś. Znowu uzupełnić?
Co zrobic jak przenioslam konia do innej stajni i kon w dalszym ciagu(miesiace) nie zostal “przemieszczony” do nowego stada?
Olimpia190, ale poprzednia stajnia go nie przemieściła, czy nowa go nie przyjęła jeszcze?
przepraszam za wtrącajkę, ale mam również pytanie i z innej paki. Mam konia wpisanego przez właściciela stajni, przypisanego do stada, no i ja widnieje pewnie gdzieś tam jako właściciel (chociaż pewnie dane są stare). Nigdy się natomiast nie logowałam nigdzie bo koń stoi gdzie stoi bez zmian od urodzenia.
Teraz tak, chce zarejestrować gospodarstwo rolne ale mój koń zostaje tam gdzie jest. Czy ten koń ma być jakkolwiek przypisany do mojej osoby (nie gospodarstwa)? Czy zostaje tak jak jest dopóki się tu nie przeniesie?
donkeyboy, Zostaje. Jeśli będziesz chciała go zabrać do siebie, to wtedy założysz siedzibę stada i go do niej przypiszesz.
zembria, super, dziękuję 🙂
IskraADHD, sprawa jest bardziej skomplikowana, bo poprzednia stajnia nie zaakceptowala przeniesienia jeszcze z poprzedniej stajni. Potem po kolejnej przeprowadzce stwierdzili, ze skoro go nie widza u siebie w stadzie (bo nie zaakceptowali wczesniej przeniesienia) to nic nie musza robic, ale tez nowa stajnia nie zrobila absolutnie nic
Olimpia190, obowiązek porządku w tzw. papierologii ciąży na posiadaczu,
w razie kontroli właściciel stajni będzie się tłumaczył,
dlaczego stan koni się nie zgadza.
Ale swoją drogą, gdybyś chciała to uporządkować jednak, to ja na Twoim miejscu
podjechałabym do arimru i poprosiła o pomoc. Myślę, że oni są w stanie te przeniesienia
wykonać z poziomu biura...
Nie udało mi się przeszukać całego wątku więc przepraszam, jeśli padło już takie pytanie, ale mam taką sytuację: pensjonariusz zabrał konia do miejsca nie posiadającego numeru działalności. Koń w systemie jest przypisany do nas, oczywiście my- w roli posiadacza. Czy da się jakoś zgłosić przeniesienie do miejsca bez numeru działalności? Albo usunąć konia z naszej działalności w systemie? Czy w razie kontroli to my będziemy "winni", jeśli to właściciel wywiózł konia w miejsce, do którego nie możemy zgłosić przeniesienia?
Skowronek, zadzwoń do arimr. Ja pisałam oświadczenie z opisem sytuacji, wystarczyło.
jestemzlasu, Tak zrobię- dziękuję!
Lista leków wyłączających konie z łańcucha żywnościowego:
https://www.pzhk.pl/2025/02/wykaz-weterynaryjnych-produktow-leczniczych/
Koń powinien mieć wpis w paszporcie i odpowiednie zgłoszenie w IRZ.
Kontrole przeprowadza PIW ale również ARiMR.
Iskra de Baleron, dobrze rozumiem że każda iwermektyna w paście wyklucza? Bo na tej liście jest iwermektyna jako jedna pozycja i osobno grovermina. My dajemy ecomectin i nie wiem czy muszę ogarnąć wpisy czy nie.
karolina_, to powinien wiedzieć twój wet 😉
A tak serio to różne leki wykluczają na różny okres, zajrzyj do ulotki i będziesz wiedzieć.
Trimerazin 😉 i dużo innych.
Ps. Iwermektyna 21 dni dla tkanek jadalnych
Iskra de Baleron, nikt mi za tym nie bedzie latac, chcialabym zrobic wpisy dożywotnie zeby sie pozbyc kłopotu. Tylko poluje na odpowiednie leki - odradzaja mi tutaj wpisy "dobrowolne" i tak jest mega burdel
karolina_, Karolina juz wiele razy Ci pisałam że możesz wyłączyć konie nawet bez podania substancji wyłączającej, sama jako właściciel - dlatego że tak uważasz - każdy PIW ci to potwierdzi.
Po drugie jakoś nie chce mi się wierzyć że twoje konie nigdy nie dostawały leków które są wyłączające całkowicie, np pyrantel, pen strep, trimerazin
Wole najpierw sie dowiedziec jak patrzy na to oddzial PIW ktory mnie bedzie kontrolowal a potem wpisywac wykluczenia z woli wlasciciela, czy z racji lekow podanych wstecz. Serio interpretacje tych samych przepisow sa rozne - musialam przez pewien czas mailowo informowac PIW ze bede zamawiac nasienie na TRACE bo tak zinterpretowali przepisy. Oddzialy znajomych interpretowaly to inaczej, wystarczalo im ze przychodzil TRACE w systemie. Takze bede dzialac jak sprawdze u siebie, totalnie mi nie zalezy na jakichkolwiek zatargach z oddzialem PIW czy utrudnianiu im zycia.
Wyłączenia dokonuje lek.wet. Ma być wpis w paszporcie z pieczątką lekarza i potem właściciel ma 7 dni na zgłoszenie.
Procedura weryfikacji tożsamości koniowatego z dnia 2024-02-16 15:17
https://www.wetgiw.gov.pl/publikacje/identyfikacja-i-rejestracja-zwierzat-wymogi-wzajemnej-zgodnosci
ogurek, ok. czyli jednak właściciel nie może "bo chce"? bo tego właśnie próbujemy się dowiedzieć - czy sukcesywnie ma mi lekarz wyłączać kolejne konie wpisem w paszporcie (a ja zgłaszać w IRZ) w miarę jak dostają leki, czy ja mogę sobie je wyłączyć bo mam widzimisię i wtedy spada to w głowy weta. Nie ukrywam że ostatnia opcja byłaby idealna, ale zanim wpisze w paszport bzdury i ściągnę na siebie telefony z ARiMR i PIW to się wolę dobrze upewnić jak u nas do tego podchodzą.
Dokumenty przekopie w wolnej chwili dokładnie, ale z tego co widzę mówią tylko o wpisie dokonywanym przez weta.
karolina_, ja rozumiem, że ty prosisz veta i on na twoją prośbę dokonuje wpisu w paszport. Nawet bez podania leków.
Ja bym to w ten sposób ogarnął
Ja jutro mam właśnie wizytę, podpytam bo szczerze jestem tym żywo zainteresowana.
ogurek, epk, ok, dzięki. to sprawdzimy czy nasz PIW jest z tym ok i jeśli tak to ta metodą spróbujemy całe towarzystwo wyłączyć hurtem, za jednym siadaniem do paszportów i jedną kontrolą.
Mam pytanie odnośnie przypisywania koni do stada - mój przeszedł bez problemów, zrobiłam przemieszczenie i jest okej. Co do drugiego- koń koleżanki utrzymywany grzecznościowo jako towarzystwo dla mojego, problem jest taki, że w poprzedniej jego stajni olali przepisy i nie był przypisany do nich. Czy teraz muszę zrobić ujawnienie w bazie, mimo że ma paszport? Czy kontaktować się z ARiMR bezpośrednio i nie da się tego załatwić zdalnie w IRZ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
natgos, ale był wcześniej gdzieś przypisany? Ten koń koleżanki? Czy stal cały czas w poprzedniej stajni która go nigdy nie zgłosiła?
epk, tak właśnie jest. Wet "na życzenie" wbił mi pieczątkę w paszport, ja zgłosiłam to w bazie. Jestem świeżo po kontroli PIW, nikt nie podważał pieczątki. Wystarczyło, że mam łąki pod lasem i przy rzece, gdzie wchodzą dzikie zwierzęta i muszę często odrobaczać😉 Moje urzędniczki polecają przy okazji prowadzić zwykły zeszyt, gdzie wpisuję wszystkie wydarzenia związane z dobrostanem: odrobaczanie, kowal, przeglądy wet., na co nie zawsze ma się kwit, a w razie kontroli ten zeszyt jest tak traktowany. Nie wiem, czy działa to u wszystkich, bo wiadomo, co obszar to inne zwyczaje 😉
Nie można bez pieczątki weta w paszporcie zmieniać danych w bazie.
Konie z zastępczym z automatu w irz są jako niejadalne.
natgos, zadzwoń do swojego biura ARiMR, podpowiedzą co zrobić, z doświadczenia wynika, że co biuro to inne pomysły 😉.
natgos, tak, robisz ujawnienie.