kącik skoków

Czy ktoś wie, po co teraz część jeźdźców zakłada dwa napierśniki?
flygirl, Dwa napierśniki? Masz jakieś foto? :>
Ta dwójka akurat miała teraz w Hongkongu, ale widziałam więcej.
IMG_0650.png IMG_0650.png
IMG_0651.png IMG_0651.png
Ale to są dwa napiersniki czy jeden z takim rozłożeniem punktów zapięcia?
Facella   Dawna re-volto wróć!
16 lutego 2025 17:15
flygirl, a to nie jest "oh shit strap"? Żeby w razie utraty równowagi gdy coś pójdzie nie tak nie uwieszac się na pysku?
Mi to może wyglądać na napierśnik i do tego taki klasyczny wytok (nie mocowany do napierśnika)
Dokładnie. Napierśnik i do tego zwykły wytok.
Ja tak jeżdżę dokładnie 🤣
No ale po co mieć dwie rzeczy, jak można mieć napierśnik z wytokiem? I to jakoś ostatnio mi się rzuciło w oczy, że sporo top jeźdźców tak zaczęło jeździć i się zastanawiam, czy jest w tym jakiś głębszy sens czy o co chodzi.
Bo działanie wytoku (wytoka?) będzie inne, klasyczny mocowany jest de facto do popregu, ten drugi do napiersnika czyli na poziomie klatki piersiowej
Serio to wtedy inaczej działa wytok? Przecież ten mocowany do góry siodła dodatkowo też idzie do popregu. Chyba nie ogarniam tej fizyki.😅
Idzie, ale przez to że jest napiersnikiem czyli trzyma przede wszystkim siodło, można przyjąć, że mocowanie wytoku jest na poziomie klatki. Łatwiej byłoby narysować, ale myślę, że wiadomo o co cho. Czy to będą dramatyczne różnice w działaniu, no nie, ale pewnie czasem zauważalne i stąd takie wybory jeźdźców, aby jednak założyć odrębnie napierśnik i odrębnie klasyczny wytok.
Ja tak zakładam, bo mam po prostu wytok i napiersnik gumowy.
W sumie Antares ma taki komplet : gumę kupujesz osobno i klasyczny wytok. Ale możesz to złożyć w jedno przekładając wytok przez środek gumy.
lhp, ciekawe co piszesz o tym działaniu, możesz mieć rację.
Wydaje mi się że klasyczny wytok jednak zmniejsza działanie ręki trochę.
Post został usunięty przez autora
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
18 lutego 2025 19:28
flygirl, też już u kilku zawodników to widziałam już jakiś czas temu, nie wiem swoją drogą czy właśnie nie u Scotta.
Myślałam na początku, że to howlett, ale raczej nie.
Może chodzi o zmiejszenie ucisku w okolicy obręczy barkowej i łopatki?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się