Kupno konia

Kopytna2000, brzmi dosyć dziwnie, czemu obywatel Polski miałby płacić podatek od czynności cywilnoprawnych w Niemczech?

Kupowałam konie w UE, tylko pcc w Polsce.
Iskra de Baleron, "bo nabycie w Niemczech" ale no brzmi dziwnie, więc jakoś staram się zweryfikować. Spróbuję po prostu zadzwonić do US, może wystarczy
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
12 lutego 2025 21:41
Kopytna2000, bo jest coś takiego chyba że np. jak kupujesz auto za granicą jako rezydent podatkowy w Polsce to się nie płaci PCC (ale płaci się akcyzę) jeśli umowa była podpisana za granicą. Nie wiem czy to też się dotyczy koni.

Generalnie porady na infolinii US to trafisz albo nie trafisz, ja raz dzwoniłam i tą samą historią dostałam dwie konfliktujace się wzajemnie porady co mam zrobić 😀

https://lexhippica.pl/kupujesz-konia-nie-zapomnij-o-obowiazku-podatkowym-od-czynnosci-cywilnoprawnych/ (przy czym jest to artykuł 10 letni)
Już po telefonie do US, pani powiedziała, że jeżeli umowa podpisana poza Polską, to PCC nie płacę. Ale nadal nie jestem przekonana 🙄
Kopytna2000, Należy opłacić podatek PCC, podatek dotyczy umowy zawartej przez obywatela polskiego, bez względu na miejsce zawarcia umowy.i statusu innych stron.
Kopytna2000, Jeśli umowa była zawarta na podstawie faktury to nie jest objętą podatkiem PCC, jeśli transakcję zawarto elektronicznie i nie ma zastrzeżeń specjalnych w regulaminie, to miejscem zawarcia jest siedziba kupującego. N wszelki wypadek można przez internet uzyskać w cenie 40 zł indywidualna interpretację podatkową oficjalną.
PCC płaci się tylko jeśli czynność miała miejsce na terenie Polski, jeśli umowa kupna sprzedaży była zawarta w Niemczech to podatku PCC w Polsce się nie płaci i nie składa deklaracji.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zakup-towarow-z-zagranicy-a-opodatkowanie-pcc

donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
13 lutego 2025 13:19
Kopytna2000, najlepiej sobie taką poradę gdzieś na papierze ogarnij, czy to niech ci prześlą mailem czy interpretację. Niestety nawet jak ci poradzi KAS na infolinii to nie ma żadnego powrotu do tego jak stwierdza że jednak powinnaś była zapłacić. W naszym kraju nie ma znaczenia że jest ta sama książka z tym samym prawem, wszystko leży w interpretacji urzędnika, nawet jeśli jest błędna to wtedy się musisz odwoływać i stresować niepotrzebnie. Jak masz "podkładkę" życie jest łatwiejsze 🙂
Już po telefonie do US, pani powiedziała, że jeżeli umowa podpisana poza Polską, to PCC nie płacę. Ale nadal nie jestem przekonana 🙄
Kopytna2000, odpowiedź masz w ustawie o pcc art.1 pkt 4
Grasiela   Astrid Ban permanentny
14 lutego 2025 08:36
Post został usunięty przez moderatora
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się